Kariņš: Ar atbalstu energoresursiem vēlamies palīdzēt grupām, kam tas visvairāk nepieciešams

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Zane Bitere / LETA

Lai gan daļu no atbalsta veidiem energoresursiem saņems visi, valdības pamata mērķis ir bijis atbalstīt tās grupas, kurām tas visvairāk nepieciešams. Līdz aprīļa beigām tiks kompensēti 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām, otrdien, 21. decemrī, pēc valdības sēdes norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš pauda, ka valdība jau lēmusi par pieciem atbalsta mehānismiem enerģijas cenu sadārdzinājumam. Tomēr arī pašlaik valdība turpinās aktīvi sekot līdzi situācijai, identificējot apstākļus, kuru gadījumā, iespējams, būtu piešķirams vēl kāds atbalsts.

"Kas mums ir jāsaprot - neviena valdība nevienā valstī nespēj 100% visiem iedzīvotājiem segt jebkuras cenu izmaiņas. Tas nav iespējami.

Tas, ko mēs meklējam un kas ir mūsu uzdevums, ir identificēt un sniegt palīdzīgu roku tiem, kuriem tas ir visvairāk nepieciešams," teica Ministru prezidents.

Apņemšanās līdz aprīļa beigām kompensēt 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām ir īstermiņa risinājums, tāpēc jādomā par ilgtermiņa risinājumiem, pēc valdības sēdes norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

"Šis būs īstermiņa risinājums, lai novērstu radušos īslaicīgo šoku, taču ir pilnīgi skaidrs, ka šajā krīzē jādomā par ilgtermiņa risinājumiem, lai būtiski uzlabotu energoefektivitāti publiskajā un privātajā sektorā.

Tas ir jautājums par to, kā visaptveroši paplašināt atjaunojamo energoresursu jaudas visā Latvijā," norādīja Plešs.

Plešs atgādināja, ka tuvākajos gados no Atveseļošanās fonda un ES fondu citiem līdzekļiem pieejams finansējums vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā, lai tostarp siltinātu mājokļus, atbalstītu saules paneļu un citu dabai draudzīgu energoresursu izmantošanu.

"Tāpat tiks sniegts atbalsts, lai pašvaldības un komersanti varētu padarīt savu saimniecību par dabai un klimatam draudzīgāku.

Šāda veida ilgtermiņa risinājumi palīdzēs ilgtermiņā novērst šādu cenu šoku," norādīja ministrs.

Kā ziņots, otrdien valdība atbalstīja nosacījumus, ka valsts līdz aprīļa beigām kompensēs 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām elektroenerģijas galalietotājiem.

Lēmums paredz no šā gada 1. decembra līdz 2022. gada 30. aprīlim kompensēt elektroenerģijas galalietotājiem 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām. Īstermiņa kompensācija, kas mazinās elektroenerģijas cenu pieauguma tūlītējās negatīvās sekas gan privātpersonām, gan juridiskajām personām, tiek paredzēta no emisijas kvotu izsoļu ieņēmumiem.

Tāpat Ministru kabinets otrdien atbalstīja izmaiņas "Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā", kas noteiks, ka valsts uz laiku no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. maijam nodrošinās pašvaldībām mērķdotāciju 50% apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalstam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu