"Pussy Riot" dalībnieki iekļauti Krievijas "ārvalstu aģentu" sarakstā (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Tieslietu ministrija ceturtdien pasludinājusi par "ārvalstu aģentiem" Krievijas pankroka grupas "Pussy Riot" līdzdibinātāju Nadju Tolokoņņikovu un satīriķi Viktoru Šenderoviču.

Ministrija "ārvalstu aģentu" sarakstā iekļāvusi arī vairākus citus cilvēkus, tostarp žurnālisti Taisiju Bekbulatovu, mākslas kolekcionāru Maratu Gelmanu un "Pussy Riot" dalībnieci Veroniku Ņikulšinu.

"Šīs personas sistemātiski izplata materiālus nenoteiktam personu lokam, vienlaikus saņemot ārvalstu līdzekļus," teikts ministrijas paziņojumā.

32 gadus vecā Tolokoņņikova ir viena no trim "Pussy Riot" dalībniecēm, kam Krievijas tiesa 2012.gada augustā piesprieda divu gadu cietumsodu par akciju Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

2012.gada 21.februārī piecas "Pussy Riot" dalībnieces katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

63 gadus vecais Šenderovičs ir prominents satīriķis un politisko notikumu novērotājs, kurš ir kritiski noskaņots pret Kremli.

Likumu par "ārvalstu aģentiem" Krievijas prezidenta Vladimira Putina autoritārais režīms atklāti izmanto, lai apklusinātu pēdējās opozīcijas paliekas un neatkarīgos medijus.

Tiem, kas atzīti par "ārvalstu aģentiem", tas jānorāda visās savās publikācijās un ierakstos sociālajos medijos un jāatklāj savi finansējuma avoti.

Šis statuss atgādina padomju laika terminu "tautas ienaidnieks" un tiek attiecināts uz cilvēkiem un grupām, kas saņem finansējumu no ārvalstīm un ir iesaistīti jebkāda veida politiskajās aktivitātēs.

Kremlis apgalvo, ka šis likums nepieciešams, jo pieaug ārvalstu iejaukšanās nevalstisko organizāciju un žurnālistu darbā un ārvalstu spēlētāji tos izmanto, lai jauktos Krievijas lietās.

Iepriekš par "ārvalstu aģentiem" atzīti arī telekanāls "Doždj", tīmekļa izdevums "Meduza" un vairāki citi neatkarīgiem mediji.

Krievijas ievērojamākā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Starptautiskais Memoriāls" iepriekš arī tika atzīta par "ārvalstu aģentu", un Krievijas Augstākā tiesa šonedēļ pieņēma lēmumu par organizācijas likvidāciju.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu