Kukuļa piesavināšanās lieta: iesaistīta "Rīgas acs" piegādātāja un politikai tuvais Kočāns

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Persona, kura decembrī tika sodīta par it kā Rīgas domniekam Olfam Pulkam (JV) domāta kukuļa piesavināšanos, ir Edvīns Kočāns, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Raidījums atgādina, ka pagājušā gada nogalē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja, ka lūdz prokuratūrai apsūdzēt kāda uzņēmuma valdes padomnieku par 5000 eiro kukuļa piesavināšanos. Apsūdzētais atzina savu vainu un saņēma 12 000 eiro naudassodu, taču viņa vārds un iesaistītais uzņēmums atklāti netika.

"De Facto" vēsta, ka sodītais ir Kočāns, kurš vēl vēl nesen ieņēma vadošus amatus uzņēmumā "Latvijas dzelzceļš" (LDz), bet pēc tam kļuva par Rīgas sabiedriskā transporta kontroles sistēmas "Rīgas acs" apkalpojošās firmas "SW Baltics" darbinieku.

Uzņēmumu, kas iepriekš saucās "Swarco Baltics", savulaik dibināja starptautiskā "Swarco" grupa, bet nu pastarpinātais īpašnieks ir uzņēmuma vienīgais valdes loceklis, Lietuvā dzīvojošais ASV pilsonis Tods Deivids Svensons. Latvijā ikdienas darbus vada padomes priekšsēdētāja vietnieks Andris Tīfentāls, kurš mēdz pildīt arī Svensona tulka funkcijas.

Atbilstoši lietas materiāliem, pagājušā gada martā Kočāns tikās ar Svensonu un Tīfentālu restorānā "Laivu centrs" Daugavas krastā Zvirgzdusalā. Kočāns zināja, ka kopš 2018.gada "SW Baltics" ir noslēgts līgums ar "Rīgas satiksmes" (RS) meitasuzņēmumu "Rīgas acs". Par integrētās sakaru sistēmas atbalstu un tehnisko apkopi "SW Baltics" no "Rīgas acs" ik mēnesi saņem vairāk nekā 200 000 eiro. Līgums ir spēkā līdz 2023.gada maijam, bet uzņēmumā tolaik bija bažas, ka to varētu lauzt ātrāk.

Kočāns sarunā restorānā lika noprast, ka viņam esot ļoti labas attiecības ar Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētāju Pulku, kurš varot ietekmēt to, ka līgums netiks pārtraukts.

Kā vēsta "De Facto", Kočāns teicis, ka "vajagot "iedot pieci", kas būtu "prezents" Olafam", tā nodrošinot veiksmīgu sadarbību arī nākotnē. Tīfentāls Svensonam arī esot iztulkojis, ka esot vajadzīgi 5000 eiro. Saskaņā ar apsūdzību, turpat restorānā Svensons naudu Kočānam arī esot iedevis.

Raidījums norāda, ka no lietas materiālos esošajām pāris Kočāna telefonsarunām ar Pulku redzams, ka patiesībā viņi ir attāli paziņas, kas vien redzējušies Satiksmes ministrijas gaiteņos laikā, kad Pulks strādājis "Pasažieru vilcienā". Kočāns 2021.gada pavasarī vairākas reizes mēģināja pierunāt Pulku tikties, lai pastāstītu par "SW Baltics" iecerēm, kam Pulks galu galā piekrita - publiskā vietā pie Saktas puķu tirgus. Tikai rudenī, kad KNAB jau bija uzsācis kriminālprocesu un aizturējis Kočānu, Pulks uzzinājis, ka ticis piesaukts saistībā ar kukuli.

KNAB izmeklēšanā konstatēja, ka jau nākamajās dienās pēc tam, kad Kočāns dabūja no "SW Baltics" vadības naudu, viņš sazinājās ar sava auto "BMW X5" līzinga kompāniju un iemaksāja 5000 eiro. Arī neilgi pēc tam notikušo dārza traktora pirkumu par 2800 eiro KNAB vērtēja kā kukulim paņemtās naudas tēriņus. Kočāns, kas oktobrī pēc aizturēšanas savu vainu noliedza, decembrī prokuratūrā to tomēr atzina. Lieta tika izlemta ārpus tiesas, prokurora priekšrakstā par sodu piespriežot viņam 12 000 eiro naudassodu.

Sarunā ar "De Facto" Kočāns gan stāsta, ka notikušais bijis vien pārpratums.

Kriminālprocess par kukuļdošanu tika sākts arī pret "SW Baltics" valdes locekli Todu Svensonu, taču decembra sākumā KNAB to šai daļā izbeidza, jo nevarēja iegūt nepārprotamus pierādījumus, ka Svensons naudu iedevis tieši kukulim.

"Rīgas acs" valdes loceklis Edgars Bebris, kas šai amatā ir kopš pagājušā gada aprīļa, "De Facto" rakstiski apliecināja, ka līgums ar "SW Baltics" joprojām ir spēkā, taču "Rīgas acs" ir uzsākusi iekārtu uzturēšanas līguma iepirkuma procedūras sagatavošanas darbus.

Kā norāda raidījums, ar politiku un transporta nozari Kočāns ir saistīts diezgan sen. Kādreiz viņš ir bijis pietuvināts "tēvzemiešiem" - 2009.gadā satiksmes ministra Kaspara Gerharda (NA) laikā viņš kļuva par "Latvijas dzelzceļa" valdes locekli. Pirms astoņiem gadiem Kočāns bija starp partijas "Latvijas attīstībai" dibinātājiem. 2020.gada vasarā viņš zaudēja LDz Elektrotehniskās pārvaldes vadītāja amatu, bet tad tika uzaicināts strādāt akciju sabiedrībā "SW Baltics" par valdes padomnieku.

Ropažu novada domes vēlēšanās 2021.gada vasarā viņš palika pirmais aiz strīpas "Latvijas attīstībai" sarakstā. Oktobrī Kočāns no partijas gan ir izstājies un vairs neplānojot ņemt domes deputāta mandātu, ja tāda iespēja radīsies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu