Zināms, kurās pilsētās novērojams vislielākais Covid-19 izplatības pieaugums notekūdeņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietus notekūdeņi. Ilustratīvs attēls.
Lietus notekūdeņi. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kurā Covid-19 pandēmijas laikā izstrādāja jaunu pieeju notekūdeņu monitoringam, lai uzzinātu kaut ko vairāk par šo vīrusu, vēsta raidījums "900 sekundes".

Aizvadītā gada rudenī tika sākta valsts monitoringa programma, un šobrīd pilnvērtīgi programmā iesaistītas 12 pašvaldības.

Decembrī monitoringā tika novērots, ka sāk būtiski pieaugt vīrusa daļiņu skaits notekūdeņos, kas liecināja par strauju infekcijas pieauguma tuvošanos. Gadu mijā un šā gada sākumā tika novērots, ka daļiņu skaits stabilizējas, bet saslimušo skaits turpina pieaugt, norādīja "Bior" direktors Aivars Bērziņš.

Šobrīd notekūdeņos vīrusa daļiņu skaits ir mazāks, nekā tas tika novērots ar delta variantu. "Bior" direktors skaidroja, ka tas saistīts ar to, ka omikrona variants daudz mazāk izdalās caur cilvēka zarnu traktu.

Vislielākais Covid-19 izplatības pieaugums šobrīd novērojams Rīgas, Jēkabpils, Jūrmalas un Valmieras notekūdeņos.

No notekūdeņiem nav iespējams inficēties ar Covid-19. Notekūdeņos tiek meklētas Covid-19 vīrusa atliekvielas, kas nav dzīvotspējīgas, bet kas liecina par vīrusa iepriekšējo klātbūtni ūdenī un cilvēkos. Praksē ir bijuši gadījumi, kad cilvēki atteikušies strādāt notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, jo uzskatīja, ka tā varētu saslimt.

Notekūdeņu monitorings ļaus noteikt Covid-19 koncentrāciju notekūdeņos un prognozēt slimības uzliesmojumu. Šī metode tiek izmantota daudzās valstīs, lai noteiktu vīrusa izplatību noteiktās populācijās, kā arī jaunu vīrusa mutāciju savlaicīgai atklāšanai.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu