Elektrības cena turpina kāpt. Eksperti skaidro iemeslus (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: showcake/shutterstock

Elektrības cenas turpina paaugstināties. Eksperti to skaidro ar nelabvēlīgiem apstākļiem elektrības ražošanai, vēsta raidījums "Panorāma".

Pirmdien, 29. novembrī, starp pulksten 17 un 18 vakarā elektrības cena biržā sasniedza 42 centus par kilovatstundu. Tas nozīmē, ka šajā laikā pusotra litra ūdens uzvārīšana tējkannā vidējam dinamisko tarifu lietotājam varētu izmaksāt ap septiņiem centiem, liecina LTV aprēķini.

Tas ir krietni vairāk nekā pērn. Vidēji dienas elektrības cena par vienu kilovatstundu sasniegusi 26 centus. 

Eksperti to skaidro kā apstākļu sakritību. "Salīdzinoši zema vēja enerģijas izstrāde," tā Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas direktors Gunārs Valdmanis.

Turklāt ziemas straujā iestāšanās radījusi nelabvēlīgus laika apstākļus elektrības ražošanai.

Savukārt jau ilgstoši elektrības cenu paaugstina dabasgāzes dārdzība, maksa par CO2 izmešiem, kā arī augstais pieprasījums.

"Tas, ko mēs varam redzēt pēc biržas datiem, ir, ka piedāvājums no elektrostacijām, tajā skaitā arī no vēja, šobrīd ir mazāks,"

skaidro "Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis Gatis Junghāns.

Latvijas valdība līdz šim lēmusi palīdzēt rēķinus apmaksāt trūcīgajiem, personām ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm. Maksimālais atbalsts ir 20 eiro mēnesī. Ekonomikas ministrija norādīja, ka vēl no nākamā gada samazināsies obligātā iepirkuma komponente rēķinos. Taču par citiem pasākumiem, piemēram, PVN samazināšanu elektrībai, pagaidām lēmumu nav.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu