Covid-19 ⟩ Pirmdien trešo poti ir saņēmis lielāks cilvēku skaits nekā pirmo devu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dimitris Barletis/shutterstock

Pirmdien trešo poti pret Covid-19 Latvijā ir saņēmis lielāks cilvēku skaits nekā pirmo devu, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7844 personas, tostarp pirmo poti - 1208 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 5178 cilvēki, tostarp 614 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt potēšanas apjoms ar trešo devu vakar apsteidzis vakcinēšanos ar pirmo devi - vakar 1458 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Šis bijis tikai otrais gadījums, kad kādā dienā vakcinēšanās ar trešo poti notiek aktīvāk nekā ar pirmo - līdzīga situācija bija vērojama 17.novembrī. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikusi 281 iestāde, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība" un "Veselības centrs 4".

Pēdējās nedēļās arvien samazinās pirmo pošu saņēmēju skaits, un eksperti iepriekš norādījuši, ka šāda tendence var signalizēt par potenciāli gaidāmu kopējās vakcinēšanās aktivitātes sarukumu. Pagājušajā nedēļā kopumā no aptuveni 49 000 pošu pret Covid-19 tikai ap 12 000 bija pirmās potes, ap 27 000 cilvēku vakcinācijas procesu noslēdza, bet ap 10 000 - saņēma balstvakcīnas devu. Salīdzinoši nedēļā no 18.oktobra no kopumā ap 89 000 pošu pirmās bija 47 000.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 994 000 jeb ap 52,8% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 886 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 262 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,15 miljonus jeb 61% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,26 miljonus cilvēku. Savukārt ar "trešo devu" līdz šim Latvijā vakcinēti ap 46 000 cilvēku jeb 2,4% iedzīvotāju. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pēdējie valdības lēmumi dod iespēju potēties arī plašākam cilvēku lokam.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no 12 gadu vecuma.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu