Virs Rīgas būs vērojams unikāls 18. novembra svētku sveiciens. Kas par gaidāmo notikumu zināms līdz šim (24)

Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Gaisa spēki kopā ar sabiedrotajiem šogad 18. novembrī plāno pārlidot pāri Vecrīgai un Brīvības piemineklim, sev aiz muguras atstājot sarkanbaltsarkanus dūmus. Šāda veida sveiciens Latvijas Republikas proklamēšanas dienā būs vērojams pirmo reizi.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera preses virsniece, majore Sandra Brāle apstiprināja, ka 18. novembrī labvēlīgos laika apstākļos notiks īpašs Latvijas Gaisa spēku, Valsts robežsardzes un sabiedroto gaisa kuģu lidojums pāri Rīgas centram. Plānots, ka viens no lidaparātiem aiz sevis gaisā atstās sarkanbaltsarkanus dūmus.

Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Kā notika sagatavošanās svētku lidojumam?

Tiek plānots, ka 18. novembra lidojumā varētu piedalīties līdz pat 17 gaisa kuģiem.

"Tas ir diezgan daudz. To ir sarežģīti saplānot, jo ir dažādi ātrumi, dažāda tipa gaisa kuģi, sākot no helikopteriem, beidzot ar iznīcinātājiem. Plānot visus laikus un augstumus ir diezgan sarežģīti, lai visi pēc zināma laika ierastos virs Brīvības pieminekļa," LTV raidījumam klāstīja Aviācijas eskadriļas komandieris, majors Ģirts Volframs.

Lidojuma nodrošināšanā un plānošanā kopumā iesaistīti aptuveni 50 cilvēki. 40 no tiem 18. novembrī atradīsies lidaparātos, veicot savus tiešos pienākumus, desmit – uz zemes.

"Parādes atklāšanā kā pirmais būs gaisa kuģis MI-17. Pēc tam - robežsargu gaisa kuģi, tad lidmašīnas AN-2 un tad vairāki sabiedroto lidaparāti. Parādē šogad plānojam lidot ar ātrumu 90 mezgli, tas ir apmēram no 170 līdz 180 kilometriem stundā. Visi gaisa kuģi vienā ātrumā," stāstīja Aviācijas eskadriļas komandiera vietnieks, kapteinis Maksims Piculis.

Dūmu sveces, kas ieslēgsies ar radiosignālu no salona.
Dūmu sveces, kas ieslēgsies ar radiosignālu no salona. Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Tieši atjaunotā AN-2 lidmašīna būs tā, kas parūpēsies par pārsteigumu tiem, kas parādi vēros no zemes. Proti, gaisa kuģa aizmugurē nostiprinātas dūmu sveces, kas lidojuma laikā aiz sevis atstās sarkanbaltsarkanus dūmus.

Šā gada 18. novembris būs pirmā reize, kad parādes lidojums būs šādā maršrutā, proti, pāri Vecrīgai un Brīvības piemineklim un tālāk virs Brīvības ielas.

VIDEO: Gaisa spēki un sabiedrotie stāsta par sagatavošanos 

Cikos būs vērojams lidojums?

Tiek ziņots, ka rīdzinieki un pilsētas viesi lidojumu un dūmu sveicienu varēs vērot sākot no plkst. 13. Sekot šim notikumam tiešraidē Latvijas sabiedriskajos medijos.

Majors Ģirts Volframs LTV raidījumā ziņo, ka sarkanbaltsarkanos dūmus vispirms varēs vērot no Vecrīgas, bet pēc tam lidaparāti lidos uz Brīvības pieminekli "taisnā līnijā" līdz pat Juglas ezeram, virzoties virs Brīvības ielas apkārtnes. Volframs gan norādīja, ka dūmi būs pieejami aptuveni divas līdz divas ar pusi minūtes, kas, viņaprāt, nozīmē, ka tiem vajadzētu būt redzamiem arī pie VEF tilta.

Vai sarkanbaltsarkanie dūmi ir kaitīgi veselībai?

NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle portālam "Apollo.lv" norādīja, ka iedzīvotājiem nav pamata šādam satraukumam.

"Gaisa spēki ievēro stingrus drošības pasākumus un dūmos nav nekas tāds, kas radītu apdraudējumu cilvēka veselībai vai nodarītu jebkādu piesārņojumu apkārtējai videi," skaidro Brāle. 

"Šādu praksi svētku laikā piekopj arī citas valstis. Aicinām iedzīvotājus nesatraukties un izbaudīt svētkus!" turpina Brāle.

NBS komandiera preses virsniece arī norāda, ka šī ir pirmā reize, kad tieši 18. novembra svētkos virs Rīgas notiks Gaisa spēku lidojums, kurā tiek izmantoti dūmi. Šāda veida lidojums, kuros redzami dūmi iepriekš izmantots tikai citos svētkos un pasākumos Latvijā.

Iepriekšējos gadus valsts proklamēšanas gadadienā bija redzams helikopters, pie kura piestiprināts liela izmēra Latvijas karogs. Helikopters lidoja gar 11. novembra krastmalu, kuras apkārtnē pirms pandēmijas militāro parādi vēroja vairāki tūkstoši cilvēku. 

FOTO: Militārā parāde 2019. gadā

FOTO: Aviokompānijas "airBaltic" dāvinājums Latvijai valsts proklamēšanas 100. gadadienai, 2018. gada 18. novembrī

Vai Latvijas iedzīvotājus gaida vēl kāds svētku pārsteigums?

Brāle atkārtoti aicināja iedzīvotājus šajā dienā nepulcēties. Tāpat viņa nekomentēja, vai šajā dienā plānoti vēl kādi "pārsteigumi Latvijas iedzīvotājiem".

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu