Lietuvas Kristīne Misāne - kā Emīlija tika atbrīvota no mūža ieslodzījuma AAE? (6)

Emīlija. Foto: Ekrānuzņēmums no 15min.lt video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2017. gads Lietuvas pilsonei Emīlijai Sedleckaitei kļuva par sākumu murgam, kas varēja arī nekad vairs nebeigties. Jauniete Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) tika apmānīta un neapzināti kļuva par vainīgo narkotiku kontrabandā, par to viņai tika piespriests ļoti bargs sods - mūža ieslodzījums un naudas sods 50 000 dirhamu jeb 12 000 eiro apmērā. Viņas radinieki apgalvoja, ka meiteni "aptina ap pirkstu" vietējie iedzīvotāji un ka Abū Dabī amatpersonas viņas atzīšanos ir panākušas ar piespiešanu. Pēc vairāku gadu mātes un Lietuvas amatpersonu pūliņiem šonedēļ murgam pienāca gals. Uz šaušalīgo pieredzi AAE sieviešu cietumā un nebeidzamo cīņu ar vietējām varasiestādēm atskatās medijs "15min".

Ceļojums, kas varēja kļūt par mūžīgu murgu

2010. gadā Emīlijas māte Simona ar diviem bērniem pārcēlās uz Londonu Anglijā. Māte jau iepriekšējā gadā tur bija strādājusi par auklīti, taču, lai nebūtu tik vientuļi un vēloties saviem bērniem nodrošināt labākus dzīves apstākļus, viņa uzaicināja pārcelties uz ārzemēm arī savas abas atvases.

Simona stāsta, ka abi bērni mācījās koledžā un ģimenei gāja labi.

Runājot par Emīliju, māte atzīmēja gan viņas talantus, gan labās rakstura iezīmes. Meitas hiperaktivitātes dēļ Simona ieteica meitai nodarboties ar sportu, un drīz vien Emīlija jau bija sasniegusi pirmos vērā ņemamos rezultātus - izcīnītas vairākas medaļas daiļlēkšanā, kā arī sākti treniņi vieglatlētikā. Meitenes skaistā ķermeņa un sejas vaibstu dēļ viņa dažreiz strādāja par modeli.

"Emīlija bija ļoti komunikabla, sirsnīga, aktīva, viss viņu interesēja. (..) Visi viņu ļoti mīlēja. Viņai bija bezgalīgi daudz draugu," atminas Simona. 

2015. gadā māte nolēma atgriezties Lietuvā kopā ar Emīliju. Tomēr meitai tas nebija pa prātam un viņa palika Anglijā, kamēr māte Simona atgriezās dzimtenē.

2016. gadā pēc koledžas absolvēšanas Emīlija Anglijā ieguva sporta treneres kvalifikāciju un plānoja meklēt darbu. 2017. gadā jauniete nolēma, ka kopā ar draugiem dosies uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kur plānoja dažus mēnešus piepelnīties un padzīvot tuksnešainajā zemē. Tur meitene arī plānoja nosvinēt savu 19 gadu dzimšanas dienu.

Abū Dabī no putna lidojuma.
Abū Dabī no putna lidojuma. Foto: Vladimir Zhoga/Shutterstock.com

Pēc tam, kad Emīlija kādu laiku jau bija pavadījusi AAE un gatavojās doties uz Lietuvu, viņas plānus pēkšņi pārtrauca nopietns incidents.

Pirms došanās mājās Emīlija bija apmetusies viesnīcā. Kāda Emīlijas paziņa jaunietes viesnīcas numuriņa seifā bija atstājusi narkotikas. Lietuvas mediji toreiz ziņoja, ka Emīlija bija iepazinusies ar vīrieti, kurš, domājams, bija iepinis lietuvieti neskaidrā narkotiku stāstā.

Drīz pēc tam Emīlija tika arestēta un apsūdzēta par narkotisko vielu glabāšanu ar nolūku tās izplatīt, par ko AAE ir paredzēts ļoti bargs sods. 

Emīlija trīs reizes tika tiesāta AAE. Pirmā tiesa viņai piesprieda naudas sodu un pusotru gadu cietumā, otrā tiesa piesprieda deportāciju, bet trešā tiesa bija nežēlīga un jaunietei piesprieda mūža ieslodzījumu.

Trešā tiesas procesa laikā Emīlijai jau bija 21 gads, kas AAE likumdošanā jau tiek uzskatīta par pilngadību. Lietuviete uzrakstīja vairākus apžēlošanas lūgumus AAE, taču Emīlijai tiesa vairs neļāva atgriezties Lietuvā.

Ieslodzīta Abū Dabī Al Vatbas sieviešu cietumā, Emīlija kļuva par vienīgo lietuviešu ieslodzīto.

Kad māte Simona uzzināja šausminošo ziņu par savu meitu, viņa nolēma doties palīgā.

AAE ir ne tikai tāla, bet arī daudziem Eiropas iedzīvotājiem neizprotama valsts. Tās likumi un procedūras valsts iestādēs ļoti atšķiras no Lietuvas un Eiropas Savienības likumiem un procedūrām. Rezultātā mātei nācās atvērt daudzas durvis un pārkāpt daudzus sliekšņus, līdz viņa beidzot uzzināja, ka viņas meitai nevar palīdzēt pat vislabākie juristi, bet atliek paļauties tikai uz Lietuvas diplomātiem un noteiktām valsts iestādēm.

Toreiz Lietuvai vēl nebija savas vēstniecības AAE, tāpēc labākais, ko tobrīd valsts varēja izdarīt Emīlijas situācijā, bija paziņot, ka valsts amatpersonas palīdzēs atrisināt jaunietes situāciju.

2020. gada martā tika atklāta Lietuvas vēstniecība AAE, bet Emīlija joprojām atradās Abū Dabī cietumā.

Māte Simona pēc vairāku gadu šķiršanās meitu satika, kad kopā ar dēlu devās uz AAE. Māte savu meitu redzēja tikai uz aptuveni 10 minūtēm. 

"Mammu, šeit neviens nav sēdējis tik ilgi! Šeit par slepkavību atbrīvo pēc pusotra gada! Mammu, raksti, aizved mani prom, tu mani atbrīvosi!"

medijam "15min" par ilgi gaidīto satikšanos ar meitu stāstīja Simona.

Emīlijas māte stāsta, ka izgājusi cauri pamatīgam "papīru kalnam", lai izdotos savākt nepieciešamos dokumentus apžēlošanai, taču pūliņi bija veltīgi un AAE atbildīgajām iestādēm vienaldzīgi.

"Tā kā es esmu sieviete, viņi ar mani vispār nerunāja. Jautāja - pēc kā atnāci, ko no manis gribi. "Ej, varbūt kaut ko darīsim, bet es tā nedomāju," viņš teica. Viņš pat neatvadījās, tikai angliski pateica "go"," stāsta Simona.

Māte stāsta, ka trīs reizes devās uz AAE un trīs reizes iesniedza apžēlošanas lūgumus. Viņa ar vietējo taksometru nobraukusi aptuveni 3000 kilometru un iztērējusi vairāk nekā 11 000 eiro par lidojumiem, naktsmītnēm un pārtiku. Taču mērķis netika sasniegts. Apžēlošanas lūgumus AAE toreiz noraidīja.

Lietuvas islāma pētnieks Edgūns Račus medijiem pauda, ka būtu lielāki panākumi, ja AAE dokumentus būtu iesniedzis vīrietis.

"Vīrietis, kurš identiskā situācijā vērstos pie šeiha, iegūtu labāku rezultātu. Ja tas vīrietis ir vecāks, viņam ir bārda, tad droši vien viņš varētu sasniegt visus vēlamos rezultātus. Šeit mēs no tā neizbēgsim. Kulturāli, noteikti ne juridiski un varbūt arī ne reliģiski, lai cik tas skumji būtu - ja sieviete vēršas pie tik augsta ranga amatpersonas un viņš piekrīt viņai palīdzēt, var rasties jautājums, vai starp viņiem ir kaut kas," sacīja eksperts.

"Likumi (..) strādā ar sakariem, korupciju, naudu. Ja pazīsti šeihu un pratīsi smuki palūgt, lai kādu noziegumu tavs bērns būtu izdarījis, tu varēsi to bērnu atbrīvot," turpināja Račus.

2020. gada augustā Lietuvas amatpersonas uzsāka sarunas ar AAE atbildīgajām iestādēm, lai atrisināt Emīlijas lietu.

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: bella reji/shutterstock.com

Skarbie gadi sieviešu cietumā

Simona "15min" stāsta, ka bija saņēmusi vairākas atbalsta vēstules no paziņām un arī no svešiniekiem, kad Emīlijas satraucošais stāsts ieguva plašu rezonansi Lietuvā. Tika ziņots, ka lielākā daļa citu valstu pilsoņu - briti, spāņi, ēģiptieši, ukraiņi un citi  - tikuši atbrīvoti savu valstu diplomātu rīcības dēļ.

Pēc vairākiem AAE sieviešu cietumā pavadītajiem gadiem sāka rasties bažas par Emīlijas psihisko veselību, Lietuvas medijiem 2020. gadā atklāja viena no ieslodzītajām sievietēm - Niraša, kas nesen tika atbrīvota.

"Es par viņu ļoti uztraucos. Viņa slikti ēd, slikti guļ. Viņa arī dara visādas stulbības - dauza durvis, kliedz un graiza rokas.

Tā dara tie trakie cilvēki... (..) Es jautāju: kāpēc tu to visu dari? Viņa atbildēja, ka viņai galva nestrādā un viņa jūtas saspringta," sacīja atbrīvotā Niraša.

"Es gribu atpūsties." Emīlijas vārdus atminas Niraša.

Emīlijas stāsta laimīgās beigas

Lietuvietei Emīlijai Sedleckaitei, kurai Apvienotajos Arābu Emirātos par narkotiku kontrabandu bija piespriests mūža ieslodzījums, ir piešķirta amnestija un viņa ir atbrīvota no cietuma, medijam "15min" apstiprināja Emīlijas māte. Viņa teica, ka ir pateicīga Lietuvas vēstniecībai par palīdzību. Amnestija tika piešķirta mēnesi pēc premjerministres Ingrīdas Šimonītes vizītes Dubaijā, kur tika apspriesta meitenes situācija.

Emīlija jau pirmdien atgriezās Lietuvā.

Sedleckaites māte Simona medijam pastāstīja, ka meita ir atbrīvota no cietuma un viņai nav sodāmības.

"Esam pateicīgi vēstniecībai, vēstnieka pienākumu izpildītājam Edmīnam Bagdonam, bijušajai tieslietu ministrei Kristīnei Mišinienei," teica māte.

Šimonītes preses pārstāve apstiprināja, ka premjere par Sedleckaites situāciju ir runājusi, oktobrī apmeklējot Apvienotos Arābu Emirātus.

"Gan vēstniecības diplomātu, gan premjerministres vizītes laikā tika pieliktas lielas pūles, lai apspriestu šo jautājumu. Priecājamies, ka Sedleckaite šajā Ziemassvētku laikā ir brīvībā.

Mēs pateicamies AAE par sadarbību lēmumu pieņemšanā attiecībā uz Lietuvas pilsoni," sacīja premjeres preses pārstāve.

Arābijas pussalā esošajos Apvienotajos Arābu Emirātos valda sunnītu musulmaņu šeihi. Islāms ir lielākā valsts reliģija. Valsts lielu daļu ienākumu gūst no naftas.

Trešdien Lietuvas Tieslietu ministrija ierosinās valdībai lemt par lūgumu valsts prezidentu Gitānu Nausēdu pilnvarot tieslietu ministri Evelīnu Dobrovoļsku, lai ar AAE parakstītu trīs līgumus: līgumu par izdošanu, līgumu par savstarpēju juridisko palīdzību krimināllietās un līgumu par notiesāto personu nodošanu. Vietējie mediji ziņo, ka sarunu process ilga vairākus gadus, un tagad ir panākta vienošanās par visām detaļām.

"Līgumi ir apspriesti gan satura, gan tulkojuma ziņā, un mēs plānojam, ka nākamā gada sākumā AAE pārstāvji ieradīsies Lietuvā, lai tos parakstītu," sacīja tieslietu ministre.

Līgumi paredzētu aizdomās turēto, apsūdzēto vai notiesāto personu nodošanu, kā arī sadarbību pirmstiesas izmeklēšanā, vācot liecības, deklarācijas utt. Pēc ministra teiktā, visilgāk apspriestais līgums bija par notiesātās personas nodošanu soda izciešanai savā valstī ar abu valstu un personas piekrišanu.

Lietuvas tieslietu ministre sacīja, ka amnestijas pieteikumi ir iesniegti vairākas reizes, bet līdz šim tie bija noraidīti.

Viņa norādīja, ka vienošanās noslēgšanu veicināja Ārlietu un Tieslietu ministrijas pārstāvju, diplomātiskā korpusa, kā arī premjerministres Ingrīdas Šimonītes vizīte AAE oktobrī.

Lietuvā maksimālais brīvības atņemšanas sods par minēto nodarījumu ir 15 gadi, ziņo "15min".

2020. gada sākumā plašu rezonansi Latvijā guva stāsts par Kristīni Misāni, kurai draudēja cietumsods Dienvidāfrikas Republikā (DĀR).

Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Misānes pārstāvji portālu "Apollo" iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

2020. gada sākumā, kad Misānes lieta sabiedrībā guva plašu rezonansi, Latvijas iedzīvotāji, ierēdņi un politiķi parādīja kopīgu vienotību - protesta akcijas gan Rīgā, gan Kopenhāgenā, vēstules prokuratūrai, Ārlietu ministrijas nota Dānijas vēstniecībai un Latvijas bērnu zīmējumi Dānijas karalienei bija spilgtākie piemēri kopīgam darbam, lai Misāni atgrieztu atpakaļ Latvijā.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu