"Kad esam kraujas malā, uzrunājiet kaut piecās valodās!" Ģimenes ārsts komentē vakcinācijas gaitu Latvijā (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai pārliecinātu cilvēkus vakcinēties pret Covid-19, jāuzrunā katrs individuāli, uzskata ģimenes ārsts Ingars Burlaks no Rīgas. Viņa praksē no 2000 pacientiem vakcinējusies nav ceturtā daļa. Kopš ceturtdienas visiem ģimenes ārstiem, kuriem ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), ir jāsazinās ar pacientiem virs 60 gadiem un jāaicina vakcinēties, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Ģimenes ārsts Ingus Burlaks, kurš pieņem Rīgā, Imantā, bija viens no pirmajiem, kas sāka vakcinēt savus pacientus. Viņš atceras, ka, sākoties vakcinācijai pret Covid-19, cilvēki nākuši ar ziediem, nesuši kūkas. Ja flakonā bija palikusi pāri kāda vakcīnas deva, brauca ar taksi un lūdza to neatdot citiem, taču tagad situācija esot krasi mainījusies. Daudzi neslēpj, ka vakcinējas tikai darba dēļ.

"Tagad jārunā ar katru individuāli, jāvelta ļoti daudz laika, atspēkojot "fake news" [viltus ziņas], kas ir sociālajos tīklos.

Man saka: manas kaimiņienes draudzene iepotēja, paziņu, paziņas, visiem slikti. Mēs prasām: jums pašam ir pazīstams cilvēks, kam palika slikti pēc potes? Parasti izrādās, ka nav.

Un tad, kad tu pasaki, ka [tu, pacient] zini 30, 40 cilvēkus, kuri ir sapotēti, bet mēs savā praksē pazīstam 1500, ko paši esam sapotējuši, un tikai vienam bija alerģiska reakcija, bet tikām galā bez stacionēšanas. Nevienam nekas nenotika, neizauga ne ragi, ne čips tika aktivizēts, un pat ne kājās nenotirpa," skaidroja Burlaks.

Tas ir jāizdara, cīnīsimies par katru – saka dakteris, vaicāts vai izdosies pārliecināt šaubīgos pacientus vakcinēties.

Viņaprāt, augstais potēto cilvēku skaits Skandināvijā liecina par cilvēku uzticēšanos valstij.

Ārsts norādīja: "Tas ir tiešā veidā saistīts gan ar uzticēšanos valdošajiem un dzīves līmeni, kāds tur ir. Bet te, tā nav pat kāda konkrēta ministra vai valdības vaina. Tā ir atbilde un pretreakcija no lielas sabiedrības daļas mūsu valdošajiem par to, ko viņi izdarījuši ar valsti pa 30 gadiem. Cilvēki lielā vairumā šeit nejūtas droši un pasargāti."

Pēc daktera novērojumiem – šaubīgo vidū lielākā daļa ir krievvalodīgie, kuru vairāk ir arī slimnīcās, tādēļ, viņaprāt, aicinājumam vakcinēties jāizskan arī svešvalodās.

"Kad esam kraujas malā, uzrunājiet kaut piecās valodās, mums ir jāizmanto visi mērķi, lai cilvēkus sapotētu. Ja politiķi grib sava elektorāta priekšā būt balti un pūkaini, nav īstais laiks, ja uz svaru kausiem ir cilvēku dzīvības," uzskata ģimenes ārsts.

"Cīnīsimies par katru, jo likmes ir ļoti augstas," uzsvēra dakteris.

Plašāk skaties "Panorāma" sižetā:

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu