Raidījums skaidro, ko darīt ar izlietotajiem Covid‑19 paštestiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Antigēna tests. Ilustratīvs attēls.
Antigēna tests. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tuvākās nedēļas laikā gaidāma valsts iepirkuma otrā krava ar Covid-19 ātrajiem paštestiem. Tos izdalīs skolām, sociālās aprūpes iestādēm un publiskā sektora darbiniekiem. Tie būs 3,5 miljoni testa komplektu. Pēc izlietošanas tie visi kļūst par atkritumiem. Vai tie ir bīstami un kas ar tiem notiek, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Pēc izlietošanas Covid-19 paštesta komponentes jāieliek tam speciāli paredzētā maisiņā ar bioloģiskās bīstamības brīdinājuma zīmi.

Lai arī tas viss ir plastmasa, taču to, kā jebkuru citu medicīnisko atkritumu, nedrīkst likt pie šķirotajiem atkritumiem. Izlietotie paštesti un arī sejas maskas ir jāmet nešķiroto sadzīves atkritumu konteinerā jeb parastajā miskastē.

Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības kontroles nodaļas vadītāja Ilona Drišļuka teica: "Šis paštests jau pēc 20 minūtēm vairs nav bīstams. Nekādu bīstamību nerada. Protams, var drošības nolūkos savam mierinājumam mērcēt karstā ūdenī šos izlietotos paštestus. Tāpat var likt hloru saturošajos līdzekļos."

Rīgas un Pierīgas reģiona atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu savāktie Covid-19 paštesti kopā ar pārējo atkritumu masu nonāk Vides resursu centra poligonā Getliņos.

Automatizētās sistēmas paštestus un maskas samet pie sadedzināmās atkritumu daļas.

Guntars Levics

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics norādīja: "Kopā ar citiem plastmasas atkritumiem tiek samalti un tiek nogādāti vai nu cementa rūpnīcās cementa ražošanai kā kurināmais, vai arī kaut kur citur tiek sadedzināts. Ir arī poligoni Latvijā, kuros nonāk noglabājamajā daļā, guldot kalnā."

Lai arī Covid-19 paštestus lieto arvien vairāk, un arī valsts iepirkusi miljoniem paštestu vienību publiskā sektora darbinieku vajadzībām, tomēr atkritumu apsaimniekotāji šāda veida plastmasu neuztver kā problēmātisku.

"Kopējā atkritumu plūsmā mēs to neredzam un nejūtam. Lai arī tie ir daudzi miljoni testu, pat ja tā ir tonna mēnesī, zinot, ka Latvijā kopā radām miljons tonnu gadā, to ne mana, ne jūt," sacīja Levics.

Valsts iepirkumā četri miljoni Covid-19 paštestu par summu 3,8 miljoni eiro bez PVN tika piegādāti un izdalīti decembra beigās. Krava ar trim miljoniem vienību par trim miljoniem eiro jāpiegādā līdz 17. janvārim. Ja būs kavēšanās, aprēķinās līgumsodu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu