Motokluba bijušajam prezidentam stājas spēkā cietumsods par dalību Donbasa separātistu rindās (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: New Africa/ Shutterstock

Augstākajai tiesai neierosinot kasācijas tiesvedību, stājies spēkā piecu gadu cietumsods krimināllietā, kurā par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā Donbasa separātistu rindās apsūdzēts bijušais kāda motokluba prezidents Ivars Kellijs.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Kellijam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem. Viņš par spriedumu iesniedza apelācijas sūdzību. Rīgas apgabaltiesa pērn rudenī lēma negrozīt pirmās instances tiesas spriedumu.

Augstākā tiesa norāda, ka, izvērtējot apsūdzētā kasācijas sūdzībā minētos argumentus, AT neradās šaubas par pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav būtiskas nozīmes judikatūras veidošanā.

AT lēmumā norāda, ka apsūdzētā izvirzītais arguments par tiesas pieļautajiem pārkāpumiem, atzīstot viņu par vainīgu, saistīts ar sūdzības iesniedzēja atšķirīgo viedokli par noziedzīgā nodarījuma faktiskajiem apstākļiem un lietā iegūto pierādījumu izvērtējumu.

Pirmās instances tiesa, kuras spriedumu apelācijas instances tiesa atstājusi negrozītu, savus atzinumus par apsūdzētā vainīgumu pamatojusi ar lietā iegūtajiem pierādījumiem, tostarp apsūdzētā un liecinieku liecībām, kā arī rakstveida pierādījumiem, proti, ziņām, kas ietvertas no Ukrainas Ģenerālprokuratūras un Ukrainas ārvalstu izlūkošanas dienesta un Ukrainas drošības dienesta.

AT arī norāda, ka apelācijas instances tiesa motivēti atzinusi, ka lietā iegūti pietiekami un ticami pierādījumi tam, ka apsūdzētais no 2015. gada 19. februāra līdz 2016. gada 5. maijam Ukrainas teritorijā, atrodoties bruņotas militārās vienības "Doņeckas Tautas Republika" Aizsardzības ministrijas 1. armijas 7. korpusa atsevišķās strēlnieku brigādes izlūkošanas diversijas grupas sastāvā kā strēlnieks, ir prettiesiski aktīvi piedalījies bruņotā konfliktā, kā arī piedalījies 2015. gada 9. maija parādē Doņeckas Tautas Republikas Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka vienības sastāvā.

Par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā 2019. gada nogalē uz apsūdzēto sola ir madonietis Kellijs, kurš, saskaņā ar apsūdzības versiju, laika posmā no 2015. gada februāra līdz 2016. gada maijam karojis Donbasa separātistu rindās.

Apsūdzētais tika aizturēts 2016 .gadā. Iepriekš viņam bija noteikti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un policijas uzraudzība, taču vēlāk šie drošības līdzekļi atcelti.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Kellijs iepriekš bija Madonas novadā reģistrētās biedrības "Igora Titova motoklubs" prezidents.

Valsts drošības dienests iepriekšējos gados ierosinājis un prokuratūrai nodevis vairākas krimināllietas, kurā Latvijas valstspiederīgiem inkriminē prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainas teroristu rindās. Lielākā daļa šo personu ir izsludinātas meklēšanā, tostarp nacionālboļševiks Beness Aijo.

2019. gadā AT atstājis negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru daugavpilietim Artjomam Skripņikam par piedalīšanos bruņotajā konfliktā Austrumukrainā, apmācot jaunos karavīrus, piespriests piecu gadu cietumsods. Šis spriedums stājies spēkā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu