Bils Geitss nāk klajā ar apjomīgu prognozi 2022. gadam un "dzīvei pēc pandēmijas" (75)

Bils Geitss. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Biznesa magnāts, "Microsoft" līdzdibinātājs un filantrops Bils Geitss publicējis apjomīgu ierakstu savā blogā, kurā skaidro, kāpēc 2021. gads ir bijis vissarežģītākais un neparastākais gads viņa dzīvē. Miljardieris arī izteicis prognozi par 2022. gadu, kurā saskata būtisku pagrieziena punktu pasaules cīņā ar Covid-19 pandēmiju. Tāpat Geitss norāda, kā tuvākajos gados mainīsies cilvēka ikdiena darbā, izglītības un veselības aprūpes jomā.

"Mana sociālā dzīve ir daudz digitālāka nekā agrāk... Mana personīgā pasaule nekad nav bijusi tik maza kā pēdējos 12 mēnešos," rakstīja filantrops.

Katra gada nogalē cilvēki ar interesi gaida "GatesNotes", kurās Bils Geitss apkopojis aizvadīto gadu, publicējot bloga ierakstus par dažādām tēmām, sākot ar grāmatām, kuras viņam patika lasīt attiecīgajā gadā, un beidzot ar pārdomas rosinošiem darbiem un atsauksmēm. Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma Geitss arī ieguvis lielu popularitāti arī ar savām prognozēm par vīrusa izplatību.

Geitss, kurš ir pazīstams ar praktiskām prognozēm tehnoloģiju jomā un ne tikai, ir publicējis jaunu ierakstu par to, kā 2022. gads kļūs par "Iemeslu optimismam pēc aizvadītā grūtā gada".

"Microsoft" līdzdibinātājam ir pamatotas cerības, ka Covid-19 pandēmijas beigas ir ļoti tuvu. 

Prognoze par Covid-19 pandēmiju 2022. gadā un kas notiks tālāk

"Microsoft" līdzdibinātājs pauda cerību, ka pandēmijas kritiskā fāze beigsies 2022. gadā.

"Iespējams, būtu muļķīgi izteikt vēl vienu prognozi, taču es uzskatu, ka pandēmijas akūtā fāze beigsies 2022. gadā," raksta Geitss.

Miljardieris sacīja, ka pandēmijas beigas nav tik tuvu, kā viņš sākotnēji cerēja, kas skaidrojams ar delta variantu un grūtībām panākt cilvēkiem pilnu vakcināciju.

Lai gan Geitss raksta, ka "nav šaubu, ka omikrona variants ir satraucošs", viņš arī uzsver, ka jaunu variantu atklāšanas ātrums kombinācijā ar vakcīnu un pretvīrusu zāļu attīstību ļauj viņam cerēt, ka kovids jau 2022. gadā kļūs par endēmisku slimību. Tas nozīmē, ka vīruss būs sastopams tikai kādā noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā.

"Pasaule ir labāk sagatavojusies cīņai ar potenciāli sliktajiem variantiem nekā jebkurā citā pandēmijas posmā līdz šim. Mēs esam daudz labāk sagatavojušies, lai radītu uzlabotas vakcīnas, ja tādas būs nepieciešamas," raksta miljardieris.

Geitss piebilda, ka drīzumā būs pieejama daudz plašāka informācija par omikrona variantu. Piemēram, cik labi pret to aizsargā esošās vakcīnas vai iepriekšējās infekcijas, jo pētnieki, tostarp "Bila un Melindas Geitsu fonda" atbalstītie speciālisti, strādā, lai uzzinātu vairāk par šo variantu.

Savā pārskatā Geitss norādīja, ka vakcīnas un pretvīrusu līdzekļi nākotnē varētu palīdzēt samazināt mirstību ar Covid-19.

"Kopienās joprojām būs novērojami atsevišķi vīrusa uzliesmojumi, taču būs pieejami jauni medikamenti, kas varēs tikt galā ar lielāko daļu gadījumu, un arī slimnīcas spēs tikt galā ar pārējiem gadījumiem," raksta miljardieris.

"Es ceru, ka pēc pāris gadiem vienīgā reize, kad jūs patiešām domāsiet par šo vīrusu, būs tad, kad katru rudeni saņemsiet kopīgo Covid-19 un gripas vakcīnu," noslēgumā raksta Geitss.

Sazvērestības teorijas un tehnoloģijas progress

Pandēmijas laikā ļoti strauji pieaudzis dezinformācijas biežums un apjoms. Bils Geitss savā ierakstā atzīst šīs problēmas un pauda, ka ir ļoti daudz darāmā, lai rastu veidus, kā cīnīties pret dezinformāciju. Viņš arī piemin, kā viņš pats ir ierauts dezinformācijas "sazvērestības teorijās", kas ir ietekmējušas cilvēku vēlmi vakcinēties.

Miljardieris uzsvēra milzīgo lēcienu, ko cilvēce ir veikusi tehnoloģiju izmantošanas jomā. Biznesa magnāts norāda, ka pēdējo divu gadu laikā tehnoloģijas ir strauji attīstījušās un izmainījušās, uzskatot, ka "citos laikos" tāds progress būtu prasījis gadu desmitus, ja ne ilgāk. Tāpat viņš jauno inovāciju radīšanas sakarā min, ka cilvēce ir redzējusi tikai "aisberga virsotni", kas mums stāv priekšā.

Lai gan digitalizācija turpināsies, tehnoloģijas, ko mēs izmantojam, laika gaitā turpinās pilnveidoties. Geitss uzskata, ka cilvēce atrodas ir tikai pašā sākumā, kā programmatūra vēl vairāk veicinās inovācijas.

Miljardieris uzsver trīs būtiskas izmaiņas darba tirgū, veselības aprūpē un izglītībā.

Kā cilvēki tuvākajā nākotnē strādās

Pandēmija ir mainījusi priekšstatu, kā uzņēmumi agrāk saistīja darbinieku produktivitāti ar viņu klātbūtni darbavietā. Profesijas un darba struktūras, kas agrāk tika uzskatītas par neatņemamu biroja kultūras sastāvdaļu, lēnām zaudē savu nozīmi un klātbūtnes efektu. Geitss uzskata, ka šīs pārmaiņas turpmākajos gados vēl vairāk pastiprināsies, jo cilvēki pāries uz jauniem darba veidiem.

Viņš uzskata, ka nākotnē darbs lielākoties būs hibrīdveida. Uzņēmumiem būtu jāpamēģina attālinātā darba iespējas. Ņemot vērā iepriekš teikto, attālinātais darbs apdraudētu cilvēcīgas lietas - sarunas ar kolēģiem biroja virtuvē, ar darbu nesaistītas sarunu pauzes utt. Tomēr tehnoloģijas varētu atrisināt arī šo problēmu. Kolēģiem varētu būt speciāli ekrāni, lai pārbaudītu, ko visi darbinieki dara, izņemot gadījumus, kad viņi vēlas privātumu un izslēdz kameru. Jau šobrīd šādā veidā vairākos uzņēmumos aizrit darbs.

Geitss pievēršas arī tehnoloģiju pasaulē aktuālākajai tēmai - "metaverse". Tuvāko divu līdz trīs gadu laikā virtuālās tikšanās pāries no 2D kameras attēlu formāta uz 3D telpu ar digitālu avatāru (datoranimācijas tēlu), ko nodrošinās "metaverss", pie kuras strādā tādi uzņēmumi kā "NVIDIA", "Meta" un "Microsoft". Ideja ir tāda, ka turpmāk cilvēki virtuāli tiksies virtuālajā pasaulē jeb kibertelpās, izmantojot avatārus, kas radīs sajūtu, ka satikšanās notiek klātienē.

Turklāt cilvēkiem pieaugs vajadzība pēc tādiem tehnoloģiju sīkrīkiem kā VR brillēm un kustību uztveršanas cimdiem, kas precīzi uztver sejas izteiksmi, ķermeņa kustības un balss kvalitāti.

Izmaiņas izglītības jomā

Lai gan skolas atgriezīsies pie mācībām klātienē, tomēr skolēnu mācību procesa uzlabošanai arvien vairāk tiks izmantoti digitālie rīki.

Problēmas, kas saistītas ar "caurumiem" kvalitatīvas izglītības pieejamībā, kopš pandēmijas sākuma ir samazinājušās, un paredzams, ka tās turpinās samazināties. Mācību programma un saturs kļūs personalizētāks un interaktīvāks, pauž Geitss.

Jaunas tendences arī veselības aprūpē

Lai gan "telemedicīna" jeb ārstu konsultācijas tiešsaitē ir bijušas populāras, šāda pakalpojuma izmantošana un nozīme kopš pandēmijas sākuma ir tikai pieaugusi. Paredzams, ka tehnoloģijas, kas veicina ārstu tiešsaites konsultāciju izmantošanu, turpmākajos gados vēl vairāk pieaugs.

"Pat pēc šīs pandēmijas beigām ir skaidrs, ka digitalizācija, ko tā ir izraisījusi, lielā mērā turpinās palikt," rakstīja Bils Geitss.

Komentāri (75)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu