Saakašvili naktī no armijas slimnīcas pārvests uz Rustavi cietumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.
Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili. Foto: AP/Scanpix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pārvests no Gori armijas slimnīcas uz cietumu, kur viņu sagaidīja vairāki atbalstītāji, naktī uz ceturtdienu, 30. decembri, pavēstīja Ukrainas parlamenta deputāte Jelizaveta Jasko.

"Divos naktī pēc Gruzijas laika Mihailu Saakašvili vardarbīgi izveda no hospitāļa Gori un aizveda uz Rustavi cietumu,"

sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Jasko, kas iepriekš apgalvojusi, ka viņu ar Saakašvili saista tuvas attiecības.

Saakašvili advokāts Nika Gvaramija sociālajos tīklos paziņoja, ka viņa klients no Gori armijas slimnīcas aizvests "nezināmā virzienā". Vēlāk Gvaramija paziņoja, ka atrodas pie Rustavi cietuma un cer satikt savu klientu.

Pie Rustavi cietuma sapulcējušies aptuveni 20 Saakašvili atbalstītāju, vēsta vietējie mediji.

Saakašvili no Ukrainas, kur viņš dzīvojis pēdējos gadus, Gruzijā ieradās nelegāli pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā 29. septembrī, bet 1. oktobrī kļuva zināms, ka viņš atrodas Batumi. Tajā pat dienā viņš tika aizturēts.

Pēc aizturēšanas viņš tika ievietots Rustavi cietumā, kur pieteica badastreiku. 8. novembrī eksprezidents tika pārvests uz cietuma slimnīcu Tbilisi, bet 20. novembrī uz Gori armijas slimnīcu, kur viņš badastreiku pārtrauca.

2018. gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām.

Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili, izsakoties par Saakašvili badastreiku, norādījis, ka eksprezidentam "ir tiesības izdarīt pašnāvību", ar šiem spriedumiem vēl vairāk pastiprinot Saakašvili atbalstītāju sašutumu.

Saakašvili pameta Gruziju 2013. gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un līdz pēdējam laikam vadīja Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu