Trudo aicina Rietumvalstis neļaut Ķīnai tās sašķelt (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo gada noslēguma intervijā vietējiem medijiem sacīja, ka Rietumu demokrātijām ir jābūt vienotām pret Ķīnu, kas mēģina "mūs noskaņot vienu pret otru".

"Mums ir jāsadarbojas labāk un jābūt stipriem, lai Ķīna nevarētu, ziniet, shēmot un šķelt mūs vienu pret otru," Trudo teica intervijā televīzijas kanālam "Global Television".

Kanādas premjerministrs atzina, ka Rietumvalstis bieži sacenšas par pieeju plašajam Ķīnas tirgum, nereti atļaujot Pekinai diktēt nosacījumus.

"Mēs konkurējam, un Ķīna reizi pa reizei mūs ļoti gudri sarīda vienu pret otru atvērtā tirgus konkurencē," viņš klāstīja.

Trudo norādīja, ka Rietumvalstīm ir jābūt vienotām, "lai Ķīna nevarētu shēmot un šķelt mūs vienu pret otru" un izmantot "piespiedu diplomātiju".

Kanādas un Ķīnas attiecības saasinājās 2018.gada decembrī, kad Kanāda aizturēja Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou, kuras izdošanu pieprasīja ASV saistībā ar apsūdzībām par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Ķīna uz to atbildēja, aizturot bijušo Kanādas diplomātu Maiklu Kovrigu un uzņēmēju Maiklu Spavoru. Pekina apsūdzēja abus kanādiešus spiegošanā.

Visus trīs atbrīvoja septembrī pēc tam, kad Mena panāca vienošanos ar ASV prokuratūru, izbeidzot cīņu par izdošanu.

Šomēnes Kanāda pievienojās ASV un vairākām citām valstīm, paziņojot par februārī gaidāmo Pekinas olimpisko spēļu diplomātisku boikotu. Boikots saistīts ar apsūdzībām Ķīnai cilvēktiesību pārkāpumos.

Tāpat Kanāda apsver iespējas aizliegt "Huawei" tehnoloģiju izmantošanu 5G tīklos valstī.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu