"Rododendru" plaukums vai posts: eksperti par Gobzema politisko nākotni (92)

Foto: Apollo.lv kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušajā nedēļā un šīs nedēļas sākumā politiķis un Saeimas deputāts Aldis Gobzems (LuK) rīkoja izbraukuma protesta akcijas pret Covid-19 ierobežojumiem, viesojoties vairākās Latvijas pilsētās. Pirmdien, 13. decembrī, notika "Rododendra" lielākais protests galvaspilsētā pie Rīgas pils, taču sabiedrība aizvadītos protestus vērtē dažādi. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar politologu Juri Rozenvaldu un sociālantropologu Klāvu Sedlenieku, kuri komentēja Gobzema "Rododendra" darbu un pauda viedokli par politiķa darbību.

Politologs Juris Rozenvalds ziņu medijam "Apollo.lv" norādīja, ka Gobzems varētu kļūt par premjeru demokrātiskā valstī, jo viņam tāda iespēja jau ir bijusi dota.

"Cita lieta par Gobzemu - cik citi politiķi ir gatavi sadarboties, kas ir ļoti būtisks faktors, ņemot vērā to, ka mums ir koalīcijas valdības," skaidro Rozenvalds.

"Pie pašreizējās Latvijas vēlēšanu sistēmas citas pašlaik nav iespējamas - un visi tie stāsti, ka mēs iegūsim vairāk nekā 50% balsu... Redzams, kāda vērtība ir šiem apgalvojumiem. Bet viņam iespēja kļūt par premjeru ir," stāsta politologs.

Rozenvalds norāda, ka acīm redzams, ka Gobzems darbojas provokatīvi. "Tas, ka viņu vairākas reizes aizturēja, uzskatu, ka tas bija tieši tas, ko viņš gribēja panākt - pievērst sev uzmanību."

"Ja vēl pēc tam ir deputāti, kuri saka, ka nedrīkst pirkstu piedurt deputātiem. Redziet, visas šīs deputātu imunitātes tomēr vairāk vai mazāk tika radītas, kad radās epatāža no deputātu puses.

Acīmredzot, ja Gobzems pārkāpj sabiedriskās kārtības noteikumus, tad, šķiet, uz kādu laiku viņu no tā var atturēt," skaidro politologs.

Rozenvalds atzīst, ka pats vairāk sliecas piekrist policijas nostājai šajā jautājumā. "Kā tādos gadījumos mēdz teikt, ka "brīvība nav visatļautība", jo vienmēr ir kaut kādas robežas. Ja sabiedrībā ir noteikta epidemioloģiskā kārtība, tad pienākums to ievērot attiecas uz visiem iedzīvotājiem."

"Ir loģiski, ja tu pārkāp šo kārtību, tad pienāks klāt policists un eskortēs uz vietu, kur kādu laiku jutīsies nedroši," min politologs.

"Bet, kā mēs pašlaik redzam, partijas "Likums un kārtība" reitingi krītas. Iespējams, ka tieši tāpēc Gobzems arī kļuvis tik aktīvs, kas to lai zina. Arī spīdošus rezultātus attiecībā uz sabiedrisko atbalstu viņš šobrīd negūst.

Ko tad īsti viņš grib? Kādu brīnumnūjiņu viņš piedāvā? Man būs diezgan grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Protams, izņemot apgalvojumus, ka kļūsim labāki un "izvedīsim Latviju saulītē"," skaidro Rozenvalds.

Cilvēku skaits "Rododendrā" - daudz vai maz?

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks medijam "Apollo.lv" komentēja dalībnieku skaitu "Rododendra" protesta akcijā.

"No vienas puses tas ir ļoti relatīvs jautājums, vai pasākumā bija maz vai daudz cilvēku. Piemēram, Arnis Kaktiņš (pētījumu aģentūras SKDS direktors) teica, ka tas ir daudz, un savā ziņā es viņam piekrītu. Mums jau nav daudz tāda veida pasākumu, kur uz protestu sanāk tūkstotis un vairāk cilvēku," pauž Sedlenieks.

Sociālantropologs min - ja salīdzinām pēdējā laika iespaidīgākos protestus, piemēram, vasaras nogalē notikušos, tad cilvēku iepriekšējos pasākumos bija nedaudz vairāk.

Kā iespaidīgāko protestu eksperts min 2009. gada 13. janvāra notikumus.

"Ja mēs salīdzinām to politisko aicinājumu, tad droši vien šis atspoguļo to, ka absolūti lielākā daļa cilvēku saprot, ka šī krīze nav izveidojusies tāpēc, ka to kāds gribējis izveidot, kā stāsta Gobzems.

Tas, ko viņš mēģina "uzputot", ir viņa paša vairāk vai mazāk "putas". Skaidrs, ka ir daļa cilvēku, kuri ir neapmierināti ar valstī notiekošo un ir gatavi protestēt, taču tādi cilvēki ir gandrīz vienmēr bijuši. Ir kāds daudzums cilvēku, kurus ar pietiekoši populistiskiem saukļiem var dabūt uz protestu jebkurā laikā," saka Sedlenieks.

Eksperts min, ka aukstais laiks arī nospēlēja savu lomu, ietekmējot protesta akciju dalībnieku skaitu.

Uz jautājumu, vai pie salīdzinoši nelielā protestu dalībnieku skaita nav vainojams arī faktors, ka Gobzems iepriekšējās dienās "izdedzinājis visu degvielu" citās Latvijas pilsētās notiekošajos mītiņos, sociālantropologs norāda, ka par to ir grūti spriest, taču piebilda, ka tik ļoti daudz "tās degvielas" jau politiķim nebija.

"Ja paskatāmies protestus citās pilsētās - tur jau arī bija tikai saujiņa cilvēku. Tukumā, Talsos un citviet jau nebija nekādi masu mītiņi," pauž Sedlenieks.

Ziņu medijs "Apollo.lv" jau ziņoja, ka Valsts policija pirmdien politiķa Alda Gobzema rīkotajā nesankcionētajā protesta akcijā pie Rīgas pils kopumā līdz šim bija aizturējusi 16 personas.

Divas personas no vienas kompānijas aizturētas par sabiedrībā vispārpieņemto normu neievērošanu. Tāpat pirmdien aizturēta piecu personu kompānija par huligāniskām darbībām Pils laukumā, sākumā aizturot divas personas un pēc brīža pārējos trīs, lietojot asaras izraisošu vielu.

Vēl viena persona aizturēta par gaisā raidītām petardēm pie Rīgas pils. Savukārt cita persona aizturēta par uzbrukumu Rīgas pašvaldības policistam. Pārkāpējs amatpersonu pagrūda un centās nogāzt zemē.

Abi pārkāpēji notikuma vietā aizturēti un nogādāti policijas iecirknī procesuālo darbību veikšanai.

Tāpat policija Gobzema rīkotajā nesankcionētajā protesta akcijā pie Rīgas pils aizturējusi divas personas par drona pilotēšanas noteikumu pārkāpumiem un par pārvietošanos ar izkapti.

Tāpat policija par uzbrukumu VP amatpersonai aizturējusi un nogādājusi iecirknī vienu personu. Savukārt šīs personas biedrs aizturēts par huligāniskām darbībām.

Kļuvis arī zināms, ka savainojumu guvis viens no kārtības uzraudzīšanā iesaistītajiem likumsargiem un nogādāts medicīnas iestādē. Šis policists nav cietis saistībā ar minēto uzbrukumu VP amatpersonai.

Pirmdienas vakarā krastmalā pie Lielā Kristapa statujas ar evakuatoru bija atvesta un novietota liela izmēra instalācija, ko Gobzems nosaucis par korupcijas aisbergu. Pret personu, kura instalāciju atveda un novietoja, sākts administratīvā pārkāpuma process.

Savukārt saistībā ar pulcēšanos ar automašīnām netālu no Rīgas pils esošajā degvielas uzpildes stacijā astoņām automašīnām anulētas tehniskās apskates un vēl trim automašīnām anulētas arī numurzīmes. Šajā vietā pārsvarā jaunieši mūzikas pavadībā dejoja uz automašīnu jumtiem. Šo pulcēšanos kādā brīdī apmeklēja arī Gobzems.

Komentāri (92)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu