"Meitiņai tagad ir divas mammas." Kristīne Misāne un viņas māsa Mārīte atklāti par dzīvi pēc apcietinājuma un Covid-19 laikā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne ar meitu
Kristīne Misāne ar meitu Foto: No personīgā arhīva

Kristīne Misāne šī gada 3. martā ar Latvijas policijas konvoja palīdzību tika nogādāta atpakaļ mājās no apcietinājuma Dānijā. Lieta izraisīju plašu atbalsi sabiedrībā, taču pēc Kristīnes atgriešanās publiskais fokuss tika novirzīts citā virzienā - vien īsu brīdi pēc priecīgā notikuma, 12. martā, Latvijas valdība lēma valstī izsludināt ārkārtas situāciju. Ieskatu Kristīnes un viņas māsas, Mārītes, dzīvē sniedz žurnāls "Una".

"Es krītu ceļos pateicībā tavā priekšā, manu māsiņ," ar šiem vārdiem 2020. gada aprīlī Kristīne Misāne uzsāka savu pateicības runu, kas publicēta sociālajos tīklos. Tieši Mārīte bija tas cilvēks, kurai Kristīne uz komandējuma laiku 2018. gada decembrī bija uzticējusi rūpes par saviem bērniem - tobrīd trīsarpus gadus veco Jūliju un desmit gadus veco Edgaru. Sākotnēji bija plānots, ka komandējums uz Mozambiku ilgs desmit dienas. 

Starp mirkli, kad Kristīne atvadījās no māsas un bērniem, un 2020. gada 20. aprīli, kad Misāne atgriezās mājās un atkal sastapa savu ģimeni, ir pusotrs gads. Kad viņa atgriezās, visā valstī jau valdīja jaunas bažas un uztraukums - pasauli bija pārņēmusi Covid-19 pandēmija.

Kristīne Misāne atklāj, ka zināmā mērā distancēšanās ierobežojumi viņai pat nav traucējuši - tas ir devis iespēju ar bērniem kopā pavadīt vairāk laika.

"Bērni neatlaida manu roku, šķiet, nākamos divus mēnešus. Pat uz interviju Latvijas Televīzijā, lai izrādītu cieņu un pateicību visiem, kas mani atbalstīja, devos kopā ar bērniem, jo viņi visu laiku turējās man līdzās. Lai cik dīvaini tas skanētu, pateicoties Covid-19, bērniem nebija jāiet uz skolu un bērnudārzu. Tādējādi mūsu satikšanās prieks tika papildināts ar iespēju būt mājās kopā katru mirkli - ik sekundi, ik minūti," žurnālistei Laumai Lūsei-Kreicbergai stāsta Kristīne.

Tiesa, ir bijis jārēķinās ar to, ka atšķirtības laika daudz kas ir mainījies ģimenes dinamikā. Visizteiktāk tas esot bijis ar meitiņu, kura jau bija pieradusi pie tā, ka mammas vietu lielā mērā ir ieņēmusi Kristīnes māsa Mārīte.

"Nenoliedzami, bērni bija pielāgojušies māsas ģimenes dzīves ritmam, un Jūlijai bija jāpierod, ka atkal ir mamma, un mums abām ar māsu bija jāmācās, kura nu tagad teiks, jo vienai ir jābūt atbildīgai. Sākotnēji meitiņa vērsās gan pie manis, gan krustmātes.

Ja krustmāte neļāva, nāca pie manis. Jārēķinās, ka bērni ar krustmāti tomēr bija kopā pusotru gadu. Arī man bija jāprasa māsai daudz dažādu jautājumu, lai noskaidrotu, kā tagad viss notiek. Kad toreiz aizbraucu, meitiņai bija trīsarpus gadu, gandrīz vēl bēbītis, kuru uz dušu nesu "opā".

To ir šausmīgi grūti pieņemt, jo izkritušais posms ir ārkārtīgi svarīgs bērna attīstībā.

Meitiņai tagad ir divas mammas, bet tajā pašā laikā mums, pieaugušajiem, dzīve ir jāsakārto. Nolēmām to darīt palēnām, lai manas darbības krasi neatšķirtos no krustmātes rīcības," stāsta Kristīne.

Mārīte Batraka stāsta, ka ir centusies bērniem nodrošināt pēc iespējas tuvāku vidi tam, kāda tā ir bijusi kopā ar mammu. Arī tad, kad bija kļuvis skaidrs, ka māsa tik ātri neatgriezīsies, sieviete, kurai ir sava ģimene, centusies krustbērniem nodrošināt stabilu rutīnu - par sākuma punktu ir kalpojis Kristīnes atstātais saraksts ar bērnu nodarbību grafiku.

"Man pēkšņi no debesīm nokrita divi mazi bērni! Man bija darbs līdz pulksten sešiem, bet bērnudārzs strādā līdz pusseptiņiem.

Mans lielākais izaicinājums bija laika menedžments. Paralēli pilna laika darbam tūrisma nozarē un jaunajiem pienākumiem par bērniem man bija tikšanās ar juristiem, tiesas darbi... Es taču neko nezināju! Līdz šim Kristīne visu pati bija kārtojusi ar juristiem un advokātiem," stāsta Mārīte.

Viņa min, ka jauno apstākļu dēļ viņas ģimenes dzīvē ir mainījušies dažādi plāni - kādā mirklī Mārīte pat pametusi darbu un mācības, jo rūpes par ģimeni un iesaistīšanās sarunās ar ministrijām par māsas tiesvedību ir paņēmusi ļoti daudz enerģijas un pūļu.

"Iesaistījās visa ģimene - mans vīrs, dēls un viņa sieva, otrs dēls un viņa draudzene. Tagad jau abi apprecējušies. Mēģinājām kopīgiem spēkiem, bez ģimenes es nebūtu tikusi galā!

Vecāki mums ar Kristīni vienmēr uzsvēra, ka ģimene ir pirmajā vietā.

Arī man nav jāatgādina saviem bērniem, kuriem katram ir sava ģimene, turklāt nu arī mazmeitiņa, ka Lieldienas un Ziemassvētki ir ģimenes svētki."

Pilnu interviju ar Kristīni Misāni un viņas māsu, Mārīti Bartaku, lasi jaunākajā žurnāla "Una" numurā!

Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Misānes pārstāvji portālu "Apollo" iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu