"2022. gadam ir jābūt Covid-19 pandēmijas beigām." Kā attīstīsies koronavīruss jaunā gada pirmajos mēnešos? (15)

Foto: TomyPhotos/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2020. gada 2. martā Latvijā reģistrēja pirmo ar Covid-19 inficēto personu. Arī aizvadītajā gadā pandēmija strauji izplatījās, veidojās jaunas mutācijas un valstu valdības pieņēma stingrus ierobežojumus, lai ierobežotu vīrusa izplatību. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar vairākiem ekspertiem un apkopoja ārvalstu ekspertu paziņojumus par to, kā Covid-19 varētu izplatīties 2022. gadā. 

SPKC: Gada sākumā noteikti nevar aizmirst par gripu

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja vēsta, ka infekcijas slimību norisi, iespējamo attīstību un pacēluma viļņus var plānot un prognozēt nelielam laika posmam - līdz trīs mēnešiem, tāpēc ir iespējams veikt apkopojumu par Covid-19 attīstību 2022. gada pirmajos mēnešos.

"Šobrīd lielu mainību epidemioloģiskajā situācijā Latvijā tuvākajam laika posmam ienes omikrona varianta konstatēšana un tā izplatība valsts robežās. Vērojot citas valstis, redzam, ka omikrona variants strauji izplatās sabiedrībā, arī valstīs kur ir augsts vakcinācijas aptveres līmenis," uzsver Ilze Arāja.

Saistībā ar omikronu ir vairāki iespējamie virzieni:

  • pie augstās infekciozitates (lipīguma) saglabājas zema varbūtība izraisīt smagus saslimšanas gadījumus. Šis būtu labākais variants;
  • omikrons neizplatās tik strauji, delta variants turpina dominēt;
  • omikrona variantam ir augsta infekciozitāte, bet spēja izraisīt smagus gadījumus ir līdzīga delta variantam;
  • omikrona varianta gadījumā ir samazināta vakcīnu efektivitāte, tomēr smagi inficēšanās gadījumi tiek novērsti;
  • pastāv arī iespēja, ka omikronam ir pilna tolerance pret iepriekš iegūto imunitāti.

"Tomēr jāgaida jaunākie zinātniskie atzinumi par šo variantu. Šobrīd situācija ir ļoti nenoteikta. Latvijā tiek atklāti omikrona gadījumi, aptaujāti, noteiktas kontaktpersonas un monitorēta situācija," uzsver Arāja.

Viens no pirmajiem zinātnieku secinājumiem, kas arī ietekmēs Covid-19 vīrusa izplatību nākamgad, ir balstvakcinācijas saņemšana, kas pasargā labāk no saslimšanas ar omikrona variantu.

Foto: Izbraukuma vakcinācija

Arāja par 2022. gada sākumu vēsta: "Gada sākumā noteikti nevar aizmirst par gripu un tās izplatību. Šobrīd Latvijā ir jau reģistrēti pirmie gadījumi.

Gripa ir slimība, kuru var regulēt ar vakcīnu. Vēljoprojām pret gripu var vakcinēties. Vakcinēties var vienlaicīgi pret gripu un Covid-19."

Kā norāda SPKC pārstāve, šī situācija rada bažīgas arī slimnīcas, kas gripas un Covid-19 izplatības gadījumā būs dubultā noslogotas, ar nepieciešamību veidot atsevišķas pacientu plūsmas.

Epidemiologs par 2022. gadu

Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar epidemiologu Ņikitu Trojanski, lai noskaidrotu, kā pandēmija nākamajā gadā varētu attīstīties.

"Manuprāt, šobrīd vislielākais fokuss ir uz omikronu. Runājot par omikrona vilni, mēs publicējām prognozes par vīrusa izplatību tuvākajos mēnešos, taču tas bija tad, kad nebija pietiekošas informācijas.

Pēdējo dienu laikā parādījās daudz informācija par omikronu, tāpēc mēs publicēsim jaunas prognozes. Visticamāk jaunas prognozes būs mazāk pesimistiskas, būs mazāk hospitalizācijas gadījumu, bet joprojām būs daudz inficēšanās gadījumu un slimnīcas būs pārslogotas," uzsver Trojanskis.

Foto: Daugavpils reģionālā slimnīca Covid-19 pacientu nodaļa

Epidemiologs vēsta, ka arī Ministru kabineta sastāvam prezentēja prognozes par omikrona izplatību, uzsverot, ka pat, ja omikrona izplatības ietvaros hospitalizē trīsreiz mazāk cilvēku, joprojām varētu sagaidīt ap 2000 hospitalizācijas gadījumu.

"Tāpēc visiem ir jāskrien pēc balstvakcīnas. Tiem, kas vēl nav saņēmuši pirmo devu, jādodas pēc tās," aicina Trojanskis.

Vaicājot par to, vai 2022. gadā var sagaidīt jaunas vīrusa mutācijas, epidemiologs norāda, ka tāda iespēja pastāv.

"Es nesagaidu, ka vienā brīdī mutācijas apstāsies. Būs jaunas mutācijas un vīrusa celmi, bet izskatās, ka februārī un martā pilnīgi katrs iegūs kaut kādu aizsardzību pret Covid-19. Tie, kas būs vakcinējušies, iegūs aizsardzību no vakcīnas, bet tie, kas nebūs saņēmuši vakcīnu, vīrusu izslimos," saka epidemiologs.

Viņš skaidro, ka šobrīd šādu situāciju var novērot Lielbritānijā, jo teju visi seniori ir ieguvuši kaut kādu aizsardzību pret Covid-19.

"Pat, ja parādīsies jauni celmi, mēs tomēr visi jau būsim gatavāki, nekā tagad vai rudenī ar deltas vilni. Mēs zinām, ka imūnā aizsardzība, ko cilvēks iegūst pēc saskares ar iepriekšējo celmu, pasargā pret smagu slimību ar nākamo celmu, jo tie celmi nav tik atšķirīgi," uzsver Trojanskis.

Zinātnieki pārraksta savas prognozes par Covid-19 pandēmiju 2022. gadā

Tā kā omikrona paveids visā pasaulē strauji izplatās, zinātnieki pārraksta savas prognozes par Covid-19 pandēmiju 2022. gadā.

Ziņu medijs "Reuters" vēsta, ka vēl pirms dažām nedēļām infekcijas slimību eksperti prognozēja, ka valstis sāks izkļūt no pandēmijas 2022. gadā pēc tam, kad būs pārvarēta virkne vīrusa uzliesmojumu, ko izraisījuši dažādi vīrusa paveidi.

Kā ziņu medijam "Today" pastāstīja slimnīcas "Mount Sinai Health System" infekcijas profilakses medicīnas direktors un ārsts Bernards Kamins - līdz šīm, šķiet, ka omikrons straujāk izplatās nekā delta variants.

"Pēc situācijām, kuras līdz šim esam redzējuši Apvienotajā Karalistē un Dienvidāfrikā, mēs varam sagaidīt vairāk cilvēku inficēšanos ar omikrona paveidu, un pastāv liela iespēja, ka tas, iespējams, kļūs par dominējošo celmu, vismaz šobrīd," 

ziņu medijam "Today" pastāstīja Virdžīnijas Universitātes infekcijas slimību un starptautiskās veselības, plaušu un kritiskās aprūpes medicīnas nodaļas docents un ārsts Taisons Bels.

Ārsts piebilda, ka ir vēl jāseko līdzi tam, kā omikrona paveida izplatība ietekmē hospitalizāciju un nāves gadījumu skaitu. "To ir grūti zināt, taču es domāju, ka tas mainīsies atkarībā no tā, vai esat sabiedrībā, kurā ir augsta vakcinācija vai zema vakcinācija," viņš sacīja.

Kolumbijas Universitātes Mailmanas sabiedrības veselības skolas epidemioloģijas un medicīnas profesore Vafa El-Sadra ziņu medijam "Today" prognozēja, ka būs iespējams novērot atšķirību, kurās valstīs un kopienās ir augsta vakcinācijas aptvere, tādēļ tās varēs atrast veidu, kā pielāgoties un dzīvot ar zemu Covid-19 pārnešanas līmeni.

"Un tas krasi kontrastēs ar citām pasaules daļām un citām kopienām, kur joprojām būs augsts transmisijas līmenis, kā arī diemžēl augsts hospitalizāciju un nāves gadījumu skaits," viņa sacīja.

Kā norāda Vašingtonas Universitātes Medicīnas skolas ārsts Maikls Geils, šī jaunā, invazīvā varianta parādīšanās mums saka priekšā, ka līdz brīdim, kad visi pasaulē būs vakcinēti un vīrusam vairs nebūs, kur pārvietoties, var prognozēt, ka parādīsies arvien jauni vīrusa varianti.

"Mums tā ir jāuztver kā globāla problēma un jāaizsargā visi, jo katru reizi, kad vīruss nonāk kādā cilvēkā, tam ir iespēja mutēt un, iespējams, kļūt nāvējošākam," 

ziņu medijam "Today" paskaidroja Hārvardas un Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas Ragonas institūta direktors Brūss Volkers.

PVO optimistiski raugās uz pandēmiju 2022. gadā

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss vēsta, ka globālajai pandēmijai vajadzētu beigties nākamgad, vēsta ziņu medijs "Politico".

"2022. gadam ir jābūt Covid-19 pandēmijas beigām," sacīja PVO ģenerāldirektors.

Gebrejesuss uzskata, ka pandēmija beigsies nākamgad, jo divus gadus pēc vīrusa izplatības "mēs ļoti labi pazīstam vīrusu un mums ir citi rīki, lai ar to cīnītos".

"Ja vien mēs nevakcinēsim visu pasauli, es nedomāju, ka mēs varam izbeigt šo pandēmiju," viņš secināja.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu