AM: Krievija maldinoši ziņo par Latvijas inspektoru ierašanos kaimiņvalstī (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas aizsardzības nozares pārstāvjiem šonedēļ bija plānota Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Eiropas (EDSO) bruņojuma kontroles inspekcijas vizīte Krievijā, taču Latvija saņēmusi vizītes atteikumu un vienlaikus Krievijas Aizsardzības ministrijas vietnē maldinoši ziņots par Latvijas inspektoru ierašanos.

Vizīte bija plānota no 24.janvāra līdz 29.janvārim, taču 21.janvārī Latvija saņēma vizītes atteikumu. 24.janvārī Krievijas Aizsardzības ministrijas vietnē maldinoši ziņots par četru Latvijas inspektoru ierašanos, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrija.

"Šis atteikums nav izprotams situācijā, kad Krievija masveida koncentrē savu karaspēku pie Ukrainas robežas, tai pat laikā apgalvojot, ka neplāno iebrukumu.

Aizbildināšanās ar Covid-19 ierobežojumiem liek domāt, ka Krievijai ir kas slēpjams un ka tā nevēlas atklāt savu militāro aktivitāšu patiesos apmērus un nodomus, kā to paredz sadarbība EDSO," pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Latvijas pārstāvju inspekcijas mērķis bija apmeklēt Brjanskas un Smoļenskas apgabalus, lai noteiktu apmēru militārajām darbībām, kas tiek veiktas šajos apgabalos, īpaši tādu, par kurām iepriekš jābrīdina Vīnes dokumenta ietvaros. Inspekcijas laikā Latvijai būtu bijusi iespēja saņemt informāciju par šajos apgabalos izvietotajām militārajām vienībām, to struktūru, uzdevumiem un aktivitātēm.

Vizītes atteikuma formālais iemesls bija Covid-19 radītie izaicinājumi, taču Latvijas puse norāda, ka pandēmija nav ietekmējusi Krieviju īstenot liela mēroga iesaukumu bruņotajos spēkos un militāros manevrus.

2021.gada novembrī un decembrī Latvija, izrādot atvērtību un rīkojoties saskaņā ar bruņojuma kontroles saistībām, uzņēma Krievijas bruņoto spēku virsniekus līdzīgās vizītēs, neraugoties uz mūsu valstī tolaik noteiktajem Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumiem.

Mnistrijā norāda, ka inspekcijas vizītes un bruņojuma kontroles saistību ievērošana ir īpaši būtiska šajā laikā, kad Krievija rīko liela mēroga militārās mācības kopā ar Baltkrieviju un pulcē karaspēku pie Ukrainas robežām.

Vīnes dokuments kalpo kā instruments, ar kura palīdzību var skaidrot un detalizēti informēt pārējās EDSO dalībvalstis par militārajām aktivitātēm un ar tām saistītajiem nodomiem. Uzņemot vizītes, EDSO dalībvalstis demonstrē atvērtību un apņemšanos pildīt starptautiskās saistības saskaņā ar Vīnes dokumentu, kas paredz ikgadēju brīvprātīgu militārās informācijas apmaiņu, novērtējuma un inspekcijas vizītes starp EDSO dalībvalstīm.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu