Jauni atklājumi Ādamsona lietā: deputāts izspiegojis partijas biedrus (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušā gada jūnijā Valsts drošības Dienests, pateicoties arī lielam Satversmes aizsardzības biroja atbalstam, aizturēja Saeimas deputātu no Saskaņas Jāni Ādamsonu. Viņa lieta par iespējamu spiegošanu jeb neatļautu ziņu vākšanu un nodošanu Krievijas vēstniecības cilvēkiem, šobrīd nonākusi tiesā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Jau rudenī raidījums atklāja, kuri bijušie Valsts drošības dienesta cilvēki iesaistīti spiegošanas lietā. Šobrīd noskaidrojušies fakti, kas bijuši nepatīkami pašiem Ādamsona partijas biedriem. Regīna Ločmele Luņova Ādamsonu sarunā ar "Nekā personīga" nosauca par lupatu, kas rīkojies virsniekam nepiedodami.

2018. gads: "Saskaņa" gatavojas Saeimas vēlēšanām. "Nekā personīga" un citi mediji vairākus gadus aprakstījuši šaubīgus partijas biedru darījumus Rīgas domē un pašvaldības pārraudzītajos uzņēmumos.

Bet tobrīd publiski no izmeklēšanas iestādēm atskaitot NANO ūdens lietu, citu ziņu par daudz miljonu afērām nav. Partija izskatās tik pat glancēta un labi iepakota kā ārvalstīs par lielām naudām algoto konsultantu veidotajās reklāmās.

2019. gada sākums: KNAB Rīgas Satiksmes lietas ietvaros izkrata Rīgas mēru un partijas līderi Nilu Ušakovu. Ušakovs apgalvo, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. Pavasarī seko KNAB kratīšanas Rīgas tūrisma birojā.

Raidījums jau tolaik stāstīja, ka KNAB uzgājis vairākus maksājumus, ko tieši laikā pirms vēlēšanām Rīgas tūrisma attīstības birojs veicis ārvalstīs nolīgtajam konsultantam Lukam Meijeram un vairākiem viņa sadarbības partneriem Spānijā un Zviedrijā. Visticamāk šādi slēpti apmaksāta "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņa.

2019. gada rudens: "Saskaņas" Saeimas pēcvēlēšanu kongress. Noskaņa drūma, līderi mēģina smaidīt, bet biedri neslēpj rūgtumu.

Saeimas deputāts, "Saskaņas" biedrs Andrejs Klementjevs teica: "2019. gads bija tāds kā lūzums partijā, tāpēc, ka Saeimas deputāti, kur dzīvojuši attālināti no Rīgas domes un saprotu, ka komunikācija mums ir tikai partijas formātā, privātas nav. Tā informācija, kas parādījās masu medijos, to mums bija arī grūti sagremot. Ļoti grūti bija turēt to uz spiedienu no sabiedrības, no jums un visiem pārējiem, kuri spieda uz ielām, šajā pat pagalmā tajā vasarā.

Kad izpeldēja tās visas krimināllietas, tās nelikumības, mums vajadzēja nest atbildību, jo mēs kā sabiedrība nesām atbildību. Bet bija arī kauns atzīsties, ka es arī par to nezināju."

Kā neoficiālās sarunās apstiprina vairāki redzami "saskaņieši", ierindas biedram Jānim Ādamsonam partijā bija īpašs statuss. Bijušais ministrs ikdienā demonstratīvi stāstījis faktus no dažādām skaļām krimināllietām vai publiskiem skandāliem. Skaidrs, ka viņam bijis kāds savējo loks, kur šīs ziņas Saeimas deputāts smēlies.

Daļa "saskaņiešu" min, ka Ādamsons juties nenovērtēts. Arī politiski. Daži biedri vērtē, ka viņš bijis ļoti ciešs Urbanoviča sabiedrotais un viss, ko Ādamsons darījis un runājis, noticis ciešā sazobē ar Saskaņas līdera akceptu. Izskan pat apzīmējums, ka Ādamsons bijis Urbanoviča "torpēda".

Saeimas aizsardzības komisijā viņa uzdevums bijis rīkot skandālus un nekārtības. Un arī viņam inkriminētie kontakti ar Krievijas vēstniecībai pietuvinātām personām dažu saskaņiešu prāt notikuši ne bez kā partijā pieņemts teikt "Lielā Jāņa" ziņas.

Ādamsons 2019. gadā sacīja: "Kāpēc uz Saeimas vēlēšanām aģitācijas materiālus saņemam nedēļu pirms vēlēšanu dienas? Nu būsim reālisti, nav reāli viņus izplatīt. Kāpēc mēs pieaicinām ļoti dārgus konsultantus, bet viņu atdeve ir apšaubāma. Es šodien nedzirdēju no revīzijas komisijas vadītāja nevienu ciparu, izņemot 10 procentus. Ka mums ir palielinājusies biedru naudu iekasēšana. Bet kā ir ar mūsu debitu, kredītu, kādi ir bijuši ienākumi, kādi izdevumi, cik mēs esam izdevuši?

Saeimas vēlēšanās, Eiroparlamenta vēlēšanās, pašvaldības vēlēšanās? Kāpēc pēdējos 10 gadus mēs esam koncentrējušies tikai uz vienu pašvaldību un uzskatām, ka tas ir labi, kāpēc atbalsts, tai skaitā finansiāli, morāli un politiski, nesaņem visi pārējie reģioni?"

"Nekā personīga" zināms, ka 2018. un 2019. gadā vairākkārt Ādamsonam notikušas tikšanās Purvciema restorānā "Erebuni".

Viņa kontaktpersona bija Genādijs Silonovs. Jau rudenī vēstīts, ka vēl dienu pirms deputāta kratīšanas, aizvadītā gada 9. jūnijā, Rīgas lidostā roku dzelži uzlikti 1963. gadā dzimušam Krievijas pilsonim Silonovam.

Publiski pieejama tikai viena viņa fotogrāfija. Silonovs dzimis un audzis Latvijā. Mācījies Aviācijas institūtā. Bijis Latvijas PSR VDK kapteinis. Strādājis nodaļā, kas darbojās ar organizēto noziedzību.

Pēc PSRS sabrukuma un vietējā VDK likvidēšanas pārcēlies uz Krieviju, bet uz Latviju turpinājis regulāri braukt. Un sadarbojies ar Krievijas Federālo drošības dienestu FSB.

Raidījumam zināms, ka restorānā Ādamsons Silonovam atskaitījies par iepriekš viņam uzdoto uzdevumu - aprakstīt, kuri cilvēki Saskaņas iekšienē nodarbojas ar drošības jautājumiem. Vairākas tikšanās notikušas 2019. gadā.

Kontaktpersonai deputāts nodevis apkopojumu par Kariņa valdības veidošanas aizkulisēm. Bet vairākās sarunās nodota informācija par Saskaņas iekšienē notiekošo. Ādamsons izvaicāts par partijas slikto finanšu stāvokli.

Deputāts sarunā ar Silonovu apgalvojis, ka "Saskaņa" ir bankrota priekšā - parādi sasniedz 400 tūkstoš eiro. Citā reizē stāstījis, ka partijas plānos ir no savām rindām izslēgt Nilu Ušakovu. Vēl Ādamsons kādā no 2019. gada sarunām dižojies, ka ir bijis KNAB un iesniedzis sev zināmās ziņas par nelikumībām partijas finanšu lietās.

Saeimas deputāts, "Saskaņas" priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs 2019. gadā teica: "Nu, redziet, tas man bija vispirms jau izbrīns. Jo man likās, ka mēs bijām atklāti, es personīgi pret Jāni Ādamsonu, un viņš varēja nākt man stāstīt savus redzējumus, šaubas, bažas vai kritiku kādu par būšanu partijā. Tas liekas jocīgi. Vai viņš to darīja no laba prāta vai kāda mudināts, es to nezinu. Viņš ir atstājis mūsu rindas."

Saeimas deputāte, "Saskaņas" biedre Regīna Ločmele-Luņova sacīja: "Es uzskatu, ka vīrietim vārds gods, tam jābūt pirmajā vietā. Jā, vai tu esi godīgs, vai tu esi tīrs un Es visu laiku domāju, ka Jānis Ādamsons ir tieši tāds.

Ka viņš varētu visu, ko viņš domā, pateikt sejā, un viņš ar to principā publiski lepojās, ka viņš ir tāds, kurš var nelietim, teikt, ka tas ir nelietis, zaglim, ka viņš ir zaglis. Pazaudēt ilūziju par cilvēku, ka viņš, izrādās, ir vienkārši kā lupata. Nu, priekš manis tas tā ir, jā."

"Uzzinājām par to tikko tikko. Negribas ticēt vai Jānis gribēja ar to ziņojuma kaitēt partijai," sacīja Klementjevs.

Raidījums Ādamsonam vaicāja: "Mēs gribējām vienu īsu jautājumu noprecizēt, kas bija tas arguments, kāpēc jūs gājāt 2019. gadā uz KNAB, stāstījāt par Saskaņas iekšējām lietām?"

Viņš atbildēja: "Kā lai es zinu? Es tādu neatceros."

Raidījums Urbanovičam vaicāja: "Ir teikts, ka 19. gadā partijas iekšienē ir diezgan nopietni runāts par Nila Ušakova izslēgšanu no partijas, kāpēc tas solis netika sperts līdz galam?"

Viņš atbildēja: "Es nezinu, kas ir tie kas ir runājuši ar Ādamsonu par šo."

Raidījums vaicāja: "Partijā nav bijušas diskusijas?"

Urbanovičs atbildēja: "Partijā ir bijušas par visu ko diskusijas - kritika vērsta uz mani, uz Nilu. Mums neviens nav brīvs no kritikas, un visi bijuši kritizēti, bet iekšienē. Savukārt atkal kādas, teiksim, spriešanas par kāda slēgšanu, viņas jau noteikti ļoti atklāti un tā vietā ir valde. Tur mēs esam ik pa brīdim no kāda šķīrušies no partijas."

Raidījums vaicāja: "Bet jautājums par Ušakova kunga izslēgšanu?"

Deputāts sacīja: "Nav bijis nekad. Mani izbrīna šis jautājums patiesībā."

KNAB raidījumam par Ādamsona iespējamo iesniegumu plašāk nerunā. Privātpersonu iesniegumus birojs nekomentējot. Ziņas par to kā Ādamsons par paša partijas biedriem stāstījis Krievijas vēstniecībai un visticamāk nodevis arī KNAB, "saskaņieši" uzzinājuši vasarā, kad drošībnieki prasījuši balsot par Ādamsona izdošanu.

Ločmele-Luņova teica: ""Saskaņas" deputāti un valdes locekļi palīdzēja ar naudu Ādamsona ģimenei, jo viņam nemaksā algu Saeimā, bet ģimenei ir hipotekārais kredīts. Un citi izdevumi. Tajā skaitā arī par advokātu. Mēs palīdzējām finansiāli un pārdzīvojām vai viņš tiek ārstēts, jo viņa veselības stāvoklis ir ļoti slikts."

Klementjevs teica: "Mums bija iespēja palīdzēt ģimenei. Un frakcijā visi deputāti palīdzēja, kamēr Jānis bija cietumā. Bet, kad runa gāja par to, ka varētu palīdzēt ar izpirkšanas naudu, mums frakcijā tas nestāvēja. Jo partijas biedriem tā informācija "sita pa sirdi" un nevarēja ar atvērtu sirdi rīkoties. Sakarā ar to es domāju - kad Jānis atgriezīsies Saeimā, būs tādi partijas biedri, kas viņam nepaspiedīs roku."

Kā šonedēļ raidījumam apliecināja KNAB, aizdomās par Rīgas tūrisma attīstības biroja iespējamu izmantošanu Saskaņas konsultantu apmaksāšanā, KNAB joprojām turpina gaidīt ziņas no ārvalstu dienestiem. Atgādināsim, ka pagājuši jau gandrīz trīs gadi kopš brīža, kad izmeklētāji šajā lietā izkratīja Rīgas domes telpas un vairāku deputātu dzīvesvietas.

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu