FOTO ⟩ Pieminot leģendāro dziedātāju viņa nāves gadadienā. Fredija Merkūrija draugi un ģimene par mūziķa pēdējām dzīves dienām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šodien aprit 30 gadi kopš leģendārā dziedātāja Fredija Merkūrija nāves. Viņa tuvākie draugi un ģimene atklāti par mūziķa pēdējām dzīves dienām.

Fredijs savu 1987. gadā noteikto HIV diagnozi ļoti ilgu laiku nevienam neatklāja. Viņš par to neteica pat saviem grupas "Queen" biedriem. Dziedātājs to paturēja slepenībā līdz pēdējām ierakstu sesijām Šveicē, kuras noslēdzās 1991. gada maijā. Merkūrijs mūžībā devās 1991. gada 24. novembrī.

Ar laiku visi uzzināja, ka viņš ir slims, taču dziedātājs sīkāk par slimības gaitu atļāva zināt vien sev tuvāko cilvēku lokam, kas dienu un nakti pieskatīja viņu. Tā kā viņa stāvoklis pēdējos mēnešos pasliktinājās, Fredijs atļāva draugiem un ģimenes locekļiem sevi apciemot, taču tikai noteiktos laikos.

Fredija draugs un personīgais asistents Pīters Frīstouns aprakstīja pēdējo reizi, kad viņam bija atļauts apmeklēt dziedātāju vien mazāk kā nedēļu pirms viņa nāves.

"Ieradās viņa vecāki un māsa Kašmira kopā ar vīru Rodžeru un abiem bērniem. Režisējot notikumus no gultas, viņš ar pārcilvēcīgu piepūli varēja viņus izklaidēt kādas divas vai trīs stundas. Tas joprojām bija Fredijs, kas viņus sargāja, liekot viņiem domāt, ka viņiem nav par ko uztraukties.

Mēs runājām par tēju, mājās gatavotām sviestmaizēm un veikalā pirktām kūkām. Neviens nezināja, ka šī būs pēdējā reize, kad viņi Frediju redzēs dzīvu.

Lai gan viņi vēlējās atgriezties vēlāk tajā nedēļā, Fredijs kategoriski aizliedza vēl vienu tikšanos. Viņš nevēlējās viņus pakļaut turpmākām ciešanām, redzot viņu sliktā stāvoklī, kādā viņš bija... Vai viņiem bija vēl kas sakāms Fredijam?" sacīja Pīters.

Arī Fredija māte Džera runāja par sava dēla pastāvīgo vēlmi aizsargāt savu ģimeni, pat pēdējā tikšanās reizē: "Viņš jautāja: "Vai jums viss kārtībā? Vai kāds no plašsaziņas līdzekļiem jūs satrauca?" Mēs teicām: "Neuztraucies par mums, dārgais." Viņš bija tik slims un tomēr tik gādīgs."

Fredija māte zināja, ka dēls ir ļoti slims un, visticamāk, mirs: "Viņam nekas nebija jāsaka. Es zināju, ka viņš ir ļoti slims."

Džera sacīja, ka ne par viņa seksualitāti, ne slimību nekad netika runāts: "Viņš mūs pasargāja, nekad neapspriežot šos jautājumus. Tagad ir pavisam citādi, bet toreiz viņam bija ļoti grūti mums to pateikt, un mēs cienījām viņa jūtas."

Nedēļas laikā Fredija veselība strauji pasliktinājās. Viņu pieskatīja Pīters, viņa partneris Džims Hatons, viņa bijusī draudzene Mērija Ostina, bijušais draugs un šefpavārs Džo Fanelli un tuvs draugs Deivs Klārks. Kā arī, protams, viņa seši kaķi.

Sestdienā viņš bija nonācis komā, un svētdienas vakarā dziedātājs zaudēja cīņu ar AIDS.

"Tā bija ļoti skumja diena, kad viņš nomira 1991. gada novembrī, bet saskaņā ar mūsu reliģiju, kad ir īstais brīdis, jūs to nevarat mainīt. Jums ir jāiet. Dievs viņu mīlēja vairāk un gribēja, lai Fredijs būtu kopā ar viņu, un tas ir tas, ko es paturu prātā. Neviena māte nevēlas redzēt savu dēlu mirstam, bet tajā pašā laikā viņš ir paveicis vairāk pasaules labā, nekā daudzi cilvēki varētu paveikt 100 gados," stāstīja dziedātāja māte.

Intervijā 2011. gadā Džera skaidroja, kā radusi mierinājumu pēc dēla nāves: "Šķiet, ka kopš viņa nāves nav pagājuši 20 gadi. Es joprojām jūtu, ka viņš ir blakus, jo viņa mūzika tiek atskaņota tik bieži."

Kamēr viņa joprojām lepojas ar grupas neparastajiem panākumiem un ir aizkustināta par to, cik spēcīgi Fredija fani viņu dievina, viņa piebilda: "Neviens no viņiem viņu nemīl tik ļoti kā viņa māte."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu