"Varbūt valdība ir nolēmusi, ka cīnīties ir bezcerīgi ar omikrona vīrusu." Eksperti neizpratnē, kāpēc atviegloti ierobežojumi gadu mijā (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģirts Briģis.
Ģirts Briģis. Foto: RSU mājaslapa

Veselības aprūpes eksperti ir neizpratnē par valdības 21. decembrī pieņemtajiem Covid-19 izplatības ierobežojumu atvieglojumiem laikā, kad vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā. Valdība, no vienas puses, aicina svētkos nepulcēties, bet, no otras puses, dod zaļo gaismu Covid-19 "superizplatītāju notikumiem", raidījumā "Panorāma" vērtēja infektologs Uga Dumpis.

Valdībā otrdien, 21. decembrī, prezentētais sliktākais Covid-19 omikrona paveida scenārijs liecina – vienlaikus slimnīcās varētu atrasties pat 6500 pacientu un ik dienu saslimt varētu ap 25 000.

Neskatoties uz iepriekš minēto, šajā pašā valdības sēdē tika lemts par lielveikalu atvēršanu arī brīvdienās, kā arī par to, ka gadumijā kafejnīcas varēs strādāt visu nakti. Tāpat atvieglotas prasības, nevakcinētiem cilvēkiem apmeklējot baznīcu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts tomēr uzsvēra, ka tāpat spēkā būs stingras drošības prasības: "Restorānā pie galdiņa fiksēts cilvēku skaits, sertifikāti un tā tālāk, to varētu turpināt arī pēc pulksten vienpadsmitiem. Tā kā nekādas citas drošības prasības, izņemot darba laiku, nav tikušas pārskatītas."

Eksperti neizpratnē par ierobežojumu atvieglošanu pirms Covid-19 omikrona paveida pieņemšanās spēkā

Infektologs Uga Dumpis ir pārliecināts, ka pat viena diena, kurā pieļauj lielākus atvieglojumus, var smagi atspēlēties.

"Nu, man grūti saprast to jaukto signālu, ka vienu dienu mēs runājam, ka ir jāuzmanās un nevajag tikties, un tad mēs it kā oficiāli atļaujam šos superizplatītāju notikumus, kad vairāki cilvēki – savā starpā nepazīstami – tiekas, un tieši šie superizplatītāju notikumi ir tie, kas visvairāk palīdz izplatīt SARS Cov-2 vīrusu," norādīja Dumpis.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore, sabiedrības veselības eksperte Anda Ķīvīte-Urtāne neslēpa – lēmums atvieglot noteikumus svētku laikā, neskatoties uz jaunā vīrusa paveida pieņemšanos spēkā, speciālistos raisa bažas.

"Bažas tagad ir tāda, ka ar šiem atvieglojumiem krīze varētu pienākt ātrāk. Un otra baža ir – šobrīd jau arī tā situācija Latvijas slimnīcās ir diezgan trausla. Nu, ja mēs paskatāmies uz statistikas datiem, tad hospitalizēto pacientu ar Covid-19 skaits pie mums ir lielāks nekā tajās valstīs, kur situācija bija laba un kuras šobrīd ievieš "lokdaunus" uz Ziemassvētkiem, Rietumeiropas valstīs.

Tā, ka laist vaļā [ierobežojumus]. Uz to mēs ļoti cerējām, ka tas nenotiks, jo tāda īsta pamata nav," atzina Ķīvīte-Urtāne.

Skarbs par valdības lēmumu ir arī RSU profesors Ģirts Briģis. Viņš norādīja – omikrona variants izplatās arī vakcinēto vidū, tāpēc slimnīcu pārslodzes novēršanai ir vajadzīgi stingri kontaktēšanās ierobežojumi.

"Varbūt valdība ir nolēmusi, ka cīnīties ir bezcerīgi ar šo omikrona vīrusu. Laižam visu vaļā, ātri visi pārslimosim, bet būs sagrautas slimnīcas. (..) Ja visa Eiropa pieņem pamatā lēmumus pastiprināt ierobežojumus šobrīd taisni saistībā ar omikrona vīrusu, tad mēs ejam pretējā virzienā. Man jāsaka, ka šis valdības lēmums man ir nesaprotams," sacīja Briģis.

Tikmēr politologs Filips Rajevskis uzskata – valdība ar šādu lēmumu uzņemas politisko atbildību, un šķietami parāda, ka, lai arī šobrīd ir atvieglojumi, taču vajadzības gadījumā atkal nāks grūtāki laiki. Tāpat ar lēmumu tiek parādīts, ka valdība pieņem lēmumus pati.

"Es domāju, ka tas signāls ir tāds, ka, no vienas puses, mums būs Jaunais gads nedaudz brīvāks, bet galu galā mums jābūt gataviem, ka, ja kaut kas būs, tad atkal mēs mēnesi sēdēsim mājās. Es domāju, beidzot sāk valdība censties domāt ar savu galvu, nevis ar ekspertu galvu. Tu uzklausi ekspertus un pēc tam izdari tā, kā tu uzskati par pareizu, jo tu esi tas, kurš pieņem lēmumus. Un par Jauno gadu runājot – ir atkal otra lieta. Viņi dod ziņu sabiedrībai, ka viņi saprot, ka, pat ja neatvērtu tos restorānus Vecgada naktī, tāpat cilvēki tusēsies," uzskata Rajevskis.

Veselības aprūpes eksperti gan aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un par spīti ierobežojumu mīkstināšanai svētkos iespējami izvairīties no drūzmēšanās publiskās vietās.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu