EZA: "Johnson & Johnson" balstvakcīna jāveic vismaz divus mēnešus pēc pirmās devas (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dado Ruvic

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu reģistrācijas komiteja secinājusi, ka ražotāja "Johnson&Johnson" vakcīnas gadījumā otrās devas jeb balstvakcīnas ievade apsverama personām no 18 gadu vecuma vismaz divus mēnešus pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

Ieteikums balstīts datos, kas liecina, ka "Johnson&Johnson" balstvakcīnas ievade pieaugušajiem divus mēnešus pēc pirmās vakcīnas devas izraisa antivielu pret SARS-CoV-2 līmeņa paaugstināšanos. Trombozes un trombocitopēnijas sindroma vai citu ļoti retu blakusparādību risks pēc balstvakcīnas saņemšanas, saskaņā ar EZA pausto, nav zināms, taču tas tiek rūpīgi uzraudzīts.

Komiteja secinājusi arī to, ka "Johnson&Johnson" balstvakcīnas devu var ievadīt arī pēc Eiropas Savienībā reģistrēto mRNS vakcīnu - "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" - abu devu saņemšanas.

EZA turpinās izskatīt visus datus par "Johnson&Johnson" vakcīnas drošumu un efektivitāti.

EZA skaidro, ka sabiedrības veselības aizsardzības iestādes var sniegt oficiālus ieteikumus nacionālā līmenī par balstvakcīnu devu izmantošanu pēc vienas "Johnson&Johnson" devas vai divu mRNS vakcīnas devu saņemšanas, ņemot vērā vietējo epidemioloģisko situāciju, vakcīnu pieejamību un jaunākos datus par balstvakcīnu devu efektivitāti un drošumu.

Dati, kas pamato "Johnson&Johnson" balstvakcīnas devas ieteikumu, būs pieejami atjauninātajā produkta informācijā - zāļu aprakstā un lietošanas instrukcijā.

EZA atzīmē, ka par vakcinācijas kampaņu īstenošanu joprojām ir atbildīgas nacionālās tehniskās imunizācijas padomes, kuras vada vakcinācijas kampaņas katrā Eiropas Savienības dalībvalstī. Šīs struktūras atrodas optimālā pozīcijā, lai ņemtu vērā vietējos apstākļus, tostarp vīrusa izplatību (it īpaši augsta riska vīrusa variantu izplatību), vakcīnu pieejamību un nacionālo veselības aprūpes sistēmu kapacitāti.

EZA turpinās cieši sadarboties ar nacionālajām atbildīgajām iestādēm un Eiropas Slimību kontroles un profilakses centru, lai izvērtētu pieejamos datus un sniegtu tālākus ieteikumus sabiedrības veselības aizsardzībai pašreizējās pandēmijas laikā.

Saskaņā ar Latvijas Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām, balstvakcīnas saņemšana pēc pirmās "Johnson&Johnson" vakcīnas devas Latvijā tiek rekomendēta pēc astoņām līdz 12 nedēļām.

EZA komitejās un darba grupās piedalās arī Latvijas Zāļu valsts aģentūras eksperti.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu