""Grēko" principā visas nozares." Kā notiek Covid-19 sertifikātu pārbaude uzņēmumos? (22)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 sertifikāta pārbaude.
Covid-19 sertifikāta pārbaude. Foto: Sintija Zandersone/LETA

No pērnā gada 15. decembra gan privātajā, gan publiskajā sektorā klātienē nodarbināti drīkst būt tikai cilvēki ar sadarbspējīgiem Covid-19 sertifikātiem. "Apollo" vērsās pie Valsts darba inspekcijas, lai noskaidrotu, kā tas tiek uzraudzīts.

"Patlaban ir veiktas vairāk par 200 pārbaudēm,

un tās mēs veicam klātienē, kur mēs pārbaudām, vai darbiniekiem ir derīgi sadarbspējīgie Covid-19 sertifikāti un vai viņi lieto sejas maskas.

Situācija ir tāda, ka sertifikāti lielākoties ir. Ar sejas maskām ir tā, ka tās ir izsniegtas un kāds godprātīgi lieto, bet kāds to tur zem deguna, tad inspektors to ar viņiem pārrunā. Visbiežāk šāda veida pārkāpumi beidzas ar mutvārdu aizrādījumu," ziņu medijam "Apollo.lv" norāda Rīgas reģionālās Valsts darba inspekcijas galvenā valsts inspektore Evita Leonova-Bērziņa.

Tomēr tiek konstatēti gadījumi, kad nodarbinātajiem nav sadarbspējīga Covid-19 sertifikāta. Pērn kāds uzņēmums vēl tika sveikā vien ar mutvārdu aizrādījumu, tomēr Leonova-Bērziņa norāda:

"Pašlaik mums lietvedībā ir četras lietas. Mēs skatīsimies kā tās beigsies. Drīzāk šajos gadījumos mēs vairs nevaram runāt, ka tas būtu mutvārdu aizrādījums."

Viņa atklāj, ka patlaban neizceļas konkrētas nozares vai reģioni, kur problēmas būtu vairāk.

""Grēko" principā visas nozares," skaidro Leonova-Bērziņa. Gadījumi bijuši gan būvniecības, gan sabiedriskā transporta, gan ēdināšanas uzņēmumos, tāpat pārkāpumi konstatēti biroja darbinieku vidū, domājot, ka pārbaudes viņus neskars.

Valsts darba inspekcijas pārstāve norāda, ka fiziskām personām par epidemioloģisko prasību neievērošanu var piespriest sodu no 10 līdz 2000 eiro, bet fiziskām no 140 līdz 5000 eiro.

"Ir tādi uzņēmumi, kas vēl riskē. Piemēram, ēdināšanas sektorā tie nav darbinieki, kas strādā ar klientiem. Visbiežāk tie ir tie, kas strādā kaut kur tālāk, kaut kur virtuvē, ir kādi palīgstrādnieki, kas ar klientiem nesatiekas, bet jebkurā gadījumā viņiem nav atļauts strādāt bez derīga Covid-19 sertifikāta," tā Leonova-Bērziņa.

Valsts darba inspekcija dažādi izvēlas uzņēmumus, pie kuriem doties pārbaudēs.

"Tās ir gan kopīgas pārbaudes ar policiju, gan tie ir iedzīvotāju vai darbinieku iesniegumi, ka viņi ir piefiksējuši, ka, iespējams, kāds cilvēks strādā bez sertifikāta. Tāpat tās nav tikai epidemioloģiskās drošības pasākumu pārbaudes, bet arī reidi, lai konstatētu arī nereģistrētās nodarbinātības faktu," skaidro Leonova-Bērziņa.

Viņa arī norāda, ka sabiedrība kļūst aizvien saprotošāka. Cilvēki saprot, ka tas ir nepieciešams, lai mēs tiktu laukā no šīs krīzes.

Jau vēstīts, ka valdības rīkojumā tika noteikts pārejas periods cilvēkiem, kas sākuši vakcināciju pret Covid-19 līdz 2021. gada 15. novembrim un vēl nebija ieguvuši vakcinācijas sertifikātu. Gadījumos, kad vakcinācijas process tika sākts līdz 15. novembrim, darbinieki varēja turpināt darba pienākumus, veicot regulāru testēšanu pret Covid-19.

Testu izmaksas darbinieki sedza no saviem līdzekļiem vai to apmaksāja darba devējs. Visām personām, kas strādā publiskajā sektorā un privātajā, ja vien viņas nestrādā savā dzīvesvietā, bija pienākums iegūt sadarbspējīgo vakcinācijas sertifikātu līdz 15. decembrim.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu