Saeimā noraidīts priekšlikums par pazeminātās 5% PVN likmes piemērošanu elektroenerģijai (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas vairākums šodien, 15. novembrī, noraidīja opozīcijas priekšlikumu par pazeminātās 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu elektroenerģijai, tās pārvades pakalpojumiem, sadales pakalpojumiem, kā arī obligātā iepirkuma komponentēm no 15. novembra līdz 2022. gada 1. jūnijam, skatot grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Valsts nākamā gada budžetu pavadošajā likumprojektā šo priekšlikumu iesniedza deputāti Kaspars Ģirģens (R), Evija Papule (R), Vjačeslavs Dombrovskis (R) un Ēriks Pucens (R).

Dombrovskis norādīja, ka ir gaidāms, ka iedzīvotājiem pieaugs izmaksas par elektrību un siltumu, tāpat tas izraisīs arī dzīves dārdzības jeb inflācijas pieaugumu. Politiķis vērsa uzmanību, ka, lai gan valdība sākotnēji bija domājusi, ka inflācija būs 2%, bet tagad tā ir jau 6% un varētu sasniegt 8% apmēru. Tajā pašā laikā ienākumu palielinājums lielai daļai cilvēku nav paredzams, atzīmēja Dombrovskis.

Deputāts uzsvēra, ka tieši pensionāriem ir lielāks īpatsvars izdevumos komunālajiem maksājumiem un pārtikai, tāpēc pašlaik viņu pirktspēja jau ir samazinājusies. Daudzi cilvēki ar fiksēto tarifu līdz gada beigām varētu būt aizsargāti, taču par janvāri viņi saņems lielākus rēķinus, norādīja Dombrovskis.

Deputāte Papule pauda, ka ģimenes pabalsti arī ar nedaudzajiem pielikumiem ir krietni zemāki kā lielā daļā Eiropas Savienības un OECD dalībvalstu, tāpēc nepieciešams atbalsts elektrības cenu samazināšanai. Parlamentārietis Ģirģens norādīja, ka rodas nepatīkams secinājums, ka valdība nav tendēta palīdzēt samazināt iedzīvotāju rēķinus par siltumu.

Deputāts Edgars Tavars (ZZS) norādīja, ka iedzīvotāji saskaras ar ekstrēmi lielu elektrības cenu palielinājumu, tāpēc tās samazinājums ir vitāli svarīgs sabiedrībai. Viņš aicināja atbalstīt šo priekšlikumu, reizē, ja valdībai ir kāds labāks rosinājums, lai tās pārstāvji to piedāvā.

Tika noraidīts arī Ģirģena, Papules, Dombrovska un Pucena priekšlikums PVN samazināto likmi 5% apmērā skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, tajā skaitā friziera, bārddziņa, nagu kopšanas speciālista, kosmetologa, vizāžista, masiera, tetovētāja un ķermeņa caurduršanas speciālista, solārija un SPA pakalpojumiem.

Ģirģens uzsvēra, ka skaistumkopšanas nozare ir viena no visvairāk cietušajām nozarēm Covid-19 krīzē. Politiķis norādīja, ka tikko notikušā lokdauna laukā šī nozare vispār nevarēja strādāt, tāpēc viņiem nepieciešams šāds atvieglojumus, lai skaistumkopšanas nozares darbiniekiem palīdzētu ar līdzekļu saņemšanu, lai viņi uzturētu ģimeni, segtu īri un iepriekš uzkrātos nodokļu maksājumus.

Deputāts norādīja, ka priekšlikums arī palīdzētu šiem darbiniekiem iziet no ēnu ekonomikas.

Tāpat tika noraidīts "Republikas" deputātu priekšlikums piemērot 5% PVN likmi dabasgāzei, tostarp akcīzes nodoklim, tās pārvades pakalpojumiem un sadales pakalpojumiem laika posmā no 2021. gada 15. novembra līdz 2022. gada 1. jūnijam.

Dombrovskis mudināja kolēģus sevi "nepozicionēt kā kārtējo "nasing spešal" valdību, kas nogulēja inflāciju un tās sekas". Tomēr balsojumā vairākums parlamentāriešu šo ieceri noraidīja.

Vienlaikus atbalstu neguva arī opozicionāres Regīnas Ločmeles (S) piedāvājums atļaut iekšzemes nodokļa maksātājiem nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā, ja viņa veikto ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 50000 eiro.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu