Antidepresanti var samazināt risku nomirt no Covid-19, liecina pētījums (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mark Langridge/picture alliance / moodboard

Atklāta saikne starp antidepresantiem un mirstības koeficienta samazinājumu Covid-19 pacientu vidū, liecina pētījums, kurā salīdzināta informācija par 80 tūkstošiem ar koronavīrusu saslimušiem pacientiem.

Atklājums veikts pētījumā, kurā aptverta informācija par vairāk nekā 80 tūkstošiem Covid-19 pacientu pagājušajā gadā ASV. Pētījumā secināts, ka cilvēkiem, kuri lieto antidepresantus (SSRIs), ir ievērojami lielāka iespēja izdzīvot pēc saslimšanas ar Covid-19 nekā tiem pacientiem, kuri antidepresantus nelieto.

Lai arī šis pētījums parāda saikni, nevis cēloņsakarību, tomēr tā nav pirmā reize, kad šāda saikne ir novērota. Vairākos pētījumos ir atklāts, ka antidepresantu lietošana ir kaut kādā veidā saistīta ar labāku iznākumu saslimšanas ar Covid-19 gadījumā. Tiesa, mehānismi, kas aiz šī fenomena slēpjas, nav skaidri.

Katrs jauns pētījums un analīze sniedz jaunu informāciju un idejas par to, kā antidepresanti varētu palīdzēt cilvēkiem, kuri sirgst ar Covid-19.

"Jau iepriekš ir novērots, ka antidepresantiem ir pretiekaisuma īpašības, jo tie samazina noteiktu citokīnu daudzumu," rakstīts pētījumā.

Līdz ar pretiekaisuma funkciju pastāv iespēja, ka antidepresanti darbojas pret procesiem, kas palīdz koronavīrusam savā varā sagrābt cilvēka organismu. Citiem vārdiem, antidepresanti neļauj vīrusam SARS-CoV-2 tik viegli inficēt šūnas.

Tiesa, lai cik tas viss izklausītos daudzsološi, joprojām nepieciešami tālāki pētījumi, lai saprotu īstos iemeslus un procesus.

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "JAMA Network Open". 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu