Zviedrijā ziņo par aizdomīgu dronu aktivitāti virs trim AES (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Zviedrijas drošības policija SAPO pirmdien paziņoja, ka sākta sākotnējā izmeklēšana par droniem, kuri pagājušajā nedēļā tika novēroti virs vai pie visām trim atomelektrostacijām (AES).

Sākotnēji Zviedrijas policija informēja par dronu aktivitāti pie Fošmarkas AES, kas atrodas uz ziemeļiem no Stokholmas, un Oskaršamnā valsts dienvidaustrumos. Vēlāk SAPO paziņoja, ka drons manīts arī virs valsts rietumu piekrastē esošās Ringhalsas AES.

Pagaidām policija nevienu personu netur aizdomās par saistību ar incidentiem.

SAPO paziņoja, ka pārņēmusi incidentu izmeklēšanu no policijas, lai varētu veikt detalizētāku izpēti.

Piektdien Zviedrijas policija saņēma informāciju par dronu aktivitāti, tomēr nespēja tos izsekot. Zviedrijas mediji vēstīja, ka tie bijuši pietiekami lieli, lai spētu lidot spēcīgajā vējā, kas reģistrēts apkaimē.

Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas asociētais profesors Hānss Livangs Zviedrijas sabiedriskajai raidorganizācijai SVT atzina, ka valsts nav pietiekami gatava tādiem incidentiem. "Mēs joprojām uzskatām, ka pasaulē ir tikai miers vai karš," viņš sacīja.

2019.gadā Ringhalsas AES otrais reaktors tika slēgts, kodolstacijas operatoriem lēmumu pamatojot ar rentabilitātes trūkumu un pieaugošajām uzturēšanas izmaksām.

Zviedrijā ir vēl divas slēgtas AES. Trijās strādājošajās AES ir seši reaktori, kuri saražo apmēram trešo daļu no Zviedrijas patērētās elektrības.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu