Dzīve pēc 15. novembra ⟩ Uzzini, kādi ierobežojumi būs spēkā pēc mājsēdes (30)

Komandantstunda Ogrē laikā, kad valstī uz četrām nedēļām jeb līdz 15.novembrim spēkā stājas īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns". Foto: Edijs Pālens/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien, 2. novembrī, Ministru kabinets konceptuāli vienojās par galvenajiem principiem sadzīvei no 15. novembra ārkārtējās situācijas laikā. Prioritāri plānots pēc iespējas atgriezties klātienes mācību procesā. Lielu daļu klātienes pakalpojumu un pasākumu paredzēts atsākt "zaļajā režīmā", ja darbinieki un klienti būs pabeiguši vakcināciju pret Covid-19 un varēs uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu. Savukārt "sarkanajā režīmā" jeb nevakcinētām un Covid-19 nepārslimojušām personām klātienē būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi un preces.

Detalizētu lēmumu par epidemioloģiskās drošības prasībām no 15. novembra plānots pieņemt pēc nedēļas - 9. novembra Ministru kabineta sēdē.

No 15. novembra plānots atjaunot mācības klātienē, organizējot klašu un grupu savstarpējo nepārklāšanos. Paredzēts, ka interešu izglītība ārpus telpām varētu notikt arī "sarkanajā režīmā". Bērniem ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu interešu izglītības nodarbības varētu notikt telpās.

Paredzēts, ka izglītības process notiks tikai klašu "burbuļos". Izglītības process "rotācijas viedā" varēs notikt arī attālināti. Izglītības ministre iepriekš ir skaidrojusi, ka rotācijas princips paredzēs to, ka vecākās klases katru mēnesi nedēļu mācītos attālināti. Pēc Bērziņa paustā, tas nepieciešams, lai varētu elastīgāk nodrošināt mācību procesu.

Interešu izglītība varēs notikt skolās, klasēs vai grupas "burbuļa" ietvaros, kā arī būs iespējamas individuālās nodarbības. Ārpus telpām būs pieejamas nodarbības grupās līdz 20 bērniem.

Vakcinētiem bērniem būs plašākas iespējas apgūt interešu izglītību, skaidroja Bērziņš. Proti, viņiem interešu izglītība un profesionālās ievirzes nodarbības būs pieejamas arī telpās.

Lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu vidi, visus audzēkņus, tostarp vakcinētos, testēs divreiz nedēļā, bet papildus tiks izmantot arī ātrie testi.

Turpmāk plānots saglabāt principu par attālināto darbu visiem, kuru darba specifika to ļauj (vismaz ārkārtējās situācijas laikā). No 15. novembra visiem valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju un to kapitālsabiedrību darbiniekiem būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Arī privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību, no 15. novembra būs jāuzrāda vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Savukārt no 15. decembra šī prasība attieksies uz visiem pārējiem privātajā sektorā klātienē strādājošajiem, tai skaitā brīvprātīgajiem un arī ārpakalpojuma sniedzējiem.

No 15. novembra spēkā vairs nebūs "mājsēde" jeb prasība atrasties dzīvesvietā noteiktā laikā. Varēs šaurā lokā notikt privāta pulcēšanās. Plānots saglabāt tirdzniecības, pakalpojumu sniegšanas vietu un kultūrvietu darba laika ierobežojumu, to nosakot no plkst. 6.00 līdz 21.00.

Lielāko daļu saimniecisko pakalpojumu varēs sniegt ar nosacījumu, ka vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts ir gan klientam, gan pakalpojuma sniedzējam. Personām, kuras vēl nebūs pabeigušas vakcināciju, būs pieejami publiskie pakalpojumi pamattiesību nodrošināšanai un tikai paši nepieciešamākie saimnieciskie pakalpojumi, kurus nevar sniegt attālināti.

Sabiedriskajā ēdināšanā plānoti vienkāršāki nosacījumi – tie klātienes apmeklējumam drīkstēs strādāt "zaļajā režīmā". Pašlaik vēl tiks saglabātas prasības ierobežot apmeklētāju skaitu un ievērot distanci, kā arī citus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Maltīte līdzņemšanai vai ar piegādi būs aizvien pieejama ikvienam.

Paredzēts, ka vakcinētas personas varēs klātienē apmeklēt visu veidu veikalus. Savukārt nevakcinētām personām klātienē arī no 15. novembra būs pieejamas tikai pašu nepieciešamāko preču tirdzniecības vietas – pārtikas un higiēnas preču veikali, medicīnas preču veikali, aptiekas, optikas veikali u.c.

Pēc veselības ministra padomnieks Kaspara Bērziņa sacītā, iecerēts, ka arī pēc 15. novembra privātā pulcēšanās būs ierobežota līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un 20 - ārā. Lai gan mājsēde beigsies, tāpat joprojām pastāvēs darbalaika ierobežojums - no plkst. 6 līdz 21.

No 15. novembra plānots arī atļaut klātienē publiskus pasākumus, kuros apmeklētāji sēž noteiktās sēdvietās, savukārt pasākumi ar stāvvietām nebūtu pieļaujami.

Ierobežojumu dēļ nestrādājošie uzņēmumi nodokļu maksājumus varēs sadalīt termiņos vai atlikt līdz 2023. gada 30. jūnijam

Nodokļu maksātājam, kurš no 2021.gada 11.oktobra nevar veikt savu saimnieciskās darbības pamatdarbību valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas noteikto aizliegumu dēļ, būs tiesības lūgt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz 2023. gada 30. jūnijam VID administrēto nodokļu maksājumu samaksu, otrdien nolēma valdība.

Pagaidu regulējums šobrīd paredz, ka nodokļu maksājumu samaksu var pagarināt līdz 2022. gada 31. decembrim un visi lēmumi jāpieņem līdz 2021. gada 31. decembrim. Tuvākajā laikā Eiropas Komisija plāno pieņemt Pagaidu regulējuma grozījumus, nosakot, ka minētais atbalsts būs pieejams līdz 2023. gada 30. jūnijam, savukārt lēmumi jāpieņem līdz 2022. gada 30. jūnijam.

Šī atbalsta saņēmēji būs nodokļu maksātāji, kuri no 2021.gada 11.oktobra nevar veikt savu saimnieciskas darbības pamatdarbību ārkārtējās situācijas laikā noteikto aizliegumu dēļ.

Pašvaldībām ar stabilu Covid-19 situāciju pēc 15. novembra varētu noteikt atsevišķus atvieglojumus epidemioloģiskajiem ierobežojumiem

Pašvaldībām ar stabilu Covid-19 situāciju pēc 15.novembra varētu noteikt atsevišķus atvieglojumus epidemioloģiskajos ierobežojumos.

Atvieglojumus varētu noteikt, piemērojot mazākus drošības pasākumus interešu izglītībā un atvieglotas prasības pakalpojumiem.

Lai šādus atvieglojumus piemērotu, pašvaldībās jābūt augstai riska grupu vakcinācijas aptvere, augstai kopējai vakcinācijas aptverei, kā arī zemam Covid-19 hospitalizēto īpatsvaram.

Vienlaikus Bērziņš pauda, ka šāds ierosinājums patlaban vēl ir tikai konceptuāls un tajā būtu jāietver iedzīvotāju pārvietošanās teritorijas.

Ārkārtējās situācijas laikā bibliotēkas drīkst organizēt grāmatu nodošanu lasītājiem bezkontakta veidā

Valdība otrdienas sēdē precizējusi lēmumu par kultūrvietu darbību ārkārtējās situācijas laikā līdz 14. novembrim, dodot iespēju bibliotēkām organizēt grāmatu nodošanu lasītājiem bezkontakta veidā.

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Dace Vizule, bibliotēku vadītāju kompetencē ir izvērtēt nepieciešamību un iespējas nodrošināt bezkontakta grāmatu apmaiņas pakalpojumu ārpus bibliotēkas telpām, kā arī pieņemt lēmumu par to, kā tas praktiski īstenojams, piemēram, lietojot pakomātus.

KM pārstāve uzsvēra, ka iespēja attālināti pieteikt un, neapmeklējot bibliotēku telpas, saņemt grāmatas ir īpaši svarīga skolēniem un studentiem veiksmīga mācību procesa nodrošināšanai.

Neklātienes pakalpojumu sniegšanas iespēju var izmantot arī citas kultūrvietas, ja tām ir šādi pakalpojumi iedzīvotājiem. Šī iespēja bibliotēkām un citām kultūrvietām jau ir bijusi kopš ārkārtējās situācijas sākuma, taču ar šodienas precizējumu normatīvajā regulējumā tā tiek precīzāk uzsvērta, norādīja Vizule.

Video: Preses konferences ieraksts

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu