Kompensāciju piešķiršanu par vakcīnu blaknēm plāno uzticēt Zāļu valsts aģentūrai (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēdējās nedēļās veselības nozarē diskutē par to, kurai institūcijai uzticēt izvērtēt gadījumus, kad pacientam pienāktos kompensācija. Vairāki eksperti uzskata, ka piemērotākā šim darbam būtu Veselības inspekcija, bet ministrijas uzskata, ka tas varētu būt Zāļu valsts aģentūras uzdevums, vēsta TV3 Ziņas.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) uzdevums ir izvērtēt, vai blaknes, kas cilvēkam rodas pēc kādu zāļu, tostarp, vakcīnu lietošanas, varējis radīt tieši konkrētais medikaments.

Lai piešķirtu kompensāciju par, iespējams, vakcīnas atstātām sekām uz veselību, būs nepieciešams vērtēt konkrētā cilvēka veselības stāvokli, ko ZVA līdz šim nekad nav darījusi.

Neraugoties uz to, Veselības ministrija šo darbu patlaban iecerējusi uzticēt tieši ZVA.

Veselības inspekcija līdz šim vērtējusi pacientam nodarīto kaitējumu, ja tas radies, piemēram, ārstu nolaidības vai citu ārstniecības procesa kļūdu dēļ.

Lai gan arī Veselības inspekcijai vakcīnu seku izvērtējums būtu jauna funkcija, pretēji ZVA, inspekcijā jau strādā ārsti, kuriem ir pieredze cilvēka veselībai nodarītā kaitējuma noteikšanā.

Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ arī juristi uzskata, ka lietderīgāk būtu stiprināt tieši Veselības inspekciju.

Arī Eiropas Zāļu aģentūra uzskata, ka, uzņemoties atbildību par kompensāciju piešķiršanu, var būt interešu konflikts, jo ZVA ir arī Eiropas zāļu drošuma komitejas biedrs. Tas nozīmē, ka ZVA objektivitāti Eiropas līmenī var apšaubīt, jo var veidoties situācija, ka Latvijas aģentūra nav ieinteresēta objektīvi ziņot par jaunām blaknēm, jo tas var nozīmēt arī valsts naudas izmaksāšanu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu