Tongas iedzīvotājs pēc cunami viļņa jūrā izdzīvo 27 stundas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vulkāns Tongas Karalistē iemūžināts no kosmosa.
Vulkāns Tongas Karalistē iemūžināts no kosmosa. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Kāds 57 gadus vecs Tongas iedzīvotājs izdzīvoja 27 stundas jūrā pēc postošā cunami, kas skāra salu. Viņš sacīja, ka bijis tuvu nāvei deviņas reizes, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tongas iedzīvotājs stāsta, ka salā, kurā dzīvoja aptuveni 60 cilvēku, tika iemests jūrā. Viņš sākotnēji bija uzkāpis kokā, lai aizbēgtu no lielajiem viļņiem, bet, kad viņš nokāpa, cits liels vilnis viņu nogāza lejā.

"Viļņi visu laiku virpuļoja šurp un turp. Ienāca prātā, ka jūrā ir gan dzīvība, gan nāve. Kamēr es nesasniedzu krastu, es nezināju, vai dzīvošu vai miršu," viņš sacīja.

Vīrietis stāstīja, ka viņam lēnām izdevies aizpeldēt 7,5 kilometrus līdz galvenajai salai, pēc 27 stundu peldes sasniedzot krastu.

Viņa varoņdarbi ir izplatījušies sociālajos medijos, un dažkārt viņu dēvē par "īstu akvamenu", atsaucoties uz komiksu un filmas varoni.

Jau vēstīts, ka 15. janvārī Tongas Karalistes salā milzīgs zemūdens vulkāna izvirdums izraisīja cunami viļņus. Tika evakuēti cilvēki, kuri dzīvoja Tongas krastos, kā arī vairākās Klusā okeāna dienvidu salās, vēstīja aģentūra "Reuters".

Interneta un telefona sakari tika pārtraukti aptuveni ap pulksten 18.40 pēc vietējā laika, atstājot 105 000 salu iedzīvotājus praktiski bez saziņas.

Satelītu attēlos tika fiksēts gan vulkāna izvirdums, gan arī izvirduma sekas.

Vulkāna Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izvirdums radīja triecienviļņus Klusā okeāna dienvidu daļā. Tongas galvaspilsētā Nukualofā novērots 1,2 metrus augsts cunami, vēstīja Austrālijas Meteoroloģijas birojs.

Tongas galvaspilsēta atrodas tikai 65 kilometrus uz ziemeļiem no vulkāna.

No vulkāna izplūstošās gāzes, dūmi un pelni sasniedza 20 kilometru augstumu debesīs, paziņoja Tongas ģeoloģijas dienests.

Astoņas minūtes ilgais izvirdums bija tik spēcīgs, ka Fidži, kas atrodas vairāk nekā 800 kilometru attālumā, to varēja dzirdēt kā "skaļus pērkona dārdus", stāstīja galvaspilsētas Suvas amatpersonas. Fidži valdība ieteica cilvēkiem zemās piekrastes zonas pamest un atvēra evakuācijas centrus.

Tika izziņota cunami trauksme, un iedzīvotāji centās patverties augstākās vietās. No pils galvaspilsētas tika evakuēts Tongas karalis Tupou VI.

Jaunzēlandes Aizsardzības spēki uzraudzīja situāciju Tongā un bija gatavi sniegt atbalstu, ja to lūgs Tongas valdība, tomēr lūgums netika izteikts.

Varasiestādes daudzviet Klusā okeāna reģionā, arī Samoa, Fidži un Jaunzēlandē izziņoja cunami trauksmi, mudinot iedzīvotājus turēties pa gabalu no krasta iespējamo spēcīgo un neaprasto straumju, kā arī neprognozējamo uzplūdu dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu