"Prezident, pietiek kaitināt tautu!" Andris Reizenbergs sašutis par Levita algas pieaugumu (99)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Bārmenis un pasaules čempions kokteiļu gatavošanā Andris Reizenbergs izdevumam "Privātā Dzīve" pauda savu sašutumu par Latvijas prezidenta Egila Levita algas pieaugumu. 

"Es tiešām esmu dusmīgs, tās ir šausmas! Tas nav Latvijas Valsts prezidents, kurš atļaujas pacelt sev algu brīdī, kad tauta cieš un daudziem nav, ko ēst. Tas ir galīgi nepareizi. Tas pierāda – viņš dzīvo citā realitātē, nav kopā ar savu tautu, viņš nav savā vietā, un viņam nerūp iedzīvotāji. Mani tas ļoti skumdina un arī kaitina.

Prezidenta padomdevēji nevarēja pateikt – algas celšana ir slikta ideja? Levits taču nav nabadzīgākais cilvēks valstī. Prezident, pietiek kaitināt tautu!

Iedodiet man savu konta numuru es jums ieskaitīšu 50 eiro reprezentācijas izdevumiem, pildspalvas un blociņa iegādei, ja nevarat to atļauties ar savu algu. Es jums uzsaukšu! Dodiet šo naudu cilvēkiem, kam nav, ko ēst," skarbs ir Reizenbergs. 

Viņš uzskata, ka goda lieta būtu, ja prezidents pandēmijas sākumā būtu atteicies no algas un ziedojis to nabadzīgākajiem - tiem, kuriem nav iztikas un kuri darbu zaudējuši Covid-19 pandēmijas dēļ. 

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 2022. gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniedz 6260 eiro un reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniedz 1252 eiro.

Savukārt 2021. gada valsts budžeta likumprojekts paredzēja, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniedza 5960 eiro un reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniedza 1192 eiro.

Likuma par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu 1. pants paredz, ka Valsts prezidenta atalgojumu un reprezentācijas izdevumus nosaka Saeima, pieņemot ikgadējo valsts budžetu.

Tas arī paredz, ka "reiz noteikto Valsts prezidenta atalgojumu nedrīkst samazināt laikā, uz kuru Valsts prezidents ievēlēts". Papildus atalgojumam Valsts prezidents katru mēnesi saņem līdzekļus reprezentācijas izdevumiem 20% apmērā no mēneša atalgojuma. Valsts prezidenta atalgojums un reprezentācijas izdevumi norādāmi atsevišķās valsts budžeta pozīcijās.

Valsts prezidenta atlīdzības ikgadējā indeksācija kancelejas budžeta 2022. gadam pieprasījumā tikusi iekļauta, ņemot vērā, ka valsts galvas mēnešalgas apmērs tiek pieskaņots augstāko amatpersonu – Ministru prezidenta, ministru, Valsts kontroliera, tiesībsarga un citu Saeimas iecelto un ievēlēto amatpersonu – mēnešalgas izmaiņām, kuras jau bija iekļautas nākamā gada budžeta projektā, skaidro Valsts prezidenta kanceleja.

2020. gada nogalē kulinārais blogeris un "YouTube" video veidotājs Pipars jeb Rojs Puķe publiskā vēstulē vietnē "Facebook" vērsās pie Egila Levita par prezidenta vēlmi krīzes laikā celt savu ikmēneša atalgojumu. 

"Man ir bijis tas gods ar Jums tikties personīgi. Es viesojos pie Jums 2019. gada nogalē, kad prezidenta pilī uzņēmāt "Latvijas lepnums" titulu ieguvējus. Pārmijām dažus vārdus un Jūs izteicāt atbalstu manām aktivitātēm, par ko biju priecīgs un patiesi lepojos," savu vēstuli prezidentam sāka Rojs.

Jaunietis, lai arī bilstot, ka no politikas saprot maz, aicināja valsts prezidentu padomāt, vai tiešām krīzes laiks, kad bankrotē uzņēmumi un cilvēkiem jāuztraucas, kā nomaksāt rēķinus, ir īstais, kurā celt savu ikmēneša atalgojumu.

"Man tiešām rodas sajūta, ka dzīvojam dažādās valstīs. Jūs "savā" Latvijā, bet pārējie iedzīvotāji - "savā". Jums ir "savi" ekonomiskie rādītāji un, acīmredzot, izaugsme, bet mums "sava", krīze un ekonomiskā lejupslīde. Tad rodas loģisks jautājums - kā labā Jūs strādājat? Kādi ir Jūsu mērķi un ko Jūs vēlaties panākt?" rakstīja Rojs.

Jaunietis vērsa uzmanību, ka ar prezidenta algu varētu izdzīvot vairākas ģimenes.

"Varbūt gadu-pusotru var vēl pieciest ar šī brīža 5960 eiro mēnesī, neskaitot ikmēneša reprezentatīvos izdevumus (kas sastāda 1192 eiro)? Vai tiešām ar šādiem cipariem "jūsu" Latvijā nevar izdzīvot? Man tie šķiet kosmiski cipari," viņš turpināja. 

Vēstules noslēgumā Rojs aicināja aizdomāties par visiem tiem bērniņiem, kuriem nepieciešama palīdzība, lai viņi staigātu, runātu un dzirdētu.

"Kā jūs skatīsieties acīs viņu vecākiem, kuri dzīvo "savā" valstī un krīzes dēļ saņem ar katru dienu mazāk un ir spiesti pārkāpt savam lepnumam un lūgt palīdzību sabiedrībai, lai viņu bērni varētu dzīvot?" viņš rakstīja. 

Komentāri (99)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu