Amatpersona: Par pakāpeniskām pārmaiņām sertifikātu lietojumā varēs runāt, kad būsim nonākuši "pilnīgajā omikrona vilnī"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 sertifikāta pārbaude.
Covid-19 sertifikāta pārbaude. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Par pakāpeniskām pārmaiņām sertifikātu lietojumā varēs runāt, kad Latvija būs nonākusi "pilnīgajā omikrona vilnī", kas lielā mērā nozīmētu Covid-19 delta paveida izzušanu sabiedrībā, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV).

Viņa, atbildot uz deputāta Māra Možvillo (PCL) jautājumu par pašlaik izmantotajiem Covid-19 kvadrātkodiem sertifikātu veidā, sacīja, ka februāra laikā ir plānots sagatavot izejas stratēģiju no Covid-19, un jautājums par sertifikātiem un "zaļajām" un "sarkanajām" zonām ir viens no darbakārtībā esošajiem.

Siliņa pauda, ka Latvija pašlaik laika ziņā mazliet iepaliek no citām Eiropas valstīm omikrona izplatībā, jo šis variants valsti sasniedza vēlāk.

"Diemžēl mums cilvēki slimnīcā ar deltu vēl nonāk. Tad, kad mums parādīsies dati, ka delta ir mazāk un mēs esam "pilnīgajā omikrona vilnī", mēs varēsim runāt par sertifikātu, varbūt patiešām, ka var pakāpeniski mainīties kaut kas tajā. Protams, ne viss uzreiz mainīsies. Es domāju, ka tas būs soli pa solim, atzīmējot tās vietas, kur drošība ir lielāka un tās izmaiņas varētu būt ātrākas," norādīja premjera parlamentārā sekretāre.

Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane komisijas sēdē atzīmēja, ka pašlaik nav pieejamu datu par attiecību starp deltas un omikrona paveidu Covid-19 gadījumiem Latvijas sabiedrībā, ņemot vērā milzīgu skaitu inficēto un to, ka visus šos paraugus nav iespējas sekvenēt.

Viņa paskaidroja, ka deltas paveida esamību slimnīcās parāda smagāka saslimšanas gaita un augstāki mirstības rādītāji, kas raksturīgāki šim paveidam.

Siliņa tāpat atturējās no spekulācijām par to, kāda konkrēti būs valdības stratēģija izejai no Covid-19 krīzes, paužot, ka pie jautājuma strādā virkne speciālistu. Viņa pauda, ka izejas stratēģiju varētu neveidot viens dokuments, bet gan to kopa.

Vienlaikus attiecībā uz ierobežojumiem Siliņa minēja, ka pašlaik nebūtu īstais brīdis tos atcelt, apzinoties, ka omikrona viļņa saslimstības pīķis Latvijā varētu būt tikai februāra vidū.

Kā ziņots, valdība februāra laikā plāno lemt par izejas no Covid-19 pandēmijas pasākumu stratēģiju, izvērtējot visus drošības pasākumus.

"Mēs vēlamies, lai skaidrība šajā jautājumā būtu līdz ārkārtējās situācijas noslēgumam februāra beigās," norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Nepieciešams iet kopsolī ar saslimšanas un hospitalizācijas gaitu, bet, šķiet, ka pašlaik hospitalizācijas līmenis pie omikrona varianta ir citādāks nekā pie iepriekšējā dominējošā deltas varianta, un slimnīcas nepildās ļoti strauji." Valdības vadītājs atzīmēja, ka viens no iemesliem tam ir daudzie cilvēki, kas vakcinējās pret Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu