Bez kontaktiem ar ārpasauli: kas šobrīd notiek Tongā pēc postošā vulkāna izvirduma?

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jaunzēlandes Ārlietu ministrija paziņoja, ka galvenā zemūdens kabeļa remonts, kas tika iznīcināts vulkāna izvirdumā Tongā, var ilgt vismaz četras nedēļas, ziņo raidorganizācija BBC.

Kabelis tika pārrauts sestdien vulkāna izvirduma laikā, sabojājot sakarus un atdalot Klusā okeāna salu no ārpasaules.

Izvirdums izraisīja arī cunami, kurā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki, tostarp kāds Lielbritānijas pilsonis.

Foto: AP/Scanpix

Komandas ir strādājušas visu diennakti, lai reģionam piegādātu svarīgas preces.

"ASV kabeļtelevīzijas kompānija SubCom norāda, ka būs nepieciešamas vismaz četras nedēļas, līdz tiks salabots Tongas kabeļa savienojums," teikts trešdien izplatītajā Jaunzēlandes Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"SubCom", remonta darbuzņēmējs vairāk nekā 50 000 kilometru kabeļa Klusā okeāna dienvidu daļā, paziņoja, ka sadarbojas ar telekomunikāciju uzņēmumu "Tonga Cable", lai mobilizētu kuģi kabeļa remontam, ziņo "Reuters".

Tongā nav bijis iespējams nodibināt kontaktu ar pārējo pasauli, kopš sestdienas vardarbīgais izvirdums divās vietās pārrāva valsts vienīgo zemūdens kabeli.

Kopš tā laika ir izveidoti niecīgi sakari, kas nodrošināti ar dažiem satelīttālruņiem, kas galvenokārt atrodas ārvalstu vēstniecībās galvaspilsētā Nuku'alofā. Daudzi tongieši ārzemēs kopš tā laika gaida ziņas no saviem mīļajiem.

Paredzams, ka telekomunikāciju uzņēmums Digicel šodien izveidos pagaidu 2G savienojumu, kurā prioritāte būs balss un SMS sakariem, piebilsts paziņojumā.

Tomēr sagaidāms, ka savienojums būs "ierobežots un nevienmērīgs", aptverot aptuveni 10% no regulārās jaudas.

Šī nav pirmā reize, kad tiek bojāts Tongas vienīgais zemūdens kabelis. Sliktie laikapstākļi 2019. gadā radīja negaidītus bojājumus kabelim, izraisot gandrīz pilnīgu mobilo un interneta pakalpojumu pārtraukšanu 100 000 salas valsts iedzīvotājiem.

Foto: Reuters/ScanPix

Amanda Vatsone, pētniece no Austrālijas Nacionālās universitātes Klusā okeāna lietu departamenta, sacīja, ka incidents uzsvēra telekomunikāciju un interneta piekļuves nozīmi Klusā okeāna salu valstīs. Vairākiem no tiem katram ir tikai viens zemūdens kabelis.

"Ideāli būtu, ja katrā valstī būtu vairāk nekā viens kabelis, lai nodrošinātu zināmu dublēšanu gadījumā, ja viens kabelis tiktu bojāts," viņa sacīja.

Vulkāna izmestie pelni apgrūtina glābšanas darbus

Izvirdums, ko Tongas valdība raksturoja kā "bezprecedenta katastrofu", izraisīja to, ka plašas Tongas zonas klāj biezi pelni, traucējot palīdzības lidmašīnām nolaisties un piegādāt tik ļoti nepieciešamo pārtiku un dzeramo ūdeni.

Foto: EPA/Scanpix

Jaunzēlandes varasiestādes ziņo, ka Tongas galvenais lidostas skrejceļš šodien tiks atbrīvots, glābšanas komandas un brīvprātīgie izmisīgi strādāja, lai, izmantojot ķerras un lāpstas, notīrītu pelnus no asfalta.

ANO pārstāvis reģionā piebilda: lai gan pelnu aizvākšana galvenajā Tongatapu salā ir izrādījusies grūtāka, nekā gaidīts, ir panākts labs progress un ir cerība, ka lidojumi drīzumā varētu atsākties.

"Mēs domājām, ka lidlauks sāks darboties [otrdien], taču tas vēl nav pilnībā iztīrīts, jo ir nokrituši vairāk pelnu," žurnālistiem sacīja Džonatans Veičs.

Veičs arī paslavēja Jaunzēlandes un Austrālijas ātro reakciju, strādājot pie palīdzības nosūtīšanas ar flotes kuģiem, kuri, viņaprāt, spēj atsāļot jūras ūdeni un nodrošināt svaigas piegādes vietējiem iedzīvotājiem.

Viņš piebilda, ka kuģi pārvadā "daudz mūsu ūdens un sanitārijas krājumu", un aprakstīja "ļoti sarežģītu" situāciju salās.

Trešdien Jaunzēlandes Ārlietu ministrija paziņoja, ka Tongas valdība ir apstiprinājusi HMNZS Wellington un HMNZS Aotearoa ierašanos, kas otrdien izlidoja no Jaunzēlandes, kā arī lidmašīnas C130 Hercules, tiklīdz būs atbrīvots lidostas skrejceļš.

Tiek uzskatīts, ka kuģī, kas sasniegs Tongu, ir pirmā starptautisko krājumu krava, un paredzams, ka tie ieradīsies Tongā līdz piektdienai, atkarībā no laikapstākļiem.

Taču Tongas amatpersonas ir paudušas arī bažas, ka piegādes varētu izplatīt Covid-19. Valsts pirmo saslimšanas gadījumu reģistrēja tikai oktobrī.

ANO paziņoja, ka nav skaidrs, vai personālu varētu nosūtīt palīgā, taču tādas piegādes kā ūdens un pārtika varētu tikt piegādātas, jo galvenās salas osta joprojām ir darbotiesspējīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu