Pēc Latvijas pilsonības iegūšanas ukrainiete ilgi netiek pie pases

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Republikas pase un personas apliecība. Ilustratīvs attēls.
Latvijas Republikas pase un personas apliecība. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainiete Viktorija kopš 2011. gada dzīvo Latvijā. Viņa šeit pabeigusi augstskolu, strādā par tulkotāju un arī savu nākotni saista ar Latviju, tādēļ apzinīgi nokārtoja naturalizācijas eksāmenus. Tomēr Latvijas pilsoņa pasi joprojām nav saņēmusi, vēsta LTV Ziņu dienests. 

Tā kā Latvijā nav atļauta dubultpilsonība ar Ukrainu, Viktorija izpildīja prasību atteikties no Ukrainas pases, bet Latvijas pasi joprojām nav saņēmusi.

"Bišķiņ to sabojāja. Bija tāds pacēlums, kad jūties kā pilnvērtīga šīs sabiedrības daļa, bet sanāk, ka kļūsti par cilvēku bez pilsonības. Tā nav nedēļa vai divas. Tas var ilgt pat vairākus mēnešus. Un vienīgais dokuments, kas paliek uz rokas, ir uzturēšanās atļaujas karte, kas nav pilnvērtīgs dokuments," Latvijas Televīzijai stāstīja Viktorija.

Sieviete vēstīja: "Man tas patiešām skar profesionālu darbību, jo es kā tulkotāja nevaru apliecināt savu parakstu, nevaru sadarboties ar ārzemju iestādēm, kurām nepietiek tikai ar uzturēšanās atļaujas eID karti."

Acīmredzot Viktorijas ieraksts sociālajos tīklos sacēla pietiekami lielu ažiotāžu jo drīz pēc tam viņa saņēma ziņu no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), ka Ministru kabinets tieši šodien pieņēmis attiecīgo rīkojumu un tuvākajā laikā viņa beidzot saņems Latvijas pasi.

Neraugoties uz šo pieredzi, Viktorija nenožēlo savu izvēli kļūt par Latvijas pilsoni.

Savukārt PMLP skaidroja, ka epidemioloģisko drošības prasību dēļ personas dokumentu sagatavošana un izsniegšana notiek lēnāk nekā pirms pandēmijas.

"Tie ir aptuveni divi mēneši, kuru laikā tiek sakārtoti procesi, lai jaunais pilsonis varētu iegūt Latvijas personu apliecinošos dokumentus," skaidroja PMLP pārstāve Madara Puķe.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu