Premjers: Apkures cenu pieauguma skartajiem iedzīvotājiem atbalstam jāizmanto pabalsti (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iedzīvotājiem, kuriem šoziem gāzes cenu pieauguma dēļ strauji augs apkures izmaksas, atbalsts būs pieejams vien pabalstu veidā, otrdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" skaidroja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Šoziem Latvijā ir vērojams ļoti straujš elektrības un gāzes cenu pieaugums. Valdošajā koalīcijā tiek spriests, kā iedzīvotājiem kompensēt šo izmaksu pieaugumu. Cenu mazināšanai Ekonomikas ministrija sākotnēji bija piedāvājusi uz laiku samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 21% uz 5% gan elektrībai, gan gāzei, kā arī samazināt elektrības sadales tarifu, tomēr PVN samazināšanai koalīcijā atbalsta nav.

Aicināts skaidrot, vai apkures jomā iedzīvotājiem vispār būs kāds atbalsts, Kariņš atzina, ka tas būs pieejams pabalstu veidā - kā mājokļa un citi pabalsti.

Pēc politiķa vārdiem, apkures jomā situācija dažādiem iedzīvotājiem esot ļoti dažāda, piemēram, malkas apkure dārgāka nepaliekot. Viņš arī esot novērojis, ka pēdējos gados Latvijā bijušas zemas gāzes cenas, un tagad tās būšot tuvas līmenim, kāds bija pirms gadiem trim, četriem.

Kariņš izteicās, ka pašlaik vērojamās energoresursu cenu tendences liecinot, ka daudz straujāk jāiet uz atjaunojamo energoresursu lietošanu, gan atzīstot, ka tas nekādi nevar palīdzēt risināt iedzīvotāju šīs ziemas apkures sezonas akūtās problēmas.

Savukārt elektrības jomā koalīcijā nav atbalstīta PVN samazināšana, jo šāds solis nepalīdz ražotājiem.

No Kariņa vārdiem bija noprotams, ka lēmuma pieņemšanā svarīgs aspekts bijis arī izmaksu jautājums, jo PVN samazināšanā bijis jārēķinās ar 90 miljonu eiro vai pat lielākām budžeta izmaksām, "kur mums nebūtu naudas skolotāju algām vai kam citam", bet sadales tarifa samazināšanas izmaksas varot nosegt no CO2 emisiju kvotu pārdošanas.

Politiķa skatījumā, koalīcijas iecerētā kopējā atbalsta pasākumu "buķete ir daudz efektīvāka un labāka" par PVN samazināšanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu