Profesors Briģis skaidro, kā Latvija varētu izvairīties no straujas saslimstības ar Covid-19 omikrona paveidu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām.
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām. Foto: Zane Bitere/LETA

Strauju saslimstību ar Covid-19 omikrona paveidu varētu mazināt testēšanas palielināšana iebraucējiem un izvairīšanās no pulcēšanās pūļos, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Viņš uzsver, ka patlaban ir pamats satraukumam par Covid-19 omikrona paveida strauju izplatību, jo šim paveidam ir raksturīgs ļoti liels lipīgums, kas ir pat četras lielāks nekā Covid-19 delta paveidam. Līdzšinējā pieredze rāda, ka tajās valstīs, kur omikrona paveids izplatījās agrāk, piemēram, Dienvidāfrikas Republikā, Dānijā, Norvēģijā un Lielbritānijā, tas jau kļūst par dominējošo.

"Tas nozīmē, ka omikrona paveids ļoti ātri izspiež iepriekšējo delta variantu. (..) Kā literatūrā raksta, saslimstība dubultojas vienas līdz divu dienu laikā.

Vienīgais pozitīvais aspekts, kas gan pētījumos vēl nav apstiprināts, ir, ka slimības gaita norit vieglāk un ir mazāk smagu saslimšanas gadījumu, jo saslimstība notiek starp gados jaunākiem cilvēkiem,"

pauda Briģis, piebilstot, ka Norvēģijā un Lielbritānijā vecāku cilvēku populācijā ir augsts vakcinācijas rādītājs, kas Latvijā nav.

Profesors uzskata, ka diezgan izšķirošs būs tas, kas, saslimstot ar omikrona paveidu, notiks gados vecāku un nevakcinētu cilvēku populācijā. "Pašlaik to paredzēt ir ļoti grūti," piebilst Briģis.

Profesors gan brīdina, ka lai arī omikrona gadījumā ir vieglāka slimības gaita, ja īsā laika sprīdī saslimst ļoti daudz cilvēku, īpaši, starp kuriem ir daudz hronisko slimnieku, tas nozīmē, ka slimnīcas var tikt pārslogotas.

"Tas nozīmē, ka šie cilvēki tik un tā nokļūs slimnīcā un tām var rasties grūtības tikt galā ar lielu pacientu skaitu," uzsver Briģis.

Atsaucoties uz dažām publikācijām, viņš skaidro, ka vakcīnas trešajai devai ir Covid-19 omikrona paveidu bremzējošs efekts. Tādēļ pašlaik iedzīvotājiem vajadzētu censties saņemt balstvakcīnas devu, jo īpaši tas attiecas uz gados vecākiem cilvēkiem, kā arī tiem kuri dzīvo un strādā sociālās aprūpes centros, kuri ir regulārā saskarsmē ar klientiem, skaidro profesors.

Briģis rosina vairāk testēt cilvēkus, kas iebrauc valstī, lai saslimstību mēģinātu izstiept ilgākā laikā.

"Saslimstības pieaugums mums ir gandrīz neizbēgams, taču būtiski, lai tas nav dažu nedēļu laikā un slimnīcās spētu aprūpēt visus, kam palīdzība būs nepieciešama," skaidro Briģis.

Profesors iesaka cilvēkiem maksimāli izvairīties no masu pasākumu rīkošanas un to apmeklēšanas, nedrūzmēties Ziemassvētku tirdziņos un tirdzniecības vietās, darba kolektīviem nepulcēties svētku pasākumos, kā arī Ziemassvētkus un Jauno gadu svinēt nelielā radu lokā.

Runājot par saslimstības ar Covid-19 mazināšanos Latgalē, profesors pieļauj, ka to varētu izskaidrot ar faktu, ka noteiktās cilvēku grupās, kas biežāk kontaktējas, daļa cilvēku jau ir vakcinējusies un daļa ieguvusi dabīgu imunitāti, izslimojot Covid-19, tādējādi paliek aizvien mazāk cilvēku, kuri var viegli inficēties.

"Lai šo hipotēzi pārbaudītu, valstij vajadzētu pasūtīt antivielu pētījumu, kur nejaušā iedzīvotāju izlasē veiktu antivielu analīzes," piebilda Briģis.

Kā ziņots, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) brīdina, ka, ņemot vērā gaidāmo straujo inficēšanos ar Covid-19 omikrona paveidu, jau nākamā gada janvāra sākumā Latvijā var tikt reģistrēti līdz 3000 ar vīrusu inficētie dienā.

Līdz šim Latvijā reģistrēti 32 omikrona gadījumi, tostarp piecos gadījumos inficēšanās notikusi uz vietas Latvijā, kas nozīmējot, ka inficēto skaits ir lielāks.

"Par deltu vairākkārt lipīgākais omikrons izplatās milzu ātrumā, tas dubulto saslimušo skaitu ik pa divām līdz trim dienām, nevis nedēļām. Rietumeiropas valstis viena pēc otras tiek "slēgtas"," atzīmē Pavļuts, uzsverot, ka ir skaidrs, ka straujš saslimstības vilnis tuvākajās dienās sasniegs arī Latviju, bet nevar pateikt, cik smagi slimosim.

"Daudzi pamatoti gaida atvieglojumus no 11.janvāra, kādus solījām, izejot no mājsēdes novembrī. Nezinu, vai varēsim," spriež Pavļuts, aicinot kolēģus valdībā un koalīcijā ""pārslēgt" domāšanu uz omikrona scenāriju", kas nozīmē, ka arī Latvijā nevar izslēgt nopietnāku pasākumu ieviešanu.

"Aicinu Ziemassvētku laiku pavadīt tikai vistuvāko lokā. Īpaši piesardzīgus lūdzu būt tos, kas iecerējuši viesoties pie tuviniekiem Latvijā no valstīm ar augstu omikrona izplatību," mudina politiķis, "vakcinējamies un balstvakcinējamies!"

Bija plānots, ka pēc 11.janvāra vakcinētiem un pārslimojušiem varētu atgriezties pie līdzīgiem drošības pasākumiem, kādi bija 2021.gada vasarā un būtiski netraucēja ikdienas dzīvi - ar brīvāku pulcēšanos, mazākiem "kvadrātmetriem" un citām prasībām, atvērtām skolām un interešu izglītību.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu