Kuru no Covid-19 testiem izvēlēties? Uzzini, kā tie atšķiras (2)

Paštests. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Teju divus gadus pasaulē plosās pandēmija. Zinātnieki izstrādājuši vairākus testus Covid-19 saslimšanas diagnostikai. Tos var veikt laboratorijā, kā arī veikalos un aptiekās ir pieejami komplekti, ar kuru palīdzību pārbaudi var veikt mājās. Kam pievērst uzmanību un kuru no visiem izvēlēties? Ziņu medijs "Apollo.lv" meklēja atbildes.

"Būtiski saprast, kam tests ir domāts. Antigēnu testiem lielākoties ir nazofaringeālās uztriepes. Ar speciālu tamponiņu paņem uztriepi no kreisās un labās nāss, un attiecīgi tālāk veic šo testu. RNS testiem var būt dažādi izmeklējuma materiāli.

Viens no labākajiem materiāliem ir deguna un kakla uztriepe, var būt tikai deguna uztriepe, bet var izmeklēt arī siekalas. Siekalu testus īpaši rekomendē veikt bērniem,

bet viens no labākajiem materiāliem ir uztriepe no deguna un kakla," ziņu medijam "Apollo.lv" norāda "Centrālās Laboratorijas" valdes locekle Jeļena Storoženko.

Polimerāzes ķēdes reakcijas jeb PĶR metode

Starp komerciāliem reaģentiem ir komplekti, kas ir paredzēti lielas paraugu plūsmas izmeklēšanai – pat līdz 100 paraugiem vienlaicīgi. Šādos gadījumos izmeklēšanas ilgums ir trīs līdz sešas stundas. Izmeklēšana var būt manuāla vai pilnīgi automatizēta.

Ir pieejami komerciālie reaģentu komplekti ātrai molekulārai testēšanai, šādos gadījumos testēšanas ilgums ir 45 minūtes, jo testēšana ir pilnīgi automatizēta un tā tiek pielietota nelielai paraugu plūsmai, vienlaicīgi izmeklējot vienu līdz četrus paraugus, liecina Nacionālās references laboratorijas vadītāja Sergeja Ņikišina sniegtā informācija.

Pašlaik pieejamiem komerciāliem komplektiem, kas paredzēti gan lielai, gan nelielai paraugu plūsmai, it īpaši pilnīgi automatizētām versijām, ir augsts jutīgums un specifiskums.

Foto: AFP/SCANPIX

Antigēnu tests, ko veic apmācīts medicīnas vai laboratorijas personāls

Šāda testa priekšrocības ir, ka nav nepieciešama laboratorijas aparatūra. To var veikt jebkur (ģimenes ārstu praksēs, skolās, NMPD, sociālajos rehabilitācijas centros utt.), rezultāti pieejami jau pēc 15 līdz 30 minūtēm.

Tomēr SARS-CoV-2 Ag testu nav ieteicams veikt indivīdam bez simptomiem un vietās, kur nevar nodrošināt atbilstošus biodrošības apstākļus paraugu noņemšanai un testēšanai.

Paštesti

Salīdzinot ar augstāk uzskaitītajiem, šo testu persona var pati veikt mājās, sekojot līdzi instrukcijai, tomēr tā jutība nav tik augsta. Līdz ar to iegūtais rezultāts var būt arī maldīgs. Ja paštests ir pozitīvs, tad vajadzētu doties uz laboratoriju un to apstiprināt.

Cik precīzi ir Covid-19 noteikšanas testi?

Pašlaik pieejamiem komerciāliem PĶR komplektiem ir ļoti augsts jutīgums un specifiskums. Tas nozīme, ka tiek atklāti praktiski visi reāli pozitīvi Covid-19 infekcijas gadījumi, ar ļoti minimāliem izņēmumiem, kas var būt saistīts ar to, ka vīrusa mērķa RNS koncentrācija ir zem metodes noteikšanas apakšējās robežas, vai arī pacients ir agrīnajā vai vēlīnajā infekcijas stadijā.

Lai sekotu testēšanas izpildes kvalitātei, tiek izmantota vīrusa mērķa RNS specifiskā pozitīvā kontrole un negatīvā testa kontrole katrā testēšanas reizē, kā arī iekšēja testēšanas kontrole katram paraugam gan amplifikācijas, gan arī RNS izdalīšanas posmā, norāda Ņikišins.

Latvijas laboratorijas sāk izmantot siekalu paraugus pakāpeniski un piesardzīgi, jo visā pasaulē tā ir relatīvi jauna pieeja Covid-19 infekcijas diagnostikā, un joprojām vairākās Valstīs turpinās siekalu izmantošanas metodes validācija.

Pasaules veselības organizācija savās Covid-19 testēšanas rekomendācijās, siekalu paraugus iesaka izmantot tikai gadījumos, kad nazofaringeālās un orofaringeālās uztriepes savākšana var būt problemātiska, piemēram, veicot masveida skrīningu skolās vai pansionātos, īpaši tad, ja ir iesaistīti vecāka gadagājuma cilvēki vai mazi bērni. Šajos gadījumos paraugi no mutes dobuma (siekalas) varētu būt piemēroti, jo savākšanas metode ir mazāk invazīva, skaidro Ņikišins.

Tā kā siekalu savākšanas un apstrādes metodes posmi ir ļoti dažādi, PVO pagaidām neiesaka izmantot siekalas kā vienīgo parauga tipu klīniskai diagnostikai.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu