Kādam vīrietim par senlietu nelikumīgu iegūšanu piemēro sabiedrisko darbu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Prokuratūra janvārī piemērojusi sabiedrisko darbu kādam vīrietim par valstij piederošu senlietu nelikumīgu iegūšanu un glabāšanu, informē prokuratūra.

Rīgas Ziemeļu prokuratūra kādam vīrietim piemēroja 70 stundas sabiedriskā darba par to, ka viņš nelikumīgi ieguva un glabāja valstij piederošas senlietas, kurām vajadzēja atrasties muzeja krājumā.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis, izmantojot tīmekļvietni "www.antik-war.lv", nelikumīgi iegādājās un glabāja Latvijas aizsardzībā esošas senlietas: 11 monētas no vara un desmit monētas no sudraba, kuru kopējā vērtība ir 131 eiro.

Atbilstoši likumam "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" arheoloģiskās senvietās zemē, virs zemes vai ūdenī atrastas senlietas ar datējumu līdz 17.gadsimtam ieskaitot, pieder valstij, un tās glabā publiskie muzeji.

Šis noteikums neattiecas uz senlietām, par kurām līdz 2013.gada 30.martam persona ir paziņojusi Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei, kā arī uz senlietām, kuru likumīgu izcelsmi persona ir pierādījusi pēc 2013.gada 30.marta un saņēmusi par to Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes rakstveida apliecinājumu.

Minētajā likumā noteikts, ka par objektiem, kuri atrasti zemē, virs zemes, ūdenī, būvēs vai to daļās un atliekās un kuriem varētu būt vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība, kā arī par to atrašanas vietu un apstākļiem atradējs nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu dienu laikā rakstveidā paziņo Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei.

Apsūdzētais vīrietis, pārkāpjot minētās likuma normas, labprātīgi nenodeva valstij piederošas senlietas un arī nepaziņoja par tām pārvaldei, tādējādi nelikumīgi ieguva un glabāja monētas.

Apsūdzētā persona pilnībā piekrita tai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu