EZA izpilddirektore: Eiropā Covid-19 epidemioloģiskā situācija ir satraucoša, svarīgāka kļūst revakcinācija (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Zāļu aģentūras izpilddirektore Emera Kuka.
Eiropas Zāļu aģentūras izpilddirektore Emera Kuka. Foto: AP/Scanpix

Visā Eiropā Covid-19 epidemioloģiskā situācija ir ārkārtīgi satraucoša, arvien svarīgāka kļūst revakcinācija, gada noslēdzošajā preses konferencē žurnālistiem atzina Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) izpilddirektore Emera Kuka.

Kuka uzsvēra, ka joprojām augsts transmisijas līmenis ir delta paveidam, bet arvien vairākās valstīs omikrons kļuvis par dominējošo Covid-19 variantu. Tomēr Eiropa ar piecām vakcīnām un sešām ārstēšanas metodēm ir daudz spēcīgākās pozīcijās, nekā šajā pašā laikā pagājušajā gadā, uzsvēra Kuka.

Kuka uzsvēra, ka patlaban prioritātei jābūt vakcinācijas aptveres, revakcinācijas un vakcīnu piedāvājuma palielināšanai. Pēc EZA izpilddirektores paustā, vakcīnas joprojām ir galvenais līdzeklis cīņā ar jauno koronavīrusu, un Eiropas Savienībā ir atļautas piecas vakcīnas pret Covid-19.

"Man atkārtoti jāuzsver vakcinācijas nozīmi. Lai gan mēs novērojam pastiprinātu Covid-19 izplatību, dati liecina, ka ES atļautās vakcīnas palīdz pasargāt cilvēkus no nāves, smagas slimības gaitas un hospitalizācijas.

Vakcīnu efektivitāte laika gaitā samazinās, tāpēc arvien svarīgāka kļūst revakcinācija," sacīja Kuka.

EZA izpilddirektore norādīja, ka trīs vakcīnas ir rekomendētas revakcinācijas veikšanai. Pētījumu dati liecina, ka divu dažādu Covid-19 vakcīnu lietošana sākotnējā fāzē un arīdzan revakcinējoties nodrošina tikpat lielu un dažos gadījumos pat lielāku aizsardzību, salīdzinot ar vienas un tās pašas Covid-19 vakcīnas lietošanu.

Tāpat Kuka norādīja, ka daudz darba ieguldīts, lai palīdzētu uzņēmumiem - vakcīnu ražotājiem palielināt jaudu. Šo centienu rezultātā Eiropas Savienībā (ES) ir izplatīts gandrīz viens miljards vakcīnu devu un vairāk nekā 1,3 miljardi devu eksportēti uz valstīm ārpus ES. Patlaban Eiropā katru mēnesi var saražot apmēram 300 miljonus devu.

Pēc EZA izpilddirektores paustā, ES ir pieejami seši Covid-19 ārstēšanas veidi. Lai gan neviens no šiem ārstēšanas veidiem nav burvju nūjiņa, taču tas papildina instrumentu klāstu, kā stāties pretim Covid-19 pandēmijai.

Runājot par Covid-19 vakcīnu drošumu, Kukas ieskatā, tā joprojām ir pārliecinoša. Viņa atzīmēja, ka vakcinācija pret Covid-19 ir viena no lielākajām vakcinācijas kampaņām, kuras laikā ES ir izmantoti gandrīz 700 miljonu devu. Globālās vakcinācijas kampaņas mērogs nozīmē to, ka EZA rīcībā ir daudz vairāk informācijas par Covid-19 vakcīnu drošumu, nekā par citām vakcīnām.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu