VID sagrāvis starptautisku organizētu kontrabandas grupējumu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējas drošības pārvalde Latgales tiesas apgabala prokuratūrai nodevusi kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par kontrabandas preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā.

VID Iekšējas drošības pārvaldē 2018.gada augustā tika uzsākts kriminālprocess par to, ka Latvijas teritorijā caur muitas kontroles punktu "Pāternieki" slēptā veidā tika ievesti 10 miljoni nedeklarētas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām (1000 kastes). Valstij nodarītais materiālais zaudējums – 1 507 274,01 eiro.

VID Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Valsts robežsardzi un VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldi veica apjomīgus un sarežģītus izmeklēšanas pasākumus, kā rezultāta tika noskaidrotas un aizturētas 10 personas, kuras organizēja kontrabandas ievešanu Latvijas teritorijā. Starp organizētās grupas dalībniekiem ir trīs tobrīd VID Muitas pārvaldē strādājošas personas, kuras šobrīd amata pienākumus vairs nepilda, kā arī trīs Baltkrievijas pilsoņi.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

2018.gadā Latvijas pilsoņi kopā ar Baltkrievijas pilsoņiem izveidoja organizētu grupu, kura tika radīta nolūkā kopīgi izdarīt Krimināllikuma 190.panta trešajā daļā paredzēto sevišķi smagu noziegumu, teritoriāli sadalot savā starpā pienākumus un izdevumus, lai pēc cigarešu pārdošanas proporcionāli ieguldītajai naudai saņemtu peļņu.

Grupējums, izmantojot plašus starptautiskos sakarus, organizēja nelegālo cigarešu iegādi un turpmāko pārvietošanu pāri Baltkrievijas un Latvijas muitas robežai. Šim nolūkam grupējums izmantoja speciāli pielāgotus kravas transportlīdzekļus, kas ļāva ātri savstarpēji nomainīt numura zīmes un pārbaudei vairākkārt pakļaut tikai mašīnu ar piesegpreci.

Transportlīdzeklis ar nomainītām numurzīmēm un kravā esošajām kontrabandas cigaretēm tika aizturēts pēc iebraukšanas Latvijas teritorijā.

Kriminālprocess vērtējams kā sevišķi apjomīgs un sarežģīts, identificējot visu kontrabandā iesaistīto personu loku.

Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Darbietilpīgu izmeklēšanas darbību rezultātā šī gada oktobrī kriminālprocess tika nosūtīts Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret desmit personām pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas un 318.panta trešās daļas paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu