"Nedēļu staigā apkārt un aplipini visus!" Pieprasījums pēc Covid-19 testiem pārsniedz piedāvājumu. Kāpēc? (27)

Ilustratīvs attēls. Foto: Salov Evgeniy/shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pieaugot saslimstībai ar koronavīrusu, arvien ilgāk jāgaida iespēja veikt laboratorisko testu. Piemēram, lai nodotu analīzes kādā no lielo laboratoriju punktiem Rīgā, var nākties gaidīt pat nedēļu. Kā rīkoties, ja parādījušies slimības simptomi vai ir noteikts Covid-19 slimnieka kontaktpersonas statuss?

Trešdien, 19. janvārī, Latvijā reģistrēti vairāk nekā pieci tūkstoši pozitīvu Covid-19 testu. Tā ir otrā diena pēc kārtas, kad tiek sasniegts jauns Covid-19 inficēto skaita rekords. Otrdien saslimšana apstiprināta 3706 cilvēkiem, savukārt trešdien - 5082. 

"Mani svētdienas, 16. janvāra, vakarā noteica par kontaktpersonu. Šodien jūtu simptomus, sāp galva, tāpēc vēlos pieteikties uz testu un saprast, ko man darīt tālāk.

Internetā pieteikties ir gandrīz neiespējami, jo laboratoriju mājaslapas ir "uzkārušās". Kad zvanīju uz Gulbja laboratoriju, ieraksts paziņoja, ka numurs ir atslēgts.

Zvanīju uz 8303, arī tas pats. Skatījos internetā pieteikšanos, tuvākais laiks ir piektdien. Ātrāk man būtu aizbraukt uz Rēzekni un rīt veikt testu," pirmdien, 17. janvārī, pieredzē dalās Anna.

"Pret Covid-19 vakcinētas kontaktpersonas aptiekā var iegādāties ātro antigēnu paštestu un noteikt saslimstības stāvokli. Ja mājās veiktais tests uzrāda pozitīvu rezultātu, ir jādodas uz laboratoriju un jāveic laboratoriskais tests,"

norāda Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). 

Pierīgā dzīvojošais Andris (vārds mainīts) aizvadītajā nedēļā juta simptomus - bija izteikts klepus, iesnas un sāpēja kakls. Vēlējās veikt laboratorisko Covid-19 testu, jo mājās veiktais antigēnu paštests uzrādīja negatīvu rezultātu. Trešdien, 12. janvārī, piesakoties laboratoriskā testa veikšanai, ātrākais laiks tika piedāvāts pirmdien, 17. janvārī. Darba vietā vīrietim neticēja, tāpēc viņš turpināja strādāt un atteicās no testa veikšanas, domājot, ka tas būs negatīvs.

"Ja es ņemtu slimības lapu, lai, iespējams, pasargātu kādu citu, ciestu es - man maksātu mazāk. Jau tā alga ir maza. Tad nedēļu staigā apkārt un aplipini visus!" stāsta vīrietis.

"Covid-19 sertifikāts man beigsies 15. februārī. Ja tests būtu pozitīvs, iegūtu pārslimošanas sertifikātu, kas vēl kādu laiku būtu derīgs.

Pēc vakcinēšanās bija diezgan smagi, tāpēc atkal to kaut kā negribu." 

Pirmdienas, 17. janvāra, rītā arī vairāki sociālo tīklu lietotāji ziņo, ka nevar pieteikties testa veikšanai.

"Centrālās laboratorijas" pārstāvji informēja, ka tīmekļa vietne pirmdienas, 17. janvāra, rītā piedzīvoja hakeru uzbrukumu.

Pirmdien tika novērsts uzbrukums "Centrālās laboratorijas" tīmekļa vietnei. "Centrālā laboratorija" atvainojas iedzīvotājiem par īslaicīgajiem mājaslapas darbības traucējumiem, ziņu medijam "Apollo.lv" paziņoja uzņēmums.

"Tika konstatēts mēģinājums mērķtiecīgi pārslogot "Centrālās laboratorijas" sistēmas, kas radīja īslaicīgas piekļuves problēmas mājaslapas informācijai un pieraksta iespējām tīmekļa vietnē. Sakarā ar uzbrukumu veidojās pārslodze zvanu centrā," skaidro uzņēmums.

Uzbrukums ir operatīvi novērsts, un "Centrālā laboratorija" atvainojas par īslaicīgajām neērtībām saviem klientiem. Lietotāju dati nav skarti, "Centrālā laboratorija" ievēro stingras drošības procedūras un sadarbojas ar drošības iestādēm.

Saslimstības līmenis un rindas pēc testiem pieaug

Jau vairākas nedēļas augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 ir Pierīgas novados. Svētdien, 16. janvārī, Mārupes novadā līmenis pārsniegts vairāk nekā divas reizes un aizvadītās dienas laikā palielinājies no 2705,3 līdz 2906,4 gadījumiem. Vidējais saslimstības līmenis valstī uz pusi pašlaik tiek pārsniegts arī Ādažu novadā un Ropažu novadā.

Otrdien, 18. janvārī, elektroniski piesakoties uz Covid-19 testa veikšanu "Centrālajā laboratorijā", Ādažu pieņemšanas punktā ātrākais laiks pieejams pirmdien, 24. janvārī, respektīvi, pēc sešām dienām, savukārt E. Gulbja laboratorijas Ādažu pieņemšanas punktā ātrākais laiks ir pēc nedēļas - otrdien, 25. janvārī. Mārupē nodot testu E. Gulbja Laboratorijas punktā iespējams pēc astoņām dienām - trešdien, 26. janvārī.

"Centrālās laboratorijas" Sarkandaugavas pieņemšanas punktā atlicis viens brīvs laiks sestdien, 22. janvārī. Iespēja nodot testu nākamajā dienā ir tikai Balvos, Gulbenē, Ludzā un Talsos - brīvi laiki pieejami trešdienā, 19. janvārī.

E. Gulbja laboratorijā nodot testu nākamajā dienā iespējams tikai Dagdas un Lubānas pieņemšanas punktā. Pieņemšanas punktos Rīgā laiki rezervēti nedēļu uz priekšu.

"E. Gulbja laboratorija dienā var apstrādāt desmit tūkstošus Covid-19 testu, šobrīd laboratorijas kapacitāte ir sasniegta.

Dienas laikā vidēji veicam trīs tūkstošus Covid-19 laboratoriskos testus un apstrādājam vēl tūkstoti no izbraukuma vizītēm vai slimnīcām. Papildu tam ir četri pieci tūkstoši siekalu testu," norāda E. Gulbja laboratorijas projektu vadītāja un datu aizsardzības speciāliste Džineta Dimante.

Katru pozitīvo testu laboratorijā pārbauda atkārtoti. Jo vairāk pozitīvu testu, jo ilgāk jāgaida atbilde.

"Ir jāmaina testēšanas algoritms. Šobrīd nav tik liela medicīniska vajadzība pēc testiem, cilvēki vēlas iegūt pārslimošanas sertifikātu, piemēram, ja saslimusi ir visa ģimene.

Ja pirms operācijām vai medicīniskām manipulācijām jātaisa testi, tad nākas gaidīt.

Milzīgs atvieglojums būtu sertifikāta iegūšana, nododot pozitīvu testu bezkontakta analīžu pieņemšanas punktos. Šobrīd to iegūt nevar, jo pozitīva testa gadījumā slimam cilvēkam ir jādodas uz filiāli un atkārtoti jāveic tests.

Tas, ka bezkontakta ierīces nevar izmantot sertifikāta iegūšanai, ir liels mīnuss, jo daļa sabiedrības ir negodprātīga," 

norāda uzņēmuma pārstāve Džineta Dimante.

Vaicāta par mājaslapas pārslodzi pirmdienā, 17. janvārī, Dimante norāda, ka uzņēmums traucējumus nekonstatēja, bet, iespējams, darbība tika traucēta postošās vētras dēļ.

"Tomēr ir milzīga noslodze zvanu centrā. Ir daudz neatbildētu zvanu, reizēm savienojums tiek pārtraukts, pat nesagaidot signālu. Svarīgi atcerēties, ka skolēniem uz siekalu testiem nav jāpierakstās.

Vairākas mācību iestādes pašas organizē testēšanos, lai atgrieztos skolā pēc karantīnas. Ja šis jautājums ir atstāts vecāku ziņā, tad pēc siekalu komplektiem var doties uz tuvāko laboratorijas filiāli bez iepriekšēja pieraksta, jo nav iespējams pierakstīt simtiem skolēnu un kontaktpersonu, kam vienā dienā jānodod tests.

Jaunie Ministru kabineta noteikumu grozījumi ievērojami atvieglos šo situāciju, jo no otrdienas, 18. janvāra, skolēni un pirmsskolas audzēkņi pēc karantīnas varēs atgriezties mācību iestādē bez testa rezultāta vai ārsta zīmes," atgādina Dimante.

""Centrālā laboratorija" dienā var pārliecinoši apstrādāt 15 tūkstošus Covid-19 testu. Protams, dienas ir mainīgas, bet vidēji tiek veikti pieci seši tūkstoši testu. Nav bijusi situācija, ka testēšana nav pieejama, tomēr lokāli, piemēram, Rīgā, var nākties gaidīt pāris dienas,"

komentē "Centrālās laboratorijas" pārstāve Līga Ribkinska.

Veselības ministrija norāda, ka par situāciju ir informēta:

"Pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 saslimušo personu skaits ir pieaudzis teju uz pusi.

Gaidīšanas laiks līdz Covid-19 izmeklējumam var atšķirties atkarībā no izvēlētā pakalpojumu sniedzēja, kā arī vai izmeklējums tiek plānots Rīgā vai reģionos.

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests kopīgi ar laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem meklē risinājumus papildu resursu novirzīšanai testu veikšanai,

kā arī strādā pie citiem pasākumiem, lai prioritizētu laboratorisko testu veikšanas apstākļus, piemēram, pārskata Covid-19 testēšanas algoritmu." 

Ko darīt, ja Covid-19 tests jāgaida vairākas dienas?

Ja parādījušies slimības simptomi, piemēram, akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c., tad, iepriekš piesakoties, Covid-19 testu var veikt bez maksas un bez ārsta nosūtījuma sev tuvākajā analīžu nodošanas vietā, informē SPKC. 

Reizēm analīžu nodošanu nākas gaidīt vairākas dienas, tāpēc simptomu gadījumā jāpaliek mājās, jāierobežo kontakti ar citiem, ieteicams neapmeklēt sabiedriskas vietas un pasākumus. Ja iespējams, uz testu jādodas ar personīgo auto un jālieto sejas maska.

Pozitīva testa gadījumā jāsazinās ar ģimenes ārstu par turpmāko rīcību. 

"Ja esi noteikta kā Covid-19 slimnieka kontaktpersona, pēc iespējas ātrāk veic laboratorisku pārbaudi,

lai agrīni identificētu inficētās personas un sāktu turpmāku kontaktpersonu noteikšanu," mikroblogošanas vietnē "Twitter" aicina Veselības ministrija.

Krīzes situācijā darbinieki mājas karantīnu varēs aizstāt ar testa veikšanu

Ņemot vērā, ka, strauji pieaugot dažādu nozaru darbinieku darbnespējai, var tikt kavēta sabiedrībai nozīmīgu funkciju izpilde, kā arī var būt traucējumi tautsaimniecībai un uzņēmumu darbībā, valdība otrdien, 18. janvārī, lēmusi atļaut krīzes situācijā pēc kontakta ar Covid-19 inficēto darbiniekiem mājas karantīnu aizstāt ar testa veikšanu.

Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējo situāciju paredz, ka kontaktpersonai ir  jāveic RNS tests vai nu laboratorijā, vai jebkurā ārstniecības iestādē, vai aptiekā profesionāļa veikts antigēna tests un jāsagaida negatīva testa rezultāts. Pēc negatīva testa rezultāta saņemšanas darbinieks var veikt savus darba pienākumus un pēc trim līdz piecām dienām veic atkārtotu kontroles RNS testu laboratorijā vai antigēna testu ārstniecības iestādē vai aptiekā.

Ņemot vērā to, ka persona šajā periodā jebkurā dienā var kļūt infekcioza, inkubācijas perioda laikā desmit dienas pēc pēdējā kontakta ar inficēto cilvēku personai ir jālieto FFP2 respirators, kā arī ir jāizvairās no sabiedrisku vietu apmeklēšanas un tā nedrīkst lietot sabiedrisko transportu, lai nepakļautu inficēšanās riskam citus cilvēkus.

Vienlaikus joprojām darba devējam ir iespēja šādiem darbiniekiem aizstāt mājas karantīnu ar paštestu veikšanu darba vietā pirms darba pienākumu veikšanas septiņu dienu ietvarā kopš pēdējā kontakta ar inficēto personu.

Samazināts izolācijas un mājas karantīnas laiks skolās un bērnudārzos

Skolēni un pirmsskolas izglītības iestāžu bērni, kuri noteikti kā kontaktpersonas, mājas karantīnā atrodas desmit dienas vai turpina apmeklēt izglītības iestādi, ja septiņas dienas katru dienu tiek veikts izglītības iestādes organizēts antigēna tests. Atsākot apmeklēt izglītības iestādi, nav nepieciešams uzrādīt laboratoriskās testēšanas rezultātu vai ārsta izziņu.

Skolēni un pirmsskolas izglītības iestāžu bērni, kuri inficējušies ar Covid-19, var atsākt apmeklēt izglītības iestādi 8. dienā, ja pēdējo 24 stundu laikā nav bijuši slimības simptomi. Atsākot apmeklēt izglītības iestādi, nav nepieciešams uzrādīt laboratoriskās testēšanas rezultātu vai ārsta izziņu.

Šie grozījumi rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" ir spēkā no otrdienas, 18. janvāra.

Tāpat valdība pieļāva izņēmumu attiecībā uz skolēniem, kuri skolā varēs turpināt vilkt valsts nodrošinātās auduma maskas. Pārējā sabiedrība no 25. janvāra publiskās vietās drīkstēs lietot tikai medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta.

Līdz 12 gadu vecumam bērni varēs visur vilkt auduma maskas, bet lielākiem bērniem auduma maskas būs atļauts lietot tikai skolā un sabiedriskajā transportā.

Kontaktpersonu mājas karantīnas nosacījumi

Kontaktpersonai pēc pēdējā kontakta ar personu, kurai laboratoriski apstiprināta Covid-19 infekcija, nosaka 14 dienas ilgu mājas karantīnu. To var neievērot pret Covid-19 vakcinēti vai pārslimojuši darbinieki, kā arī izglītības iestāžu izglītojamie, lai veiktu darba pienākumus un klātienes mācību procesu, ja iestādes vadītājs nodrošina darbinieka vai izglītojamā, kas ir kontaktpersona, skrīningu ar antigēna testiem katru reizi pirms darba dienas vai maiņas vai klātienes mācību dienas uzsākšanas septiņu dienu laikā pēc kontakta ar inficēto personu.

Šāds risks ir attaisnojams, jo vakcinētie vai pārslimojušie septiņas dienas katru dienu pirms darba vai mācību sākšanas tiks skrīnēti ar antigēna testiem. Šādā gadījumā šīs personas neatradīsies mājas karantīnā, bet turpinās veikt savus darba pienākumus.

Tomēr šāds izņēmums attiecas tikai uz darba pienākumu veikšanu un klātienes mācību procesa nodrošināšanu. Tas nozīmē, ka ārpus saviem darba pienākumiem šīs personas nevarēs apmeklēt nekādus sabiedriskus un publiskus pasākumus.

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot uz:

  • tālruni centralizētajam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai - 8303
  • Centrālo laboratoriju – 8330
  • E. Gulbja laboratoriju – 67801112
  • MFD Laboratoriju – 8313
  • NMS Laboratoriju – 67144015
  • Valsts zinātnisko institūtu "BIOR" – 28369560
  • "BIOCON" laboratorija – 20006062
  • SIA "iVF Rīga" laboratorija – 25444405
  • SIA "Veselības centrs 4" laboratorija - 67298500
Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu