EZA optimistiska par zālēm pret Covid-19, kas papildinās vakcīnas un palīdzēs pacientiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mongkolchon Akesin/Shutterstock

Vidējā un ilgākā termiņā jaunās zāles pret Covid-19 atvieglos pacientu situāciju, papildinās vakcīnas un palīdzēs cilvēkiem, kuri cieš no Covid-19 - tā paziņoja Eiropas Zāļu aģentūras vadītāja, uzrunājot Eiroparlamenta deputātus par izstrādes procesā esošajiem terapeitiskajiem līdzekļiem slimības ārstēšanai, otrdien, 30. novembrī, ziņo LTV raidījums "Panorāma". 

Eiropas Zāļu aģentūra jau ir apstiprinājusi trīs terapeitiskos līdzekļus pret Covid-19. Pagājušajā gadā bija "Remdesivir", ko ražo "Gilead", un tagad oktobrī vēl divi medikamenti: "Ronapreve", ko ražo ASV biotehnoloģiju uzņēmums "Regeneron" un Šveices "Roche", un "Regkirona", ko ražo Dienvidkorejas biotehnoloģiju uzņēmums "Celltrion".

Šīs abas zāles paredzētas lietošanai infekcijas agrīnās stadijās, pamatojoties uz pretvīrusu monoklonālām antivielām.

Šobrīd notiek klīniskie pētījumu ar vēl divām pretvīrusa zālēm, ko lieto perorāli jeb norijot un tādējādi tās atvieglotu pacientiem piekļuvi šiem medikamentiem. Vienu izstrādā "Merck", bet otru "Pfizer".

Pētījumu rezultāti esot daudzsološi – tā atzina Eiropas Zāļu aģentūras izpilddirektore Emera Kuka: "Tiek strādāts arī pie vēl dažiem citiem ārstniecības līdzekļiem, pie imūnmodulatoriem, kas šobrīd ir izvērtēšanas procesā.

Es esmu ļoti optimistiska, ka vidējā un ilgtermiņā šīs dažādie zāļu veidi uzlabos situāciju, papildinās vakcīnas un palīdzēs cilvēkiem, kuri cieš no Covid-19."

Aģentūras vadītāja arī uzsvēra, Covid-19 ir sarežģīta slimība ar daudzām un dažādām stadijām un atšķirīgām izpausmēm dažādiem cilvēkiem. Neviena no zālēm, ko Eiropas Zāļu aģentūra apstiprina vai apstiprinās, nav brīnumnūjiņa, taču visas jaunās ārstēšanas metodes ir ļoti svarīgs papildinājums. Kamēr zinātnieki pēta, cik efektīvas jau apstiprinātās zāles ir pret jauno Covid-19 omikrona variantu, "Ronapreve" ASV paziņojis, ka šīs zāles varētu nebūt tik iedarbīgas pret jauno mutāciju kā pret citiem vīrusa paveidiem. Uzņēmuma akciju cena biržā šodien pazeminājās.

Attiecībā uz Covid-19 pretvīrusa zāļu izstrādes ātrumu, zinātnieki norādīja, ka daudz ir mācījušies, izstrādājot zāles HIV ārstēšanai pusotras desmitgades laikā. Tāpēc terapeitisko līdzekļu izstrāde Covid-19 ārstēšanai varēja notikt 18 mēnešos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu