Lielākais banānu izplatītājs Latvijā sadarbojas ar VP kokaīna lietas ietvaros (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dānijā par 100 kilogramu kokaīna kontrabandu ar 12 gadiem cietumā notiesāti četri Latvijas valstspiederīgie. Jau gadu nav pieņemts jaunais Narkotiku lietošanas un izplatības ierobežošanas plāns, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Gada nogalē divos Latvijas lielveikalos banānu kastēs atrada kokaīnu. Kopā 7 kilogramus. Kā mums izdevās noskaidrot - lielākais banānu tirgotājs Latvijā uzņēmums "Banalat" cieši sadarbojoties ar izmeklētājiem. Bet lieta šobrīd ir tikai pašā sākuma stadijā. Kā stāsta policija, veikala "Maxima" kokaīna lietā tiekot pieļautas vairākas versijas. Bet netiek izslēgti arī citi scenāriji.

Precīzi pirms diviem gadiem 2019. gada 8. janvārī Kokneses novadā īpašumā "Mazkārkli" specoperācijā, kurā bija iesaistīta Ekvadoras policija, Latvijas tiesībsargi, ASV Narkotiku apkarošanas aģentūra, atrada mūsu valsts vēsturē apjomīgāko narkotiku kravu - vairāk nekā divas tonnas kokaīna.

Eksperti teica - kokaīna kvalitāte bijusi ļoti augsta. No Ekvadoras šīs narkotikas vestas kuģa konteinerā banānu kastēs.

Krava piestāja kādā lielajā Eiropas ostā. Uz Koknesi kokaīns transportēts uzņēmuma "JS products" automašīnās. Firmas īpašnieks Jānis Skrabāns no Latvijas pazuda īsi pirms specoperācijas. Policija joprojām viņu nav atradusi.

Latvijas vēsturē lielākās narkotiku kravas krimināllietu nākam piektdien sāks skatīt Ekonomisko lietu tiesa. Kā mums apliecināja tiesā, lieta nonākusi tiesneses Dagnijas Mucenieces lietvedībā.

Deviņus mēnešus tiesneses amatā nostrādājusī Muceniece iepriekš Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentā bijusi senatores palīdze un strādājusi arī par tiesas sēžu sekretāri. Par izmeklēšanas detaļām nestāsta Valsts Policija, no jebkādiem komentāriem "Nekā personīga" atteicās arī lietas prokurors Andrejs Sirmais.

Kokneses lietā uz apsūdzēto sola piektdien sēdīsies četri cilvēki - starp viņiem arī noliktavas saimnieks Andris Elsts, kurš kādreizējās cūku fermas ēkas bija pielāgojis gatera un autoservisa vajadzībām.

Un ļāvis Jānim Skrabānam īpašumu izmantot arī savām vajadzībām. Pēc izlaišanas no izolatora viņš kolēģiem no "Bez tabu" stāstījis, ka naivi uzticējies nepareizajiem cilvēkiem un piedzīvojis nervu sabrukumu.

Šobrīd viņš kopā ar vēl trim personām - bijušo policistu un no Latvijas aizmukušā Jāņa Skrabāna firmas darbinieku Agri Vaivodu, Agra brāli Daini Vaivodu un Andreju Davidko tiks tiesāti par kontrabandu, narkotiku uzglabāšanu un noziedzīgas naudas legalizēšanu.

Tomēr aizdomas par iesaisti vērienīgajā kokaīna lietā krīt uz vēl vairāk personām, bet tās uz apsūdzēto sola nav pagaidām nonākušas. Piemēram, 2019. gadā īslaicīgi aizturēts lidostas "Rīga" muitas kontroles punkta vecākais muitas uzraugs Andris Bolužs.

Viņa vārds, iespējams, saistīts arī ar lietu par 3,3 tonnu sintētisko narkotiku izejvielu ievešanu Latvijā, kas arī notika 2019.gadā. Starp īslaicīgi aizturētajiem bijuši vismaz 3 muitas darbinieki.

Valsts policija skaidro: "Latvija sava ģeogrāfiskā novietojuma dēļ ir punkts, kas patīk narkotiku pārvadātājiem. Eiropas ārējā robeža ar spēcīgi attīstītiem loģistikas ceļiem - dzelzceļu, autopārvadājumiem, pietiekoši liela jūras robeža. No Dienvidamerikas Eiropā tiek vests kokaīns. Sintētiskās vielas - pārsvarā no Ķīnas."

Policija stāsta, ka kopā ar Dānijas kolēģiem atklājuši kādu labi izplānotu noziegumu ar Latvijas iedzīvotāju iesaisti. Viss atgādinājis filmas scenāriju. Zem Bahamu salu karoga kuģojošais refrižeratorkuģis "Duncan Island” bija no Ekvadoras atbraucis uz Zviedriju, kur pēc neilgas uzkavēšanās 2020. gada 15. februārī turpināja ceļu uz Krieviju.

Bet pie kādas no Dānijas salām tam piebraukusi motorlaiva ar trim vīriešiem - visi Latvijas iedzīvotāji. No kuģa uz laivas nomests īpaši sapakots sainis ar 100 kilogramiem kokaīna. Vīrieši aizturēti, kad atgriezušies uz sauszemes.

Noķerts arī līdzdalībnieks no kuģa apkalpes. Lietas ietvaros notikušas kratīšanas vairākās Latvijas pilsētās. Dānijas policija aizturēja četrus Latvijas valstspiederīgos - 1970., 1976., 1979. un 1971. gadā dzimušus vīriešus. Šobrīd viņi jau ir notiesāti un visi izcieš 12 gadu cietumsodu.

Kompānija "Banalat" ir viens no Latvijas lielākajiem banānu nogatavināšanas un tirdzniecības uzņēmumiem. Banāni no to izcelsmes valstīm ceļo īpašos konteineros, kuros konstanti ir +13 grādi. Banāni ir zaļi un negatavi. Iemidzināti kā saka speciālisti.

Kad tie nokļūst "Banalat" un citās līdzīgās noliktavās, tie tiek apstrādāti ar īpašu gāzi, kas uzsāk banānu nogatavošanās procesu. Šīs noliktavas jauda ļauj nedēļā nogatavināt līdz 20 tūkstoš kastēm ar banāniem.

Tieši pirms Ziemassvētkiem divos "Maxima" tīkla veikalos noliktavās banānu kastēs atrasti iepakojumi ar baltu pulverveida vielu. Kopumā 168 kilogrami. Paciņas bija koši zaļā krāsā, lai transportēšanas laikā starp negatavajiem zaļajiem banāniem būtu grūtāk pamanāmas. Veikalu "Maxima" pārstāvji no jebkādiem komentāriem mums atteicās.

Kā apliecina kompānija "Banalat" - viņi ar policiju sadarbojas. Bet negrib teikt vai kokaīns atrasts viņu piegādātajās kastēs. Policija saka, ka aizturēto nav un izmeklēšana tikai sākumstadijā.

Raidījums pamanīja, ka jau vairāk kā gadu dzīvojam bez konceptuāla dokumenta, kas saucas "Narkotiku lietošanas un izplatības ierobežošanas plāns".

Pēdējo reizi tas valdībā pieņemts 2019. gada vasarā. Un bija paredzēts jomas uzraudzībai 2019. un 2020. gadā. Dokumentā ir noteikti darāmie darbi, iezīmēta nauda, kas paredzēta narkotiku izplatības ierobežošanai. Kā mums paskaidroja iekšlietu ministrijā - tagad plāna gatavošanu no tās ir pārņēmusi Veselības ministrija.

Veselības ministrija vēsta, ka ir izveidota īpaša domnīca, kas nu gatavo plānu kā uzlabot narkoloģisko pakalpojumu un profilakses pasākumu pieejamības veicināšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu