Slimnīcas vadītājs: Liedzot augstskolām uzņemt rezidentus par maksu, aizvien vairāk trūks speciālistu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķi. Ilustratīvs attēls.
Mediķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Arveds Breidaks/Postimees

Liedzot augstskolām uzņemt rezidentus par maksu, slimnīcās aizvien vairāk trūks speciālistu, pauda SIA "Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas" valdes priekšsēdētājs Juris Lācis.

Viņš šorīt informēts, ka Rīgas Stradiņa universitāte saņēmusi Veselības ministrijas (VM) vēstuli, kurā norādīts, ka augstskolām būs liegts uzņemt rezidentus par maksu. Aģentūrai LETA VM nesniedza komentārus par to, kāpēc šāda vēstule izsūtīta.

"Ja VM nāk klajā ar šādu piedāvājumu, tad tai ir jānodrošina alternatīvs piedāvājums, kuru pašlaik mēs neredzam. Atsevišķās specialitātēs ir vien pāris rezidentūras vietas, bet slimnīcām šo speciālistu ļoti trūkst. Nav normāli, ja par vienu speciālistu ir jācīnās vairākām slimnīcām," pauda Lācis.

Pašlaik Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā esot divi maksas rezidenti, bet rudenī viņi vēlētos, piemēram, rezidentu gastroenteroloģijā, kur uzņem vien dažus cilvēkus. Lācis uzsvēra, ka slimnīca ir gatava apmaksāt rezidentūru un maksāt stipendiju, lai nākotnē slimnīcai būtu speciālists, kurš var sniegt palīdzību pacientam.

"Galvenais zaudētājs no šādiem lēmumiem ir pacients, kuram nav iespēju saņemt kvalitatīvu pakalpojumu," sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Viņš atgādina, ka pašlaik nepietiekama finansējuma dēļ studijas rezidentūrā ir liegtas ļoti daudziem labi sagatavotiem jauniešiem. Ja viņiem nebūs iespēju studēt par maksu rezidentūrā, tad valsts riskē ar ļoti lieliem cilvēkresursu zaudējumiem.

Vidzemes slimnīcas ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa norāda, ka pašlaik slimnīcā ir septiņi maksas rezidenti, kuriem slimnīca maksā studiju maksu, bet no šā gada 1.janvāra viņi saņems arī algu. Viņas ieskatā valstij vajadzētu nodrošināt pietiekami skaitu rezidentūras vietu, lai valstī netrūktu speciālistu.

Kā vēstīts, šā gada budžetā tika rasti 5,6 miljoni eiro, lai no 2022.gada visiem maksas rezidentiem tiktu nodrošināts atalgojums tādā pašā līmenī kā pārējiem rezidentiem.

Pateicoties piešķirtajiem līdzekļiem, beidzot tiks atrisināta 15 gadus ieilgusī problēma, kad maksas rezidenti par savu darbu nevarēja saņemt nedz atalgojumu, nedz arī sociālās garantijas, aģentūrai LETA pērnā gada nogalē pauda Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes loceklis, neirologs Jānis Vētra.

Viņaprāt, rastā finansējuma apmērs ir pietiekams, lai nodrošinātu visiem rezidentiem valsts finansējumu, savukārt kopumā par nākamā gada budžetu mediķis atzīmē, ka ar to panāktas vairākas noderīgas lietas - maksas rezidentūras izbeigšana un papildu budžeta vietas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu