Kā iepriekš vairs nebūs nekad jeb kas patiesībā notiek ar sievietes vagīnu dzemdību laikā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Par spīti faktam, ka sievietes jau kopš mazotnes apzinās, ka agrāk vai vēlāk, iespējams, kļūs par mammām, šausmu stāsti par dzemdībām arvien turpina daiļā dzimuma pārstāves biedēt. Lielākās bažas ir saistītas ar to, kas dzemdībās notiks ar sievietes vagīnu, vēsta Lielbritānijas medijs "The Independent".

Vidējais mazuļa galvas diametrs ir 11,4 cm, savukārt vidējais sievietes vagīnas diametrs ir no 2,1 līdz 3,5 cm.  Izklausās neticami, ka kaut kas tik liels varētu mierīgi ietilpt tik šķietami šaurā vietā, taču

patiesība ir tāda, ka sievietes vagīna spēj itin viegli pielāgoties.

"Visticamāk, vagīna pēc dzemdībām pilnībā neatgriezīsies tās pirmsdzemdību stāvoklī, taču tam nevajadzētu būt problēmai. Mēs iesakām iegurņa muskulatūras vingrinājumus, piemēram, Kēgela vingrojumus, lai palīdzētu tonizēt vagīnas muskulatūru un novērstu nesaturēšanu," saka uroginekoloģe Sohiera Elneila.

Pēc dzemdībām dažām sievietēm vagīna ir nedaudz sausāka. "Vagīna pēc dzemdībām var būt sāpīga vai sūrstoša," atklāj Elneila, piebilstot, ka tas pāriet sešu līdz 12 nedēļu laikā.

"Pēc tam, kad tiks pārtraukta barošana ar krūti un atgriezīsies menstruācijas, estrogēna līmenis atgriezīsies pirmsgrūtniecības stadijā. Līdz ar to samazināsies arī sausums," saka ārste.

Un gluži tāpat, kā sāp nevainības zaudēšana, sāpīgākas ir arīdzan pirmās dzemdības, kā arī pastāv lielāka plīsumu iespējamība.

Pēcdzemdību sāpes var palīdzēt mazināt pretsāpju medikamenti, taču pirms to lietošanas ir jākonsultējas ar savu vecmāti vai ginekologu, it sevišķi barošanas periodā.

Tāpat pēc dzemdībām ir īpaši svarīgi ievērot intīmo higiēnu, īpaši, ja ir veikts griezums.

"Atkarībā no brūces lieluma pēc tās sadzīšanas paliks rēta. Ja pastāv bažas par griezuma dzīšanu, aprunājies ar savu māsiņu vai ārstu – tas ir īpaši svarīgi, ja ir sāpes, diskomforts vai pamani neparastu aromātu," iesaka ārste.

Un ir vērts sākt piestrādāt pie saviem iegurņa muskuļiem vēl pirms grūtniecības vai dzemdībām. Vienkārši sasprindzini un atslābini savus vagīnas muskuļus, it kā mēģinātu apturēt urinēšanu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu