Ārste mulsina sabiedrību par tējas sēni un Covid-19 vakcīnām. Veselības inspekcija sola to pārbaudīt (29)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RE:CHECK

Tējas sēne satur bioloģiski aktīvas vielas, taču nav nekāda pamata apgalvojumam, ka šis dzēriens ir efektīvs līdzeklis pret koronavīrusu, aptur vai ārstē to. Tā par Jūras medicīnas centra ārstes Guntas Vīleres sacīto un plašu popularitāti guvušo video komentē speciālisti. Zinātniska pamatojuma nav arī Vīleres teiktajam par vakcīnām pret Covid-19. Veselības inspekcija par mediķes izteikumiem sola veikt pārbaudi.

Aptuveni 22 minūšu ilgs video ar nosaukumu "Ko mums nestāsta varai pietuvinātie ārsti?" ātri kļuva populārs gan YouTube, gan Facebook, Twitter un Telegram. Sociālo mediju lietotāji savos kontos ievietoja ierakstus gan ar intervijas pilnu versiju, gan arī tās fragmentus. Piemēram, Facebook ar ierakstiem kopumā dažu dienu laikā dalījušies vismaz 18 tūkstoši lietotāju. Jāpiebilst, ka pēc dažām dienām YouTube šo video izdzēsa, norādot, ka tas ir pretrunā ar tā kopienas vadlīnijām.

Video kādreizējā Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne intervē Jūras medicīnas centrā strādājošo ārsti Vīleri galvenokārt par, viņasprāt, nepareizo Covid-19 ārstēšanu un vakcināciju. Intervijā izskan arī vairāki nepatiesi apgalvojumi, no kuriem lielāko uzmanību guva viņas teiktais par tējas sēni.

"Dabīgie līdzekļi, tā visur manis reklamētā tējas sēne ar aktīvajām probiotikām ir 80% efektīga pret vīrusa saslimšanām. Tas ir pierādīts zinātniski. Pirmie zinātniskie dati jau bija 2003.gadā par to, cik tas ir efektīgs pret herpes vīrusu, un tad parādījās arī pie AIDS vīrusa, gripas vīrusa, nu un galu galā kovids jau tas pats vīruss vien ir. Ja tās probiotikas spēj tādus diezgan spēcīgus vīrusus apturēt, tad arī pret kovidu viņš var ļoti veiksmīgi darboties."

Tējas sēne jeb kombuča ir, iespējams, jau pirms 2000 gadiem senajā Ķīnā radies dzēriens, kura gatavošanā izmanto tēju, cukuru un no daudziem mikroorganismiem sastāvošo sēni.

Re:Check jautāja Vīlerei, kādi zinātniski pētījumi apstiprina viņas teikto par tējas sēni. Vīlere atsūtīja saiti uz pārskatu par vairākiem pētījumiem par probiotikām. Tajā gan nav runas tieši par tējas sēni, arī par 80% efektivitāti pret vīrusu saslimšanām. Saistībā ar pieņēmumu par tējas sēnes it kā ārstnieciskajām īpašībām medijos visbiežāk citēta 2019. gadā publicēta analīze, kurā apskatīti 310 šai tēmai veltīti raksti. Tajā secināts, ka nav veikti pētījumi ar cilvēkiem, kas pozitīvo ietekmi uz veselību apstiprinātu.

Re:Check lūdza skaidrojumu Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras asociētai profesorei, dietoloģei Lailai Meijai. Arī viņa stāsta, ka sabiedrībā pieaug tendence lietot produktus, kuru sastāvā ir daudz bioloģiski aktīvo vielu, un arī tējas sēne tāda ir.

Taču pētījumu par tās iedarbību uz cilvēkiem gandrīz nav, un noteikti nav zinātniska pamata apgalvot, ka tā ārstē vīrusus. Pētījumu uz cilvēkiem par šī produkta iedarbību gandrīz nav – šādi pētījumi pārsvarā ir ar šūnām; nākamā pētījumu pakāpe ir uz dzīviem organismiem, vispirms uz dzīvniekiem, kas tējas sēnes gadījumā ir ir peles, tālāk jau seko klīniskie pētījumi, kas noskaidro iedarbību uz cilvēku organismu. Līdz šim tējas sēnes pētījumu ar cilvēkiem ir ļoti maz un dati ir neviennozīmīgi, skaidro Meija.

"Es pārbaudīju publikācijas, bet nav jaunu pārliecinošu pierādījumu par tējas sēnes pretvīrusa iedarbību. Vairāk tiek pētīta tējas sēnes ietekme uz asinsspiedienu, cukura, holesterīna līmeņa kontroli asinīs, arī iespējamā pozitīvā ietekme uz aknām, kā arī antibakteriālā iedarbība."

Viņa stāsta, ka vienlaikus ir daudz brīdinājumu par iespējamiem negatīviem efektiem – arī komplementārās jeb alternatīvās medicīnas pētījumos. Turklāt 2021. gada zinātniskā publikācija apraksta gadījumu, kad tējas sēne izraisījusi aknu bojājumu. Mitotoksīni var negatīvi ietekmēt dažādus orgānus, piemēram, aknas, kā arī ilgtermiņā tie var būt vēzi veicinoši, citas novērotās blakus parādības no tējas sēnes ir alerģiskas reakcijas, slikta dūša, galvas reiboņi, skaidro Meija un norāda, ka tējas sēni liegts lietot grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas periodā.

"Tējas sēnē tiešām ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, un, iespējams sekos turpmāki labi izstrādāti pētījumi, kas soli pa solim pētīs iespējamos pozitīvos efektus cilvēkam. Pašlaik tējas sēnes ražošana nav standartizēta, tās sastāvs ir ļoti variabls, neviens nevar zināt, kādus tieši mikroorganismus un citas vielas ar tējas sēni uzņem vai neuzņem, līdz ar to nevar arī prognozēt potenciālo ieguvumu vai draudus veselībai."

Vīleres sūtītais pētījums norāda par konkrētu probiotiku (lietotu preparātu veidā) un dažu probiotikas saturošu produktu, starp kuriem nav tējas sēne, iespējamu pozitīvu iedarbību Covid -19 infekcijas profilaksē un ārstēšanā. Pašlaik pētījumu nav daudz, un autori iesaka apdomāt probiotiku pievienošanu ārstēšanas procesā, nevis aizstāt ārstēšanu ar probiotiku lietošanu.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja, profesore Juta Kroiča Re:Check skaidro, ka tējas sēnē nav pretvīrusu vielu, turklāt tad, ja to nepareizi uzglabā, sēnē var veidoties toksiskas vielas. Kroiča arī norāda uz mediķes absurdajiem izteikumiem saistībā ar tējas sēni un AIDS: "Nu, padomājiet, AIDS/HIV ir seksuāli transmisīva infekcija. Tējas sēni dzersim un tāpēc neinficēsimies?".

Tējas sēnes lietošana pret infekcijas slimībām nav zinātniski pierādīta, norāda arī Zāļu valsts aģentūra. Tā nesatur nevienu ārstējošo jeb aktīvo vielu, kas varētu pasargāt no inficēšanās vai smagas Covid-19 slimības gaitas. Tas pats attiecas arī uz HIV/AIDS vai jebkuru citu infekcijas slimību.

Vīlere video izteicās arī par vakcīnām:

"Šī te ātri sastrādātā vakcīna varētu būt noderīga riska grupas cilvēkiem. Par riska grupu es uzskatu vecāka gadagājuma cilvēkus, kuriem jau ir kaut kāda slimības vēsture. (..) Bet veseliem, aktīviem, darbojošiem cilvēkiem nekādas vajadzības pēc tādas vakcīnas nav."

Vīlere Re:Check skaidroja, ka tas ir viņas viedoklis. Veseliem cilvēkiem esot vesela, normāla imunitāte, un "viņi ar šo vīrusu var viegli tikt galā, ja tas tiek laicīgi ambulatori ārstēts, nevis ignorēts, kā tas notiek Latvijā". To pašu Vīlere pauda arī video, norādot, ka deksametazonu un antibiotikas varot ļoti veiksmīgi izmantot arī mājas apstākļos.

Taču Kroiča Re:Check norāda – deksometazonu mājas apstākļos tā vienkārši nedod: "Šīs zāles dod tad, kad jau vajag skābekli, ko pacientam dod vienīgi slimnīcās". Par to, kāpēc skābekļa terapiju mājās atsevišķos gadījumos izraksta tikai tiem Covid-19 pacientiem, kas no slimnīcas jau izrakstīti, Re:Check rakstīja iepriekš.

Kā zināms, vakcīnas ne tikai pasargā no nāves un smagas saslimšanas, bet arī mazina vīrusa pārnesi, lai arī šajā ziņā to efektivitāte ir daudz mazāka un mazinājusies līdz ar vīrusa jaunajiem paveidiem. Nav arī tā, ka no Covid-19 mirtu tikai veci un slimi cilvēki. To apliecina gan statistika, gan medijos stāstītais par gadījumiem, kad miruši jauni un veseli cilvēki. Latvijā līdz šim no Covid-19 mirušas arī trīs grūtnieces, vēl vairākas pārslimojušas smagi. Re:Check iepriekš rakstījis, kāpēc nevar paredzēt, kurš ar Covid-19 saslims smagi, kurš ne.

Vīlere intervijā arī runā par vakcīnu blaknēm un stāsta, ka vakcīnas nav efektīvas,

"jo mēs tikai špricējam vairāk un vairāk šo te neefektīvo S proteīnu iekšā"

un

"Dēļ kā? Dēļ tā, ka tev organismā tiek ievadīts svešs proteīns, kurš vispār tevi pat neaizsargā no vīrusa."

Latvijā pašlaik izmantotās Pfizer un Moderna jeb Spikevax vakcīnas nesatur pīķa proteīnu. Re:Check vairākkārt rakstījis par mRNS vakcīnu sastāvu un to iedarbības veidu. Ar vakcīnu tiek injicēts mRNS, kas kalpo kā instrukcija tam, lai organisms izveidotu uz koronavīrusa virsmas atrodamas olbaltumvielas – pīķa proteīnu. Imūnā sistēma savukārt uz šo proteīnu reaģē, veidojot antivielas. Tātad organismā netiek ievadīts pīķa proteīns.

Vīlere video saka:

"Patreizējā vadlīnija Latvijā kas ir, tas ir tiešām nožēlojami, jo tiek runāts tikai paracetamols, ūdens un tējas. Nu nav tā normāla ārstēšana, jo īpaši ja cilvēkam ir temperatūru virs 38 jādzer virs 3 litri, bet tam ir jābūt ūdenim ar minerālsāļiem, jo mēs viņus zaudējam, bet parastais ūdens ir vienkārši tāds, izskalojošais variants, un viņš nekur neuzturās, un cilvēki paliek dehidratēti."

Profesore Kroiča Re:Check norāda, ka ārste Vīlere, iespējams, kaut ko sajaukusi: "Ir destilētais ūdens, kur tiešām nav neviena jona, ne nātrijs, ne kālijs, nekas destilētā ūdenī nav. Bet cilvēki taču lieto dzeramo ūdeni, un tajā ir pietiekami daudz dažādu vielu."

Ārste video atkārtoja arī vairākus citus mītus, kurus Re:Check atspēkojis iepriekš, piemēram, ka ASV prezidenta vēlēšanās notikusi krāpšana un sportisti pēdējā laikā ļimst vakcīnu dēļ.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu