Spilves lidlaukā nogādāta daudzstobru raķešu artilērijas sistēma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Militārā tehnika. Ilustratīvs attēls.
Militārā tehnika. Ilustratīvs attēls. Foto: sargs.lv

Spilves lidlaukā pirmdien norisinājās ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā lidmašīnas "MC-130J Commando II" nolaišanās vingrinājums, demonstrējot ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (Himars) atgādāšanu un izvēršanu, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Vingrinājuma mērķis bija demonstrēt kolektīvās aizsardzības spējas un sabiedroto spēju Latvijā ātri nogādāt uguns atbalsta spēju, sniedzot atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem valsts aizsardzībā. Vingrinājuma laikā tika pārbaudīta bruņoto spēku sadarbība un Latvijas spēja nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu.

Raķešu artilērijas sistēmas atgādāšanu un izvēršanu vēroja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails.

"Šodien mēs pārliecinājāmies par ASV spēju un gatavību zibenīgi, jebkurā vietā un laikā Latvijā nogādāt raķešu artilērijas sistēmu "Himars". Vingrinājuma laikā Latvijas un ASV karavīri demonstrēja izcilu sadarbību un spēku savietojamību, kas apliecina gatavību reaģēt jebkurā krīzes situācijā, lai aizsargātu mūsu valsti un katru tās iedzīvotāju," norāda aizsardzības ministrs.

Pabriks skaidro, ka netālu no Rīgas centra esošā Spilves lidlauka izmantošana šāda vingrinājuma izpildei apliecina NATO iespējas praktiskam sabiedroto atbalstam Latvijai. Vienlaikus vingrinājuma norise demonstrē veiksmīgu visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, parādot valsts un privātā sektora sadarbību izmantot esošo infrastruktūru valsts aizsardzībai.

Vingrinājuma laikā tika pārbaudīta ASV Speciālo operāciju spēku mobilās uguns atbalsta platformas spēja, praktiski veicot raķešu sistēmas "Himars" atgādāšanu ar gaisa kuģi MC-130J mazā lidlaukā, nekavējošu izvēršanos pie skrejceļa, simulētu šaušanu un ātru raķešu sistēmas novākšanos ar uzkraušanos atpakaļ gaisa kuģī.

Raķešu artilērijas sistēmas izvēršana un nogādāšana atpakaļ lidmašīnā aizņēma vien aptuveni 15 minūtes.

"Himars" ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 500 kilometru darbības rādiusu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu