Pusgads ES aizliegumam lietot vienreizlietojamo plastmasu. Kādēļ slimnīcā ēdienu pasniedz šādos traukos? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: KatMoy/Shutterstock

Aizvadītā gada vasarā visā Eiropas Savienībā (ES) stājās spēkā vienreizējās plastmasas aizliegums. Slimnīcas pacientu Uģi pārsteidzis tas, ka pusgadu pēc aizlieguma ēdiens tāpat pasniegts vienreizējās plastmasas traukos, sestdien, 8. janvārī, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

"Tad, kad atnesa pirmo reizi ēdienu, biju ļoti pārsteigts - plastmasu maisiņš. Viens plastmasas trauciņš, tālāk aiziet otrs un trešais - viens par otru lielāks.

Es jau esmu aizmirsis plastmasu - visur, kur mēs ēdam, visur atbilstoši trauki. Vai pasūti ēdienu uz mājām vai tajā pašā ātrajā ēdināšanā uz vietas," pārsteigts ir pacients Uģis Liepiņš, kurš jau otro nedēļu ārstējas slimnīcā Gaiļezers

Pacients sašutis par to, ka viens pats piepilda visu atkritumu spaini dienas laikā:

"Viena persona, viena diena! Mēs mājās stāstām bērniem un paši smuki utilizējam, pareizi cenšamies utilizēt, šeit viss kopā - ēdiens ar plastmasu tiek iemests vienā maisā."

Slimnīcā skaidroja, ka pacientus lielākajās Rīgas slimnīcās ēdina uzņēmums "Saules virtuve", kas arī izvēlas, kā pasniegt ēdienus. Turklāt ne visās iestādes nodaļās brokastis, pusdienas un vakariņas iepakotas plastmasā.

"Es noteikti nebūšu tā, kas apstrīdēs veselības iestādes izvēli, ja tā tiek darīta veselības un higiēnas apsvērumu dēļ. Slimnīcā, protams, ņemot vērā arī Covid-19 apstākļus, tiek izmantoti vienreizlietojamie trauki. Tas, ko slimnīca varētu darīt, ir mēģināt aizstāt to ar videi draudzīgākiem materiāliem," norāda "Zero Waste Latvia" pārstāve, Rīgas domes deputāte (Progresīvie/Attīstībai/Par!) Mairita Lūse. 

Deputāte piebilst, ka plastmasas trauki ēdiena pasniegšanai, kuros iepako ēdienu, nav aizliegti, bet ir aizliegtas vienreiz lietojamās dakšiņas, karotītes, šķīvji un daži citi priekšmeti.

Jaunā direktīva paredz, ka jau iepriekš saražotos vai ievestos plastmasas priekšmetus, piemēram, karotītes, var izpārdot un izlietot. 

"Kas jau ir pieejams tirgū, to drīkst izpārdot līdz beigām, lai neradītu papildu jaunus atkritumus. Slimnīcas lielākoties šos vienreiz lietojamos traukus jau arī iepriekš izmantoja pārsvarā tur, kur ir infekcijas saslimšanas. Tajās nodaļās. Acīmredzot tur šie trauki jau iepirkti bijuši līdz pagājušā gada 2. jūlijam," skaidro VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

Uz slimnīcām attiecas arī izņēmumi vienreizējās plastmasas lietošanā, piemēram, te drīkst lietot plastmasas salmiņus, jo tie ir izturīgāki par papīra un guļošiem pacientiem piemērotāki, uzsver Vesere.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu