Raidījums: Laboratorijās Covid-19 testēšanas kapacitāte izsmelta, kavējas testu rezultāti (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija.
Laboratorija. Foto: Evija Trifanova/LETA

Strauji augot Covid-19 saslimstībai un pieprasījumam pēc laboratoriju testiem, iedzīvotājiem nākas gaidīt vairākas dienas. Laboratorijas atzīst, ka kapacitāte ir gandrīz izsmelta. Veselības ministrija, meklējot papildu resursus jaunu punktu atvēršanai, atgādina, ka pašlaik cilvēki pašizolācijā var doties, ņemot vērā antigēnos paštestus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Arī svētdien daudzviet pie laboratorijām varēja novērot nelielas rindas. Darbdienās veikto testu skaits krietni pārsniedz 20 tūkstošus, bet piektdien tas tuvojās pat 27 tūkstošiem.

Laboratorijās atzina, ka to kapacitāte ir izsmelta, kavējas arī rezultātu nosūtīšana iedzīvotājiem.

"E. Gulbja laboratorijas" projektu vadītāja Džineta Dimante Latvijas Televīzijai norādīja: "Pacientiem jāņem vērā, ka rezultāti kavējas, tieši tāpēc, ka mūsu kapacitāte ir pilnībā noslogota vai pat pārslogota. Saistībā ar lielo pozitīvo rezultātu skaitu tas aizņem arī vairāk laika apstrādei, tāpēc arī kavējas. Mēs jaunus punktus neplānojam atvērt."

Veselības ministrijā skaidroja, ka patlaban meklē papildu resursus laboratoriju kapacitātes palielināšanai, un atgādināja, ka pietiek ar antigēna paštestu, lai dotos pašizolācijā. Šādu kārtību šonedēļ apstiprināja valdība. Arī skolēniem pēc karantīnas vairs nevajag laboratorijas testu, lai atgrieztos skolā.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders teica: "Ar 11. dienu, ja bērns ir vesels, viņam nekādu simptomu nav, viņš var iet uz izglītības iestādi un nav nepieciešams laboratorijas tests vai ārsta izziņa par to, ka karantīnas laiks ir beidzies. No vienas puses, tiek meklēti risinājumi, lai veicinātu laboratorijas izmeklējumu pieejamību, no otras puses, ir mainīta kārtība, lai nebūtu tik liels pieprasījums uz laboratoriju testiem."

Lai situāciju normalizētu, ministrija vērtē arī iespēju noteikt prioritātes testu nodošanai. Tā jau bijis iepriekš, taču pagaidām lēmums vēl nav pieņemts.

"Tas tika skatīts speciālistu vidū, bet patlaban nekāds gala lēmums nav pieņemts," uzsvēra Šneiders.

Pašlaik antigēna testi dod iespēju doties pašizolācijā un atgriezties no karantīnas, taču, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu, joprojām nepieciešams laboratorijas tests.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu