Atsevišķiem uzņēmumiem Covid-19 augstās izplatības dēļ nākas apturēt darbību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uzraksts "Slēgts" skatlogā.
Uzraksts "Slēgts" skatlogā. Foto: Zane Bitere/LETA

Covid-19 augstās izplatības apstākļos ir uzņēmumi, kuriem nākas īslaicīgi pārtraukt vai ierobežot darbību, atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes loceklis Jānis Lielpēteris.

Viņš norādīja, ka pandēmijas divi gadi vairumam iedzīvotāju un arī uzņēmumu iemācījuši ievērot epidemioloģiskās drošības principus ikdienas dzīvē. "Ja mēs pašreiz būtu pandēmijas pirmajā vilnī, tad situācija būtu daudz sliktāka. Šobrīd virkne tautsaimniecības nozares spēj strādāt attālināti," sacīja Lielpēteris

Vienlaikus viņš atzina, ka Covid-19 augstā izplatība sagādā sarežģījumus nozarēs, kur strādāšana attālināti nav iespējama, piemēram, tirdzniecības, bāru, viesmīlības un rūpniecības nozares. "Šobrīd par lielu ražošanas procesu pārrāvumu signālus neesam saņēmuši. Esam gan dzirdējuši par vietām, kam nācies īslaicīgi apturēt darbu vai kaut kā pielāgoties, lai darba procesu noturētu iepriekšējos apmēros," teica Lielpēteris.

LTRK valdes loceklis pauda atzinību uzņēmumiem, kuri izstrādājuši un seko līdzi iekšējās darbības protokoliem, epidemioloģiskās drošības ievērošanai, piemēram, organizējot darba kolektīvu "burbuļus", lai tad, ja kāds no darbiniekiem saslimst ar Covid-19, tas nenotiek ar visiem.

"Uzņēmēji arī ļoti skrupulozi seko līdzi savu darbinieku veselībai, un, ja ir kaut mazākās aizdomas par problēmām ar veselību, tad ierasties nevar. Uzņēmēji ļoti labi apzinās riskus," uzsvēra Lielpēteris.

Tai pat laikā viņš minēja, ka atbilstoši speciālistu izteiktajām prognozēm par Covid-19 omikrona varianta izplatību tuvākajās nedēļas varētu būt dzirdams par aizvien vairāk gadījumiem, kad uzņēmumiem īslaicīgi var nākties savu darbību apturēt vai ierobežot.

Jautāts, vai pašreizējos Covid-19 ierobežojumus Latvijā vajadzētu atcelt vēl pirms ārkārtējās situācijas beigām 28.februāri, Lielpēteris atzīmēja, ka LTRK ieskatā būtu jāseko tam, kādas ir epidemioloģiskās drošības prasības Lietuvā un Igaunijā. "Ja kaimiņvalstīs ierobežojumi paliek mazāki, bet mums tie turpinās, tad skaidrs, ka tādā situācijā Lietuvā un Igaunijā bizness var strādāt daudz brīvāk, un arī Latvijas iedzīvotāji savu naudu biežāk izvēlēsies atstāt tur," teica Lielpēteris.

Jau vēstīts, ka, strauji izplatoties Covid-19 omikrona paveidam, Latvija pašreiz piedzīvo augstākos saslimstības rādītājus kopš pandēmijas sākuma. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pašreiz ir pārsniedzis 4600 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies gandrīz 6000 biedru - visu Latvijas reģionu un nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, asociācijas, pilsētu uzņēmēju klubi, un citas uzņēmēju apvienības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu