Saņemot mirušo no slimnīcas morga, tuvinieki pauž neapmierinātību. Situāciju skaidro ārstniecības iestāde (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vidzemes slimnīcas ēka.
Vidzemes slimnīcas ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Raidījuma "Bez Tabu" skatītāja Ligita nesen zaudējusi tuvinieku Vidzemes slimnīcā Valmierā. Atbraucot pakaļ radinieka mirstīgajām atliekām, Ligita bija šokēta, jo radinieka ķermeni no morga viņa saņēma kailu.

Turklāt Ligita nav vienīgā ar tik sāpīgu pieredzi. Līdzīgus tuvinieku stāstus raidījums uzklausījis arī agrāk, tiesa gan, citā Latvijas pusē - Daugavpils slimnīcā.

Mirušais Ligitas tuvinieks Valmieras slimnīcā bija nonācis kā Covid-19 pacients. Mediķi skaidro, ka zilumi uz sejas, iespējams, radušies, cilvēkam ilgi atrodoties pieslēgtam pie mākslīgās elpināšanas aparātiem.

Vidzemes slimnīcas pārstāve Benita Brila norādīja: "Mirušā cilvēka ķermenis no nodaļas tiek nogādāts uz pagaidu uzglabāšanas telpu, pēc noteikta laika morga pārstāvji ierodas paņemt mirušā ķermeni. Parasti kārtība ir tāda, ka mirušajam ir uzvilktas autiņbiksītes, viņš ir ietīts vienreiz lietojamā palagā un Covid-19 pacienti ir ielikti vēl melnā maisā."

Nelaiķa sagatavošana nodošanai morgā arī Valmierā notiekot pēc iestādes izstrādātajām vadlīnijām. Iepriekš līdzīgu pretenziju nav bijis, bet mediķi atzīst, ka, pirmo reizi tuvu cilvēku pavadot viņsaulē, var būt arī šoks par neestētisko pusi šai procedūrai.

"Ja cilvēks nekad nav saskāries ar šādu situāciju un ja savu tuvinieku atceras dzīvu, siltu, tas, protams, var būt šoks," sacīja Brila.

Veselības inspekcija, kur arī ikviens aicināts ziņot par pārkāpumiem ārstniecības iestādēs, šoreiz situāciju nekomentē, jo tuvinieku rakstiskas pretenzijas pret Valmieras slimnīcas personāla darbu neesot.

Pieredzējušais reanimatologs Pēteris Kļava uzsver, ka parasti šādās situācijās liela loma ir medicīnas personāla komunikācijai ar aizgājēja tuviniekiem.

"Nāve nav nekas skaists un patīkams, tā ir netīrība, sāpes un izmisums. Bieži vien tas varētu būt komunikācijas trūkums, ka piederīgie nesaprot: ja beidzas šī zemes dzīve, ķermenis ir nokopts un tīrīts, tad vienmēr pacients ir kails," norāda Kļava.

Arī Pēteris Kļava stāsta, ka zilumi un izgulējumi uz nelaiķa ķermeņa daļām, kuri rodas no ilgstošām tehnoloģiskām palīdzībām, nav nekas ārkārtējs, lai gan tas var būt ļoti traumatiski tuviniekiem.

Kļava stāsta: "Tā nav piederīgo vaina, tas varbūt ir medicīnas personāla laika trūkuma dēļ, kad mēs neko sīkāk nepaskaidrojam. Cilvēkiem vajag draudzīgu, līdzjūtīgu un informatīvu sarunu, neko sarežģītu. Tas varētu samazināt arī pretenzijas, jo brīdī, kad ir ciešanas, vienmēr rodas pretenzijas gan pret valsti, gan cilvēkiem."

Tomēr ārsts mudina arī citus kolēģus šādas neapmierinātības un pretenzijas uztvert kā ierosmi tālākai attīstībai, lai nebojātu priekšstatu par medicīnas aprūpes kvalitāti kopumā.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu